U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Zuid Afrikaanse witte wijnen uit Westen Cape

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Zuid Afrikaanse witte wijnen uit Westen Cape

Pas op: uit Western Cape, Zuid Afrika komen één van de lekkerste witte wijnen!

Tegenwoordig, experimenteren wijnmakers met meer internationale stijlen. Bourgondië-stijl Pinot Noir en Chardonnay van Walker Bay zijn het maken van een plons en koel klimaat-aandoende Sauvignon Blanc uit Darling en Overberg is rivaliserende wijn. Traditioneel, staat de West-Kaap bekend om zijn elegante Bordeaux-Blends, easy-going Pinotage en honingzoete Chenin Blanc.

De West-Kaap is waar de overgrote meerderheid van de Zuid-Afrikaanse wijnindustrie, en van het land twee bekendste wijngebieden, Stellenbosch en Paarl. De stad van Kaapstad fungeert als het epicentrum van de Cape Winelands, een bergachtige, biologisch gevarieerde wijk in de zuidwestelijke hoek van het Afrikaanse continent. Een breed scala aan wijnen zijn hier, vervaardigd uit rijke, robuuste rood gemaakt van Shiraz en Pinotage aan verse, keihard blanken gemaakt van Sauvignon Blanc en Chenin Blanc

De West-Kaap wijngebieden rekken 200 mijl (310km) van Kaapstad naar de monding van de rivier Olifants in het noorden, en 220 mijl (360km) naar Mossel Bay in het Oosten. Gebieden die onder de wijnstokken zijn zelden meer dan 100 mijl (160km) van de kust. Verder landinwaarts, overneemt de invloed van de semi-aride groot Karoo woestijn. Het klimaat kan koel en regenachtig (zoals in Cape Point en Walker Bay) maar is vaker wel dan niet mediterrane in de natuu.

De West-Kaap is bezaaid met spectaculaire bergketens die de Cape Fold belt vormen. Deze zijn uitermate belangrijk voor de wijnbouw in de gehele regio, bodems en mesoclimates ideaal voor de productie van premium wijnen. Van bijzonder belang zijn de Boland-bergen, die de oostelijke grens van het kustgebied en de Langeberg bereik, die scheidt de Breede River Valley van de semi-woestijn van Klein Karoo vormen. De Hottentot Hollands en de Riversonderend bergen rond Elgin en Overberg zijn ook zeer invloedrijk op de wijnen geproduceerd in deze regio's. De Cederberge bergen in het noorden zijn thuisbasis van enkele van Zuid-Afrika's hoogst gelegen wijngaarden. De dominante grondsoorten in de Western Cape zijn graniet, Malmesbury schalie en zandsteen van de Tafelberg. Alluvium en leem bodem kunnen worden gevonden langs de bedden van de Breede rivier, de rivier van de Berg en de Olifants-rivier in het noorden.

De omliggende oceanen spelen een grote rol in het klimaat van de West-Kaap. Het gebied tussen Cape Point en Cape Agulhas is waar de Antarctische Benguela huidige van de Atlantische Oceaan aan de warmere Agulhas stroom van de Indische Oceaan. De heersende winden die blazen uit het Zuid-Oosten-gezamenlijk bekend als de 'Cape Doctor' – worden gekoeld door deze stromingen, verfrissing aan wijngaarden in de Kaap te brengen. Westelijke winden die invloed hebben op de meer-noordelijke gebieden van de Kaap worden ook gekoeld door de huidige Benguela, die helemaal tot de westkust van Zuid-Afrika loopt.

De eerste wijngaarden werden aangeplant in de West-Kaap, toen Zuid-Afrika's eerste Europese kolonisten in de 17e eeuw arriveerden.

De tweede gouverneur van de Kaap, Simon van der Stel, is grote schaal gecrediteerd met wijnbouw te brengen aan de regio in de jaren 1600 en het opzetten van een wijn estate in Constantia. De regio Stellenbosch is naar hem vernoemd. Echter dankt de wijnindustrie in de bredere Western Cape meer naar de Hugenoten, protestanten die religieuze vervolging in katholieke Frankrijk in de late 17e eeuw vluchtte en kwam in Zuid-Afrika met wijnstokken uit hun vaderland.