U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Witte wijn uit Italië

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Witte wijn uit Italië

Italië: elke streek zijn eigen wijn

Al zo'n kleine 4000 jaar wordt er in alle delen van Italië wijn gemaakt. Maar het resultaat is niet overal hetzelfde. De bodem, het klimaat, de druivesoorten en de smaak van de regionale bevolking verschillen per streek.

In heel Italië is er nauwelijks een plek te vinden waar geen druiven groeien. Van bijna al die druiven wordt wijn gemaakt. Tot voor kort dronken de Italianen het grootste deel daarvan zelf op. Er werd wel wijn uitgevoerd, maar dat bleef beperkt tot bekende soorten als Chianti, Lambruso, Soave en Valpolicella. Een Dolcetto, bijvoorbeeld zag je nooit in België of Nederland. Zo'n wijn was niet alleen in het buitenland onbekend. Ook in Italië zelf waren wijnen uit het ene gebied zelden in een andere streek verkrijgbaar. De situatie veranderde toen de Italianen minderen gingen drinken. Producenten belsoten om ook in andere streken en landen liefhebbers te zoeken. Die werden snel gevonden, maar ze steld wel hun eisen. De wijnbouwers hebben daar gehoor aan gegeven. Sindsdien is het aanbod Italiaanse wijnen enorm gegroeid. Tegenwoordig kom je ook steeds vaker " vreemd" rassen als cabernet-sauvignon, chardonnay en merlot tegen.

Dit verteld een Italiaans wijn etiket:

De volgende aanduidigen kunnen op het etikket van Italiaanse wijnen voorkomen:

Aboccato, half zoet

Amabile, zoet

Classico, het hart van een DOC gebied: daar komt de wijn oorspronkelijk vandaa, later is het gebied uitgebreid. Vaak liggen de beste wijngaarden in het Classico-deel.

Frizzante, licht prikkelend

Riserva, lange rijping

Secco, droog

Spumante, mousserend

Superiore, meetal duidt het op een iets hoger alcoholgehalte, soms slaat het op een kwalitatief beter gebied binnen de regio.

Vendemmia, oogstjaar

Vigna of vigneto, wijngaard: als de naam van de wijngaard wordt vermeld, hebt u bijna altijd met een kwaliteitswijn te maken!

Vino novello, primeur wijn.

Kwaliteitsaanduiding Italiaanse wijnen

Vino da tavola (Vdt); een tafelwijn die uit één van de twintig gewesten kan komen. Een Vdt garandeert nagenoeg niets en wordt ook nauwelijks gecontroleerd. Omdat er nauselijks controle is, kunnen in deze classificatie wijnen gemaakt worden van "vreemde" druiven die volgens de wet niet goegestaand zijn (bijvoorbeeld cabernet sauvigon). Deze topwijnen van dertig, veertig, soms wel tachtig euro per fles komen dan als via dal travola op de markt.

Indicazione geografica tipica; is vergelijkbaar met een "vin de pays" uit Frankrijk. De wijn moet aan allerlei eisen en voorschriften voldoen, Deze classificatie garandeert ondermeer de herkomst en gebruikte druivesoorten.

Denominazione dei Origine Controllata (DOC); dit is de Italiaanse Appellation Controlee. De herkomst, de druivesoorten en de manier van produceren zijn tot in detail omschreven. De wijnen worden nauwkeurig gecontroleerd, maar een DOC-classificatie staat niet garant voor kwaliteit.

Demoninazione di Orgine Controllata e Garantita (DOGG); deze garandeert onder andere de herkomst, de gebruikte duivesoorten, de productiemethode en ook de kwaliteit. Als een DOGG wijn niet aan de eisen voldoet, wordt hij onmiddelijk gedradeerd tot een Vino da travola.

Alla Salute