U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Muscat witte wijnen

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Muscat witte wijnen

Ruikt de wijn naar druiven?

Dan moet het om een wijn van de muscatdruif gaan. Of hij nu droog smaakt als in Elzasser Muscat, zoet als in een Muscat de Beaumes-de-Venise, licht mousserend als in een Moscato; de muscat haal je eruit.

Deze druift levert intense, zwoele, bloemige wijnen.

De Muskaatdruif (Frans: Muscat) is een druif die vooral gebruikt wordt voor witte zoete muskaatwijnen. Er zijn 200 verschillende soorten muskaatdruiven. Muskaat van Alexandrië is daar een voorbeeld van. De meeste zijn ambergeel of groengeel en hebben een ovale vorm. Muskaat van Alexandrië heeft een matig bedauwde, stugge schil. Het vruchtvlees is in het algemeen knapperig en heeft een nootmuskaatachtige, vaak erg zoete smaak. De oogst vindt plaats tussen juli en oktober.

De muskaatdruif stamt waarschijnlijk uit Turkije en werd in de Romeinse tijd over het Middellandse Zeegebied verspreid.

De muskaatdruif is één van de meest delicate druivenrassen. Ze vallen op door hun frisheid en aromatische smaak. Bijzonder is de zoete en bloemrijke geur en smaak in de vin doux naturel uit de Roussilon. Ook de droge Muscats/Muskateller uit streken zoals de Elzas, de Pfalz en Oostenrijk hebben goede rassen. Een van de beste is de Muscat blanc à petits grains, en als tweede de Muskaat van Alexandrië. Andere namen voor deze druivensoort zijn in het Spaans, Italiaans en Duits Moscatel, Moscato en Muskateller.

De beste druivensoorten zijn:

  • Muscat de Hambourg, ook bekend als de Black Muscat, deze druif wordt in Oost-Europa en Californië geteeld.
  • Muscat blanc à petits grains, deze wordt onder andere gebruikt in Italië voor de productie van Asti Spumante, een Italiaanse schuimwijn. In de Elzas wordt een droge wijn gemaakt van de Muscat blanc à petits grains. In Hongarije wordt de "Sárga muskotály" verbouwd voor de wijnproductie voor Tokaji. In Oostenrijk is het ras bekend onder de naam "Gelber Muskateller". Ook als tafeldruif wordt dit ras geteeld. Andere namen zijn Moscato bianco, Muscat lunel, Muskat zoti, Muskat zlty, Zoruna.
  • Muscat Ottonel, een druif die veel op de Balkan wordt geteeld maar ook in de Elzas voorkomt.

Muskaatwijnen worden gewoonlijk bij het nagerecht gedronken. Bekende muskaatwijnen zijn de Muscat de Beaumes-de-Venise uit de Vaucluse in Zuid-Frankrijk of de Muscat de Rivesaltes, uit het stadje Rivesaltes in Roussillon