U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Muscadella Witte Wijnen

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Muscadella Witte Wijnen

Muscadelle-wijn

Muscadelle is een witte druivensoort die bekend staat als het derde bestanddeel van witte Bordeaux-wijnen en als een van de samenstellende variëteiten die worden gebruikt in de weelderige zoete wijnen van het noordoosten van Victoria in Australië. Inderdaad, het wordt vaker aangetroffen als een zoete wijn, en zijn druivige, bloemige kenmerken hebben ertoe geleid dat het is vernoemd naar de Muscat-druivenfamilie, waaraan het geen verband houdt.

De variëteit speelt een tweede viool na Semillon en Sauvignon Blanc in een groot deel van het zuidwesten van Frankrijk, en vooral in de zoete wijnen van Sauternes en Barsac. Hoewel Muscadelle meestal maar een kleine hoeveelheid van de witte Bordeaux Blend vormt, biedt het wat aromatische levendigheid.

Hoewel zijn status als de "derde" component van een bordeauxwit over het algemeen onomstreden is (en vaak een betwistbaar punt), is het voor de volledigheid belangrijk op te merken dat er in feite een vierde is. De appellaties Sauternes, Barsac, Graves en Pessac-Léognan ten zuiden van de stad Bordeaux maken het mogelijk om Sauvignons mutatie met de roze huid Sauvignon Gris op te nemen.

Ten noorden van de stad, en in de bredere Bordeaux-regio, vormen de vier variëteiten de overheersende witte druiven, hoewel ze kunnen worden vergezeld door Colombard, Ugni Blanc en Merlot Blanc voor bijvoorbeeld Bordeaux Blanc.

Muscadelle wordt ook in kleine hoeveelheden gebruikt in de witte wijnen van de brede Entre-deux-Mers appellatie. Deze worden echter ook gedomineerd door Sauvignon Blanc en Semillon, en Muscadelle overschrijdt zelden 5 procent van de blend.

In Monbazillac, iets ten oosten van Bordeaux, levert het een veel prominentere bijdrage aan de blend. Deze zoete en halfzoete wijnen hebben de neiging om lichter van smaak te zijn en ontwikkelen aroma's van rozijnen en gedroogd fruit wanneer ze een paar jaar worden gerijpt.

De aanplant in Frankrijk is sinds de jaren zestig afgenomen omdat het ras vroeg rijpt, een onregelmatige opbrengst heeft en vrij vatbaar is voor rot. Dat droge witte wijnen uit dit deel van Frankrijk uit de mode zijn geraakt, heeft er ook niet aan bijgedragen.

Muscadelle heeft echter een nieuwe wereldbolthole gevonden in de wijngaarden van Victoria, waar het de naam Topaque draagt. De historische versterkte wijnen van Rutherglen en Glenrowan gebruiken Muscadelle, het creëren van rijke, weelderige wijnen met een diepe gouden tint.

Druiven worden aan de wijnstok gelaten totdat ze halfgedroogd zijn, en vervolgens gedeeltelijk gefermenteerd en versterkt met neutrale druiven-eau-de-vie. Ze worden vervolgens gerijpt, meestal op vat, waar ze rijke smaken van karamel en butterscotch beginnen te ontwikkelen.

De wijnen zijn uitbundig zoet met een zijdeachtige textuur en kunnen jarenlang goed rijpen.

Muscadelle die in dit deel van Australië werd gekweekt, stond voor een groot deel van zijn geschiedenis bekend als Tokay, omdat telers ten onrechte hadden aangenomen dat de variëteit er een was die werd gebruikt in de beroemde zoete Tokaji-wijnen van Hongarije. De ware identiteit van de druif werd halverwege de jaren zeventig ontdekt, maar de naam Tokay bleef bestaan ​​tot 2007, toen hij werd veranderd in Topaque om verwarring met de Hongaarse appellatie te voorkomen.

Synoniemen zijn onder meer: ​​Sauvignon Vert, Topaque, Tokay (niet meer gebruikt sinds 2007).

Lekkere combinaties voor Muscadelle-wijnen zijn onder meer:

Gestoomde krabben (droog), Pompoentaart(zoet), Stilton-blauwe kaas (versterkt)