U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Cortese

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Cortese

Cortese is een witte Italiaanse wijndruivensoort die voornamelijk wordt geteeld in de zuidoostelijke regio's van Piemonte in de provincies Alessandria en Asti.

Het is de primaire druif van de Denominazione di origine controllata (DOC) wijnen van Cortese dell'Alto Monferrato en Colli Tortonesi, evenals de Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG) wijn van Cortese di Gavi. Aanzienlijke aanplant van Cortese is ook te vinden in de regio Oltrepò Pavese in Lombardije en in de DOC-witte melanges van de Veneto-wijnstreek Bianco di Custoza. Cortese heeft een lange geschiedenis in de Italiaanse wijnbouw met schriftelijke documentatie waarin de druif al in 1659 wordt genoemd tussen de aanplant in een Piemontese wijngaard.

De matige zuurgraad en lichte smaken van de druif hebben het tot een favoriet gemaakt voor de restaurants in het nabijgelegen Genua als wijnarrangement met de lokale zeevruchten die voor de Ligurische kust worden gevangen

Een van de vroegste documentatie van de Cortese-druif dateert uit een rapport uit 1659 aan de Marchesa Doria van de landgoedbeheerder van de villa van de familie in Montaldeo, waarin staat dat alle wijngaarden waren beplant met Cortese en Vermentino. In 1870 merkten de ampelografen PP DeMaria en Carlo Leardi op dat de Cortese op grote schaal werd verbouwd in de provincie Alessandria in Piemonte, waar hij werd geprezen vanwege zijn winterhardheid om ziekten te verdoven en om grote oogstopbrengsten en wijn van hoge kwaliteit te produceren.

Tegenwoordig wordt Cortese het meest geassocieerd met de DOCG-wijn Cortese di Gavi die wordt geproduceerd in de Gavi-regio van Alessandria. Er zijn belangrijke aanplant van de druif in het zuidoosten van Piemonte, inclusief de DOC-wijnproducerende gebieden van Colli Tortonesi en Cortese dell'Alto Monferrato, een paar mijl ten westen van Gavi en van Monferrato Casalese Cortese, die zich uitstrekt tot de Basso Monferrato ten noorden van de Tanaro. Ondanks de nabijheid van Gavi, ervaart Cortese een aanzienlijk moeilijke tijd van volledige rijping van de druiven in Tortona en Monferrato. Piemonte Cortese DOC kan worden gemaakt in de provincie Cuneo in het westen, en in Alessandria en Asti.

Buiten Piemonte kan de druif in aanzienlijke hoeveelheden worden gevonden in de Oltrepò Pavese, een deel van de provincie Pavia in Lombardije die grenst aan de provincie Alessandria. Verder naar het oosten wordt Garda Cortese DOC geproduceerd in de heuvels bij het Gardameer (provincies Brescia en Mantova in Lombardije en de provincie Verona in Veneto). De druif kan ook worden gebruikt als onderdeel van de blend voor de Bianco di Custoza DOC, ook in de buurt van het Gardameer in de provincie Verona. Met ingang van 2000 waren er 7.800 acres (3200 ha) van Cortese geplant in heel Italië.

Wijnen gemaakt van Cortese (met name die van de DOCG Gavi) zijn al lang favoriet bij restaurants in de zuidelijke naburige haven van Genua als wijnarrangement met de lokale zeevruchten die voor de Ligurische kust worden gevangen. De gematigde zuurgraad van de wijn en de lichte, frisse smaken passen goed bij de delicate smaken van sommige vissen. Cortese-wijnen hebben de neiging om medium bodied te zijn met tonen van limoenen en greengage. In wijnjaren die bijzonder koel zijn, kunnen de wijnen agressief zuur en mager zijn, maar wijnbereidingstechnieken zoals malolactische gisting en gisting op eikenhouten vaten kunnen dat temperen

Cortese is ook bekend onder de synoniemen Bianca Fernanda, Corteis, Cortese Bianca, Cortese Bianco, Cortese d'Asti, Cortese dell'Astigliano, Courteis, Cortesi, Courteisa, Fernanda Bianca en Raverusto