Witte wijn Semi zoet, lichte zoete witte wijnen

Witte wijn kopen

Voor elke gelegenheid de perfecte witte wijn kopen

Wij helpen je bij het vinden van de juiste wijn voor elke gelegenheid. Het is ook mogelijk om je favoriete wijn te vinden door middel van bovenstaande zoekbalk. Ben je niet op zoek naar een specifieke wijn? Het bekijken van onze toplijsten is dan zeker de moeite waard. Met Vinopio is het gemakkelijk om die ene fles te vinden die het allemaal beter maakt - en tegen een betaalbare prijs!

Witte wijn Semi zoet, lichte zoete witte wijnen
Witte wijn Semi zoet, lichte zoete witte wijnen
Filteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

8 producten

Van hoog naar laag sorteren

Medium zoete wijnen worden gewoonlijk gebotteld alvorens alle druivensuiker in alcohol is omgezet. 

De zoete soorten worden gewoonlijk geserveerd in kleine glaasjes. Licht en met laag alcoholgehalte zjn ze met hun zachte zoetheid minder geschikt om bij de maaltijd te worden gedronken, maar het kan natuurlijk wel. Sommige wijnen worden gemaakt in mee dan één stijl : Orvietto bijvoorbeeld kan droog (secco) of halfzoet (abboccato) zijn. Een wijn kan variëren naar gelang de wijnze waarop hij werd gemaakt.

Bekende medium zoeten, semi zoete of licht gezoete witte wijnen zijn:

  • Moscato d' Asti - Italië
  • Lambusco - Italië
  • Mosel Qba - Duitsland
  • Liebfruamilch - Duitsland
  • Rhein Qba - Duitsland
  • Rieling Kabinett, Riesling Spätlese - Duitsland & Oostenrijk
  • Frascat Amabile - Italië
  • Laski Rizling, Oloaszrizling, Welschriesling - Dounaulanden
  • Chenin Blanc - Califonrnië - Zuid Afrika
  • Cötes de Bergerac - Frankrijk
  • Gallac Moelleaux - Frankrijk
  • Orvieto Abboccato - Italië
  • Malvoisie - Zwitserland
  • Juranqon - Frankrijk
  • Riesling late oogst - Californie
  • Vouvray Moelleux - Frankrijk
  • Recioto di Soave - italië

 Witte wijn maken: de voornaamste bekommernis van de maker van witte wijn is zker te zijn van de kwaliteit van het fruit. 

Zoete wijnen, de beste wordt gemaakt van druiven die zo zoet zijn dat de gisting niet alle de suikers in alcohol kan omzetten. In bepaalde bevoorrechte regio's laten wijnbouwers de druiven op de stokken tot ze overrijp zijn en hopen dat er zich de "nobele"schimmel (botrytis einera) op ontwikkelt. Daardoor verschrompelen de druiven en worden de reeds zoete sappen nog zoeter. daarvan wordt de fijnste wijn gemaakt, zoals de hooggeschatte Sauternes, Trockenbeerauslese, Tokay Aszú en verscheidene wijnen uit de nieuwe wereld. Ook gedroogde druiven kunnen worden gebruikt, zoals voor de Franse vind e paulle, de Italiaanse Vins Santo en andere passito-wijn. Andere worden gemaakt door de gisting kunstmatig te beéindigen:door de wijn te filteren of at te tappen, door alcholhileren, of gewoon weg suikers toe te voegen.

In alle gradaties van zoetheid en kracht: van een bijna stroperige stijl (zoals in de Australische vijfsterren likeurmuscats uit Noordoost-Victoria) tot wijnen die zo decilcaat zijn dat ze gekoeld moeten worden bewaard - een specialiteit van een paar producenten in Nappa Valley. De Beneden - Rhone en zijn delta produceren eignige zoet-maar-niet-zware Muscats (SEMI ZOET), met als koplopers Beaumes-de-Venise en Frontignan. Roussillon en Rivesaltes, in het uiterste zuiden van Frankrijk, maken sterke wijnen. Sicilië, Portugal (Setubal) en de Krim maken heerlijke bruine Muscats, maar zonder ooit echt op de kaart te zetten (vakantie tip!). Ooit werd er veel meer zoete wijn gedronken dan nu -al zijn er tekenen dat de zoetekauwere weer moed verzamelen om toe te geven aan hun neigingen. Geisoleerde voorbeelden van excellente verleidingen duiken op in Cyprus (Commandaria), Frankrijk (Banyuls), Tarrogan (Priorato Dulce en Pajarete) Malga, Marsala en in de vorm van de zeldzame maar potentieel sublieme Angelica in Calfiornië.

Net als zoete gerechten worden zoete wijnen meestal aan het einde van de maaltijd genuttigd. Maar niet allemaal; het boredaux idee van de hemel is niet kaviaar met tropetgeschal, maar foie gras met Sauternes - een subliem huwelijk van de zoetste wijn met rijkste voedsel. 

Witte wijn is in de meeste gevallen gemaakt van witte druiven. Toch worden er soms ook blauwe druiven gebruikt. Waarom wordt deze wijn dan niet rood? Omdat men de schil van de blauwe druiven niet gebruikt.

Droog of zoet? Droog of zoet. Het heeft allemaal te maken met de manier waarop een wijn is gemaakt. Druiven bevatten suikers die omgezet worden in alcohol. Bij een lange gisting verdwijnen de suiker en dus de zoetheid: de wijn smaakt dan droog. En dan zijn er ook nog wijnen die gemaakt worden van meerdere soorten druiven, genaamd blendwijn. Overigens wordt een wijn die gemaakt is van één soort druif een cepage wijn genoemd.

Copyright © 2020 Vinopio