U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Badascony, Hongarije | Balatonmeer | Witte Wijn

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Badascony, Hongarije | Balatonmeer | Witte Wijn

Badacsony is een van de iconische regio's van Hongarije. Met Tokaj en Somló, Badacsony was beroemd in heel Europa om zijn karaktervolle, volle, mineraal, witte wijnen.

Deze drie regio's vormen een soort Heilige Drie-eenheid van Hongaarse vulkanische wijngebieden, met unieke, geconcentreerde wijnen die in staat zijn om lang te rijpen. Badacsony-wijnen zijn meestal wit en droog, maar zoete wijnen worden ook gemaakt van late oogst of verschrompelde druiven. 

Gelegen in het Tapolca-bekken aan de westelijke uitlopers van de noordelijke oever van het Balatonmeer, is de prachtige afgeknotte vulkanische butte van Badacsony Hill te zien die de horizon domineert over het smaragdgroene meer vanaf de vlakkere zuidelijke oever. Met een hoogte van 438 meter is het het hoogste punt in de regio. Wijngaarden omgorden de heuvel en worden gekenmerkt door kleine, vaak terrasvormige percelen met prachtige pershuizen en villa's. Het landschap doet denken aan een onontdekt Hongaars Toscane.

De regio omvat andere buttes en kegels die vroeger vulkanen waren, zoals Tóti, Szent György, Csobánc, Szigliget en Gulács, waardoor een prachtig en enigszins surrealistisch landschap van ongewoon gevormde heuvels ontstaat.

De regio heeft een bijzonder microklimaat dankzij de steile, zuidelijke hellingen. Ze zijn beschut tegen de noordelijke winden en licht wordt vanuit het meer op hen gereflecteerd. Vijgenbomen gedijen ook in dit sub-mediterrane klimaat. Het water van het meer zorgt voor een koele bries, waardoor de lucht 's avonds kan afkoelen, waardoor de zuurgraad in de druiven behouden blijft. De wijnen zijn verder vol, karaktervol en vurig dankzij hun hoge suikergehalte gegarandeerd door de basaltheuvels en de nabijheid van het meer.

Het gesteente van de regio is overwegend warmtevasthoudend basalt, bedekt met zand en klei uit de Pannonische Zee, hoewel er ook enkele bruine bosgronden zijn. De wijngaarden liggen voornamelijk op de hellingen omdat de veenvlakten niet geschikt zijn voor wijnbouw.

Wat is de geschiedenis van wijnen uit Badascony?

Wijnbouw bloeit hier sinds de tijd van de Romeinen, zoals blijkt uit de weg rond Badacsony Hill, bekend als Római út (of Romeinse straat), die vroeger een militaire route was. Tijdens de middeleeuwen waren wijngaarden eigendom van de kerk, koninklijke landgoederen en de adellijke familie Altyusz die het versterkte kasteel op Szigliget bouwde. De wijnbouw in de regio nam af tijdens oorlogen met de bezettende Turken in de 16e en 17e eeuw toen mensen het gebied ontvluchtten. Het herstelde zich echter snel in de 18e eeuw, met moderne wijnbereidingsmethoden en nieuw aangeplante wijngaarden die de regio beroemd maakten.

Veel adellijke families hadden landgoederen en pershuizen op de vulkanische heuvels, waardoor een landelijk landschap ontstond met wijngaarden rondom witgekalkte gebouwen. De regio was zo bekend dat families zelfs van de andere kant van het meer reisden om de wijngaarden te bewerken. De regio Badacsony was toen veel groter dan de huidige ongeveer 1.400 hectare wijnstokken. Het strekte zich uit over de lengte van de noordelijke oever en stond bekend als Balatonmelléke (Balaton District). In de 19e eeuw was Badacsony beroemd om de romance tussen Róza Szegedi en dichter Sándor Kisfaludy, namen die vandaag de dag nog steeds duidelijk zichtbaar zijn in de regio. De regio kromp in de loop van de 20e eeuw en verloor de dorpen geassocieerd met Balatonfüred, Csopak en het Káli-bekken, die nu deel uitmaken van Balatonfelvidék.

