U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Droge volle witte wijnen

Van hoog naar laag sorteren
  1. 1
  2. 2

Van hoog naar laag sorteren
  1. 1
  2. 2
Droge volle witte wijnen

Nadrukkelijke, volle, droge witte wijnen met karakter.

Ontleend aan de beste druiven en/of rijpheid.

Witte Bourgogne, dat huwelijk van chardonnay en kleine eikenhouten vaten, is het schoolvoorbeeld van deze categorie.

In feite hebben echte alle beste droge witte Franse wijnen hetzelfde profiel: relatief discrete armoma's mondvullende smaak en ferme structuur, ruim alcohol (rond 13%), eetlustopwekende sappigheid en weinig zoetheid. het zijn echte maaltijdbegeleiders: op zichzelf gedronken kan natuurlijk ook. Hun smaak is duidelijk als die van de meest rode wijnen, maar te sterk koelen is funest voor ze. Die behoeven minstens één jaar flesrijping, gewoonlijk twee of meer om hun smaak te ontpooien. Mits rijp en van hoge kwaliteit zjn de beste witte maaltijdwijnen bij vrijwel elke smaakrijk gerecht van het type:

  • Chardonnay
  • Riesling
  • Sauvignon Blanc
  • Gewurztraminer
  • Pinot Gris
  • Chenin Blanc
  • Sémillon
  • Marsanne
  • Viognier
  • Malvasia
  • Grechetto
  • Frumint en afkomstig uit Bourgogne, Elzas, Graves, Boven-Loire (Sancerre en Pouilly), Anjou (Sanenniéres), noordelijke Rhone, Catalonië, Italië, Oostenrijk, Hongearije, Slovenië, Bulgarije, de kunst van California, Australie, Zuid-Afrika, Chilli, Angentinië of Nieuw Zeeland.

Verder de beste witte Rioja's en klassieke voorbeelden van Frascati, Soave, Orvieto Secco, Pinot Grigio (met name uit Collio) en ga zo maar door. Montilla en manzanilla fino's uit Andalusië kunnen ook worden genoemd, evenals de ouderwetse Oostenrijk-Hongaarse Szürkebarát, Rotgipfles, Ruländer - als je ze weet te vinden.

Droge, volle witte wijn zijn echte maaltijdbeleiders en niet te koel gedronken worden

Droge witte wijnen zijn o.a. een Riesling uit Duitsland met name de Elzas. Let op dat er op het label : TROCKEN staat, dit betekend droge wijn in het Nederlands.

Droog of zoet. Het heeft allemaal te maken met de manier waarop een wijn is gemaakt. Druiven bevatten suikers die omgezet worden in alcohol. Bij een lange gisting verdwijnen de suiker en dus de zoetheid: de wijn smaakt dan droog. En dan zijn er ook nog wijnen die gemaakt worden van meerdere soorten druiven, genaamd blendwijn. Overigens wordt een wijn die gemaakt is van één soort druif een cepage wijn genoemd.

Een droge wijn is een wijn met heel weinig restsuiker.

Een typische “kurkdroge wijn” is bijvoorbeeld een Franse Muscadet. Een gedistingeerde, rijke, ronde, zachte wijn zou een witte Bourgogne kunnen zijn.
Op etiketten staat soms de term “sec” of “dry”. In Duitstalige landen “Trocken”.

  • Een halfdroge wijn heeft nog wel enige restsuiker. Wat door veel mensen bij droge wijn als “zuur” wordt ervaren is hier vaak enigszins verzacht.
    Een aanduiding op het etiket kan “demi sec” zijn. In Duitstalige landen heet dat “Halbtrocken” of “Feinherb”.