U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Gilvesy Witte Wijnen

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Gilvesy Witte Wijnen

Witte Wijn van wijnhuis Gilvesy Hongarije uit het Balaton gebied, Mount Saint George

De Hongaarse expat Róbert Gilvesy verhuisde vanuit Canada terug naar zijn geboorteland en begon het Gilvesy-wijnimperium op te bouwen op het voormalige landgoed Esterházy op de Szent György-heuvel. Dankzij jarenlang hard werken omvat de in Hegymagas gevestigde faciliteit nu een modern gebouwencomplex en ongeveer 13 hectare wijngaarden, naast het huis van de familie. Het gebied wordt gevormd door 6 miljoen jaar oude vulkanen, waar inheemse en internationale variëteiten biologisch groeien.

Roberts absolute bewondering voor de natuur en het terroir vertaalt zich in een immens respect voor het milieu. Door biologische landbouw te gebruiken, blijven de bodem en de wijnstokken gezond. In de wijnmakerij, door de natuur zijn gang te laten gaan zonder de processen te beheersen, en door gebruik te maken van lokale bronnen, zoals Hongaarse eiken vaten, bevordert en beschermt Gilvesy het Balatongebied

De vulkanische activiteit op Mount Saint George is naar schatting 8 miljoen jaar geleden begonnen en hield 4-5 miljoen jaar geleden op te bestaan. Tegenwoordig zijn ze omringd door oude, afbrokkelende gebouwen, getuigen van een gewelddadige geschiedenis, maar nu zo landelijk en natuurlijk. Gecultiveerd sinds Rome's regering van Pannonia, zijn de geschenken van de berg sindsdien erkend in de wijngaarden en kelders.

Szent György-hegy is een van de belangrijkste "getuigen"-bergen van het Balaton-hoogland, versierd met de bekende zeshoekige basaltkolommen. Bezaaid met bestaande of verwoeste kapellen of kloosters, zou de naam (vertaald als Mount Saint George) afkomstig zijn van een kapel met die naam die ooit aan de voet van de berg stond.

De basislagen onder de wijngaarden zijn van het sediment van de oude Pannonzee, waaruit zo'n 3-4 miljoen jaar geleden vulkanen van het Stromboli-type donderden. Deze vulkanen spuwden een ring van basalttufsteen die leidde tot de vorming van lavameren die stolden en vervolgens de basaltkolommen vormden. Blootgesteld en versleten door erosie, werd een stenen bergkap onthuld, en de wijngaarden profiteerden van de melange van vulkanisch gesteente en zeesediment tussen de rokken

Met een uniek sub-mediterraan klimaat, vulkanisch-sedimentaire bodem en optimale uren zonneschijn, is dit een optimale regio voor kwaliteitswijngaarden. Mount Saint George maakt deel uit van de Badacsony-appellatie.