Net als elk ander wijngebied in Hongarije leed Badacsony onder de gedwongen collectivisatie na de Tweede Wereldoorlog en het gebrek aan vraag naar kwaliteitswijnen. Het begon echter ook wijngaarden te verliezen na de Eerste Wereldoorlog dankzij de conversie van de regio naar een vakantiegebied, wat resulteerde in wijnstokken die werden gescheurd om vakantiehuizen te bouwen, waarbij de situatie later in de eeuw alleen maar verslechterde. Dit is vandaag de dag nog steeds een groot probleem, zoals rond de rest van Balaton, met eersteklas wijngaardland dat vaak bezwijkt voor ontwikkeling. Badacsony Hill maakt nu deel uit van een nationaal park met strenge bouwvoorschriften, maar de schade van de afgelopen halve eeuw zal moeilijk ongedaan te maken zijn.

Welke wijnstijlen hebben ze in Badascony?

Kéknyelű, uniek voor de regio, was in de 18e eeuw de sterdruif van de regio geworden. Maar in werkelijkheid werd het alleen geproduceerd door een paar adellijke families vanwege de wispelturigheid van de variëteit. Meestal andere Hongaarse variëteiten, zoals Szigeti (aka Furmint), Juhfark, en Sárfehér werden met elkaar verweven. In de 19e eeuw, Olaszrizling had het overgenomen. Interessant Portugieser genoot ook een korte periode van populariteit, hoewel rode variëteiten toen verboden waren door de Wine Act van 1893.

Net als de rest van het Balatonmeer worden aanplantingen tegenwoordig gedomineerd door Olaszrizling, gevolgd door Pinot Gris (in Hongarije bekend als Szürkebarát), die kan worden geproduceerd in Pinot Gris- of Pinot Grigio-stijlen. Je vindt er ook wat Furmint, Budai Zöld en Kéknyelű. De laatste is onlangs herontdekt en is nu op weg om het vlaggenschipras van de regio te worden, met aanplant in de toename. Budai Zöld, een andere druif die hier alleen echt wordt gevonden, wordt over het algemeen met Kéknyelű geplant om de bestuiving te garanderen.

Badacsony-wijnen hebben over het algemeen veel mineraliteit en een frequente zoutheid dankzij het basaltgesteente dat mineralen zoals kalium, magnesium en calcium in de bodem vrijgeeft. Het zand en de klei in de bodem zorgen ervoor dat de wijnen ook elegant, glad en rond zijn. De wijnen werden traditioneel verkocht onder de naam van de heuvel, met elk een eigen karakter. Szent György Hill, met een hoogte van 415 meter, produceert bijzonder karakteristieke wijnen.

Wijnwetgeving aan het einde van de 19e eeuw, toen de regio werd herplant na de verwoesting van phylloxera, hielp Badacsony in een overwegend witte wijnstreek te veranderen, omdat alleen witte variëteiten werden aanbevolen voor herplanting. Tegenwoordig worden er echter een handvol rode variëteiten geteeld, maar in minuscule hoeveelheden.

Badacsony heeft een andere regionale specialiteit, die vandaag de dag nog steeds te vinden is. Ürmös, een soort aromatische, gezoete wijn op smaak gebracht met bittere kruiden, die enigszins doet denken aan Vermout. Net als Somló's Juhfark werd het in het verleden vaak in apotheken verkocht dankzij zijn vermeende genezende krachten.

Wat zijn de belangrijkse wijn variëteiten uit Badascony Hongarije?

Witte Wijnen:

Budai Zöld Cserszegi FűszeresFurmintHarslevelűIrsai OlivérKéknyelű, Muscat Ottonel, Nektár, Olaszrizling, Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Rózsakő, Sárga Muskotály, Traminer, Vulcanus, Zenit, Zeus, Zefír

Rode Wijnen:

Cabernet Frank, Cabernet Sauvignon, Kékfrankos, Pinot Noir