U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Eiswein of Icewine

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Eiswein of Icewine

Eiswein, letterlijk ijswijn

Deze wijn wordt vooral in Duitsland gemaakt. De druiven worden pas na één nachtvorst van minimaal -8 graden, in bevoren toestand geplukt. Op zijn vroegst is dat eind november, soms zelfs pas in januari. De bevroren druiven worden direct geperst, waarbij het sap zich van het water scheidt. Eiswein is zoet, maar heeft toch een vrij hoge zuurgraad. Daardoor is de wijn frisser dan de Beerenauslese en de Trockenbeerenauslese.

Icewein of Eiswein zijn heerlijke dessert wijnen die gedronken worden in kleine glaasjes. Dit zijn zoete fruitige wijnen die passen bij zoete nagerechten.

De druiven voor deze wijnen worden geplukt in de winter, na de eerste nacht vorst. En het mag niet hoger zijn dan -7 graden! De wijnhuizen moeten ook nog opletten dat er geen schimmel op de druiven komt, want dan kunnen ze niet meer gebruikt worden.

Er komt heel wat bij kijken om een eiswein of een icewine te maken vandaar dat de prijzen evenredig zijn aan de risico's die de wijnhuizen moeten nemen om deze wijn te maken.

IJswijn, in het Duits Eiswein of in het Engels icewine, is een zoete geurige wijn die vaak als dessertwijn wordt gedronken.

De beste serveertemperatuur ligt tussen de 6 °C en 8 °C.

In tegenstelling tot de meeste witte wijnen kan ijswijn zeer lang bewaard worden.

Na lagering ontwikkelt zich een bijzonder karakter. IJswijn kan echter ook heel goed jong gedronken kan worden. Dan zijn het de nog frisse aroma's die de boventoon voeren.

Er zijn ook rode ijswijnen. In Duitsland zijn deze zeer zeldzaam, in Noord-Amerika komen deze vaker voor.

In Duitsland is de Rieslingdruif voor Eiswein het meest favoriet. Canada en de Verenigde Staten gebruiken voor hun icewine naast de Riesling vooral ook de Vidal blanc.