U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Zoete witte wijn

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Zoete witte wijn

Heerlijke zoete witte wijnen drinken!

Terwijl de meeste wijnen het best smaken bij gerechten met een vergelijkbare of aanverwante smaak, komen zoete wijnen het beste tot hun recht bij contrasterende gerechten of op zichzelf. Zelfs heel goede Sauternes voegt weinig toe aan een heerlijke appeltaart, een en al boter en gekarameliseerd fruit. Maar hij is perfect bij een rijke maaltijd zoals foie gras en als geen rode wijn opgewassen is tegen sterke en pittige kazen, hmmm!

Sauternes (en collega Barsac) is een van de kampioenen van de zoete tafelwijnen, als de competie vrij beperkt. De andere mededingers zijn de "liquoreuze" (kleverige, gouden) wijnen van de drie naburige Boredauxdorpen Ste-Croix-du-MOnt, Loupiac en Cérons, Monbazillac in de nabije Dordogne en de moulleux (rond, zoete) Loirewijnen die in zeldzame herfsten in Anjou vray worden gemaakt. De Elzas maakt uitnemende, smaakvolle laatgeoogeste Rieslings en Gewütztraminers die op deze manier gebruikt kunnen worden. Oostenrijk doet het zijzelfde met zijn Ausbruch en Beerenauslese uit het Burgenland, en Hongarije met zijn herboren Tokaj. Al deze wijnen bezitten veel smaak en (op de Tokaj na) vrij veel alcohol. Daarentegen bezitten de extreem zeldzame, zeer zoeten van Duisland, de beste Auslesen, Beerenauslesen en Trockenbeerauslesen, weinig alchol. Zij laten zich anders dan hun droge versies, het best na of tussen maaltijden door drinken. 

Wellicht de meest aromatisch zoet wijn van al wordt gemaakt van muskaatdruiven.

In alle gradaties van zoetheid en kracht: van een bijna stroperige stijl (zoals in de Australische vijfsterren likeurmuscats uit Noordoost-Victoria) tot wijnen die zo decilcaat zijn dat ze gekoeld moeten worden bewaard - een specialiteit van een paar producenten in Nappa Valley. De Beneden - Rhone en zijn delta produceren eignige zoet-maar-niet-zware Muscats (SEMI ZOET), met als koplopers Beaumes-de-Venise en Frontignan. Roussillon en Rivesaltes, in het uiterste zuiden van Frankrijk, maken sterke wijnen. Sicilië, Portugal (Setubal) en de Krim maken heerlijke bruine Muscats, maar zonder ooit echt op de kaart te zetten (vakantie tip!). Ooit werd er veel meer zoete wijn gedronken dan nu -al zijn er tekenen dat de zoetekauwere weer moed verzamelen om toe te geven aan hun neigingen. Geisoleerde voorbeelden van excellente verleidingen duiken op in Cyprus (Commandaria), Frankrijk (Banyuls), Tarrogan (Priorato Dulce en Pajarete) Malga, Marsala en in de vorm van de zeldzame maar potentieel sublieme Angelica in Calfiornië.

Net als zoete gerechten worden zoete wijnen meestal aan het einde van de maaltijd genuttigd. Maar niet allemaal; het boredaux idee van de hemel is niet kaviaar met tropetgeschal, maar foie gras met Sauternes - een subliem huwelijk van de zoetste wijn met rijkste voedsel. 

Witte wijn is in de meeste gevallen gemaakt van witte druiven. Toch worden er soms ook blauwe druiven gebruikt. Waarom wordt deze wijn dan niet rood? Omdat men de schil van de blauwe druiven niet gebruikt.

Droog of zoet?

Droog of zoet. Het heeft allemaal te maken met de manier waarop een wijn is gemaakt. Druiven bevatten suikers die omgezet worden in alcohol. Bij een lange gisting verdwijnen de suiker en dus de zoetheid: de wijn smaakt dan droog. En dan zijn er ook nog wijnen die gemaakt worden van meerdere soorten druiven, genaamd blendwijn. Overigens wordt een wijn die gemaakt is van één soort druif een cepage wijn genoemd.

Zoete Riesling wordt gemaakt in Duitsland, maar ook in delen van de US. Vraag je wijnhandelaar naar de zoete variant. Als je fan bent, zou je ook een Moscato of Gewürztraminer kunnen proberen. Weinrieder Riesling Kugler 2013

Zoete wijn wordt niet altijd als dessertwijn gedronken. Zoete wijnen hebben veel gastronomische mogelijkheden. Een zoete wijn kan bijvoorbeeld perfect bij paté of bepaalde kazen combineren.

Zoete wijnen kunnen bij bepaalde desserts gedronken worden. Bij een paté, chocolade, bepaalde kaas of zomaar zelfstandig verdient het vaak zelfs de voorkeur.