U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Ezerjo | Hongaarse druif |

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Ezerjo | Hongaarse druif |

Ezerjó is een witte Hongaarse wijndruif die voornamelijk in de regio Mór wordt verbouwd . 

Lokaal wordt het gewaardeerd om zijn zeer fruitige neus en frisse, volle frisheid. Het is zeldzaam om een ​​fles buiten Hongarije te vinden, aangezien de meeste door de lokale bevolking worden geconsumeerd en de productie beperkt is tot bepaalde kleine gebiedenDeze wijn heeft een zeer lange geschiedenis, waaronder een favoriet bij de koninklijke familie van de Habsburgse dynastie 

Het wordt ook gebruikt om zoete dessertwijnen te maken.

Ezerjó is ook bekend onder de synoniemen Biella, Budai Feher, Budicsin, Budicsina, Cirfondli, Ezer Jo, Feher Bakator, Feher Budai, Feher Sajgo, Feher Szagos, Frank, Kerekes, Kolmreifer, Kolmreifler, Konreifler, Korpavai, Korponai, Korponoi, Matyokponoi , Predobre, Refosco, Refosco Weiss, Romandi, Satoki, Scheinkern, Scheinkernweiss, Shaikern, Staloci, Szadocsina, Szadoki, Szatoki, Szatoky, Tausendfachgute, Tausendgerte, Tausendgut, Tausendgute en Trummertraube

Geschiedenis van de Ezerjo

Ooit een zeer wijdverbreide, veelzijdige Hongaarse witte druivensoort, werd het gebruikt om verschillende wijnstijlen te maken, van droge tot gebotrytiseerde zoete wijnen. Sommige gegevens beweren dat kapucijnen uit Mór het in het land hebben geïntroduceerd, terwijl anderen zeggen dat het afkomstig is uit Hongarije en hier al veel langer bekend is. Vroeger heette het ook Buda Fehér, wat deed vermoeden dat het ooit een wijdverbreide variëteit in Buda was.

Hoe ziet de Ezerjo druivenstok er uit

Het heeft middelgrote, hartvormige, symmetrische bladeren en middelgrote trossen met compacte, sappige bessen met een dunne schil. Het is ook op grote schaal gebruikt om andere druivenrassen te kweken, dus het is de ouder van rassen zoals Generosa, Zenith, Zengő en Zeus. Het eerste bijvoeglijk naamwoord dat in je opkomt bij het beschrijven van zijn wijnen is waarschijnlijk zuur; de variëteit is echter tot veel meer in staat.

Waar het groeit de Ezerjo druif?

Het is ook bekend onder verschillende Duitse synoniemen, bijvoorbeeld Tausendgut(e), Tausent Güte, die allemaal in wezen letterlijke vertalingen zijn van de Hongaarse naam, wat in wezen 'duizend zegeningen' betekent. Het is niet opgenomen in Oostenrijk of Duitsland.

Volgens de statistieken wordt er wereldwijd ongeveer 1.000 hectare van verbouwd, met minder dan 600 hectare in Hongarije. Het is de belangrijkste variëteit in het wijndistrict Mór, goed voor 20% van het wijngebied, terwijl het elders in het land ook relatief belangrijk is in het wijndistrict Neszmély. Het district Kunság, met zijn 370 hectare, heeft het hoogste aantal aanplantingen. De Soltvadkert BOB moet hier worden vermeld. Deze wijn van beschermde oorsprong moet 100% Ezerjó zijn en kan in drie stijlen gemaakt worden: droge wijn, zoete wijn van ingedroogde druiven en mousserende wijn.

Lowland Soltbadkert wordt gekenmerkt door kalkhoudend zand en hier en daar löss, dat relatief snel opwarmt.

Het wijngebied Mór daarentegen wordt gekenmerkt door kalksteen en löss samen met luvisols. Het is een relatief koele regio, wat resulteert in magere, frisse wijnen. Hun knapperige, hoge zuurgraad en vaak olieachtige textuur laat zien hoe aantrekkelijk de variëteit kan zijn als ze als droge wijn wordt gemaakt, hoewel je ook wijnen kunt vinden met aanzienlijke hoeveelheden restsuiker. Het is ook een goede mengpartner voor rassen zoals Chardonnay.

Hoe de smaakt de wijn van de Ezerjo druif

Het is typisch een neutrale variëteit die naast een hoge zuurgraad ook relatief veel alcohol kan produceren. Het wordt vaak gekenmerkt door kruiden, basilicum, dille, gemaaid gras en enkele medicinale tonen, samen met ingetogen fruit, peer en honing, soms met een olieachtige textuur. Wanneer gemaakt in een zoete stijl, bevat het ook rijp steenfruit samen met deze kruidige tonen. Het duurt ook goed om eikenhout te laten rijpen. Het neutrale karakter maakt het een goede overdrager van terroir.