U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Viura Witte Wijnen

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Viura Witte Wijnen

Macabeo (Viura) Wijn

Macabeo (of Viura in Rioja) is een witte wijndruif die aan weerszijden van de Pyreneeën wordt gebruikt, in het noorden en oosten van Spanje en de meest zuidelijke uithoeken van Frankrijk. Een relatief veelzijdige druif die wordt gebruikt in stille, mousserende, droge en zoete wijnen. Er zijn weinig universele waarheden over hoe Macabeo smaakt; de wijnen kunnen fris, bloemig en aromatisch zijn als ze voldoende vroeg worden geoogst en gerijpt in roestvrij staal, maar zwaar, honingachtig en nootachtig als ze op eiken worden gerijpt en iets later worden geoogst.

Spanje is ongetwijfeld het thuisland|| van Macabeo, het meest duidelijk de noordelijke regio's. Het is het belangrijkste ingrediënt in witte wijnen uit Rioja, waar de lokale bevolking het Viura noemt, en het wordt gebruikt in bijna elk wijndistrict van Catalonië, met name in mousserende Cava-wijnen, waar het wordt gemengd met Parellada en Xarel-lo.

Zuidwaarts langs de Middellandse Zeekust is Macabeo in verschillende gebieden te vinden, met name in Valencia, Yecla en Jumilla. In Frankrijk (als Maccabeu) wordt het ras gerespecteerd, maar beduidend minder algemeen, en vrijwel uitsluitend beperkt tot de zuidelijke delen van Languedoc-Roussillon.

Frankrijk heeft slechts een paar duizend hectare Macabeo, bijna allemaal in Roussillon. De variëteit wordt daar gebruikt in zowel zoete wijnen (witte Banyuls en Maury) als rijke droge wijnen (Corbières en Minervois). Het is geen overdreven aromatische druif en zijn relatieve neutraliteit maakt het een goede kandidaat om te blenden. Als Macabeo-variëteit vroeg geplukt is, kan hij grapefruitsmaken met een uitgesproken zuurgraad vertonen, maar als hij later wordt geplukt, smaken de wijnen over het algemeen meer naar eikenhout dan naar iets anders.

Macabeo-most is redelijk resistent tegen oxidatie, niet in de laatste plaats vanwege het hoge gehalte aan antioxidant resveratrolmonomeren (trans-piceid, cis-piceid, trans-resveratrol en cis-resveratrol). Dit maakte het een traditioneel populaire optie bij wijnmakers in Rioja, waar veroudering van het vat relatief vaak voorkomt en onvermijdelijk een zekere mate van blootstelling aan zuurstof met zich meebrengt. De rode wijnen van Rioja hebben traditioneel toegestaan ​​dat een bepaalde hoeveelheid witte wijn wordt gebruikt bij het maken van rode wijn, en Macabeo (Viura) was hier een voor de hand liggende keuze.

Macabeo-druiven kunnen op zichzelf worden gebruikt, maar worden meestal gecombineerd met andere lokale variëteiten; in Rioja met Malvasia en Garnacha Blanca en in Catalonië naast Parellada en Xarel-lo

 

Synoniemen zijn onder meer: ​​Viura, Maccabeo, Maccabeu.

Lekkere combinaties voor Macabeo-wijnen zijn onder meer:

Gegrilde garnalen
Groene
mangosalade Witvisbeignets