U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Genoels Elderen witte wijnen

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Genoels Elderen witte wijnen

Prachtige witte Belgische wijnen uit Limburg

Wij schetsen voor u graag even de rijke historie van deze twee facetten tot en met het kasteel met z'n wijnbouw zoals u het vandaag kan komen bewonderen.

In Genoelselderen, waar vroeger wijnbouw was geweest, werden ook opnieuw wijngaarden aangeplant. Inmiddels zijn er 22 ha wijngaard en heeft men er wijnen van een excellente kwaliteit gemaakt. Prijzen op belangrijke wijnwedstrijden in binnen- en buitenland bevestigen dit. Hiermee is de Belgische wijnbouw definitief terug van weggeweest. Geen grote hoeveelheid, maar wel grote kwaliteit.

Genoels-Elderen is de kleinste deelgemeente van Riemst. Oorspronkelijk lag de nederzetting aan de Romeinse heirbanen Tongeren-Keulen en Tongeren-Nijmegen. De naam Genoels zou ontleend zijn aan haar eerste heer, Godenoel van Elderen, die leefde van 1265 tot 1305. Als landbouwdorp staat Genoels-Elderen vooral bekend voor zijn fruitteelt.

Het Kasteel Genoels-Elderen.
Het kasteel van Elderen werd in 1859 classicistisch verbouwd door graaf de Borchgrave. Vòòr het kasteel ligt een Franse tuin met vijver. Rechts staat een monumentale kasteelhoeve.

Het éérste kasteel van Genoelselderen werd gebouwd in de 13de eeuw, in opdracht van Godenoel van Elderen, maar in 1407 door de Tongenaren platgebrand. In de 18de eeuw werd een tweede versie door de Fransen vernield.
Het huidige classicistische bouwwerk werd in 1859 heropgebouwd door graaf de Borchgrave. Het U-vormige complex bezit een centrale gang met driehoekig fronton en een dakbedekking in Ardense leisteen. Langs de zijde van de dreef is het kasteel ommuurd. De Fanse tuin, met 18de-eeuwse bomenrij in kathedraalvorm, is geïnspireerd door die van Versailles. Ook hier liggen een vijver en opgaande terrassen op één lijn voor het kasteel. Aan de rechterkant staat een grote Haspengouwse vierkantshoeve. Daarvan is de oorspronkelijke massale inrijpoort dichtgemetseld en vervangen door een poort in de schuur. Zowel hoeve als kasteel zijn wit geverfd.

Romeinse tumulus.
Achter het kasteel ligt het Kiezelingenbos, over een oppervlakte van 4ha. Het verbergt een Romeinse tumulus, waarschijnlijk uit de eerste eeuw. Aan de voorzijde van het kasteel ligt het Grootbos. Daar bevinden zich, behalve de Sint-Jozefskapel, ook de zogenaamde 'Kelderkes'; twaalf gemetselde bronnen die vroeger door middel van loden buizen met de kasteelvijver verbonden waren en door het hoogteverschil het water in de fonteinen meters omhoog stuwden.

De beste Belgische wijnen zijn bekend! In deze resultaten zaten de wijnen van wijnhuis Genoels Elders. De Vlaamse Vereniging van Sommeliers (VVS) heeft 38 Belgische wijnen bekroond met een gouden of zilveren medaille en natuurlijk zaten deze uitstekende wijnen uit de Limburgse regio van België er bij. Inmiddels zijn 22 ha wijngaarden aangeplant, waaronder de grootste en modernste van België. Er is hoofdzakelijk Chardonnay gebruikt (80%), maar ook Pinot Noir en Pinot Gris. De Chardonnay geeft op de kalkrijke mergelgronden uitzonderlijk verfijnde wijnen, mooi droog met een rijk aroma en een typisch eigen karakter. Toen deze wijngaarden werden aangelegd hoopten wij dat tegen het jaar 2000 de wijngaarden voldoende oud zouden zijn om wijn voort te brengen die na meerdere maanden fust-rijping op het niveau van de grote Chardonnay’s zou komen. Inmiddels is deze hoop waar geworden. Tussen Tongeren en Maastricht, langs de oude romeinse heirbaan, in de gemeente Riemst ligt het enige wijnkasteel van België. Niet per toeval, aangezien de Romeinen reeds wijngaarden hadden in deze streek. Wijnkasteel Genoels-Elderen is met 22 hectaren wijngaarden het grootste wijndomein in het land en verwelkomt jaarlijks 15000 bezoekers. Deskundige gidsen leiden U door het park, de wijngaarden, de rozentuin, de stokerij, het pershuis en 13de eeuwse wijnkelders. Maak van uw bezoek een dag in Limburg. Geniet van specialiteiten in nabije restaurants en bezoek bezienswaardigheden in de omgeving In 1990 kwam het idee om in Genoelselderen wijngaarden aan te leggen. In tegenstelling tot wat op dat moment gebruikelijk was adviseerde ik Chardonnay en Pinot-Noir. In 1991 volgde de aanplant van de eerste twee wijngaarden van elk een halve ha.Inmiddels is het Wijnkasteel Genoels-Elderen uitgegroeid tot het belangrijkste wijndomein van België en Nederland, met internationaal aanzien en zelfs in Frankrijk aangemerkt als een van de twee beste Chardonnay's van buiten Frankrijk