U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Witte wijn uit Australië

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Witte wijn uit Australië

Er is geen groter, heter, droger én dynamischer wijnland dan Australië

Australië wijnland dat de wereld verovert. De houding van de wijmakers is als die van de Amerikanen: experimenteren, conclusies trekken en op die manier tot de beste resultaten komen.

Experimenteren met Europese druiven. Eerst kwamen Europeanen om Australische wijnmakers de weg te wijzen, nu worden de Australiërs overal ter wereld uitgenodigd om advies te geven. Australië heeft een stomachtige ontwikkeling doorgemaakt. Het verovert langzaam maar zeker de hele wereld. De sleutelwoorden voor het grootste deel van Australische wijnen zijn: betaalbaar, eenvoudig, fruitig, sappig, soepel en verleidelijk. Dat wil Australië zo houden, maar de duurdere topwijnen van ambiteuze wijnmakers moeten daar wel aan worden toegevoegd. Vooral van Franse en Duitse wijnsoorten wordt in Australië wijn gemaakt. Romige, weeldigee Chardonnays, volle, zwoele Shirazs en fruitige Cabs (zoals de Cabernet Sauvignon hier amicaal wordt genoemd). zijn typisch voor Australië.

Australië is een van die landen waar de cépagewijn hoogtij viert. Gek genoeg zijn de australiers meesters in het mengen. In hun mixen weten ze de beste eigenschappen van zeer uiteenlopende druivensoorten bij elkaar te brengen. De kwaliteit van deze varieert van eenvoudig tot topklasse.

Australisch wijn etiket

Wie de kwaliteit van de wijn wil aflezen van het etiket, let vooral op de druivensoort en de naam van de maker. Dat is dan ook de belangrijkste informatie op het etiket: de naam van de producent, de druivensoorten, het bebied van herkomst en in sommige gevallen de naam van de wijngaard. Op het achterlabel wordt vaak kort en krachtig iets over de wijn verteld. Bijvoorbeeld of de wijn op hout heeft gelegen. het jaartal wordt alleen vermeld als de wijn van de oogst van één jaar is gemaakt.

In Australie worden de meeste druiven machinaal geoost

Bekende australische wijnbieden

Barossa Valley

In het zuiden van Australië ligt de BArossa Valley. Hier hebben de grote wijnconcerns zich gevestigd. De duiven groeien in de BArossa Valley zelf, maar worden ook vanuit het hele land aangevoerd om in de Valley verwerkt te worden. Het aantal soorten en tyes wijn dat hier wordt gemaakt is enorm: milddroge Riesling, romige Chardonnays, weeldige Sémillons, bloemige Muscats, witte en rode mousserende wijnen, fruitige-kruidige Cabernets en zwoele Shirazs.

Coonawarra

Hét kwaliteitsbebied van Australié is Coonawarra. De Cabernet Sauvignons hebben dit district zijn wereldfaam bezorgd. In deze wijn zijn de zwoele smaak van overrijpe zwarte bessen, het frispittige van kruizemunt en het kruidige van potloodslijpsel op een verrrukkelijke manier met elkaar veweven. Ook de Chardonnays en de Shiraz uit Coonawarra zijn goed.

Victoria

Zoals alle gebieden in Australië belaat ook Victoria een immense oppervalkte. Er worden dan ook veel verschillende wijnen gemaakt. De streeks ligt rondom Melbourne en is vooral bekend om zijn fruitige rode en de geurige mousserende wijnen. Uit het zuiden, de kunststreek, komen frisse Chardonnays en fruitige Pinot Noirs.

Hunter Valley

Hoewel de wijnen uit dit hete, dorge dristrict niet bij de beste horen, zijn het wel de bekendste. Uniek is de Sémillon uit Hunter Valley. In zijn jonge jaren heeft hij de geur en smaak van cirtrusfruit. laat de wijnmakers hem op houtenvaten rijpen, dan ontwikkelt zich een weeldige wijn met de smaak van gebrande noten en honing. De Chardonnays zijn vet, romig met veel exotische fruitaroma's . In de mix chardonnay/sémillon is het beste van bieden druivensoorten gecombineerd: de wijnen zijn fris, fruitig en romig. De Shiraz ruikt en smaak naar rijp, zoet fruit en ook naar tabak en leer. Wat Napa Valley voor naam van Californié heeft gedaan, deed Hunter Valley voor Australië.

Margaret River

Bijna alle wijngaarden liggen in het zuid-oosten van Australië. In het westen blijft de wijnbouw beperkt tot enkele kleine gebieden in de buurt van Perth. Margaret River is er één van: de Cabernets, Shirazs, Chardonnays en Sémillons die hier gemaakt worden, kunnen van grote klasse zijn.

BRING YOUR OWN

Veel Australische restaurants hebben geen vergunning om wijn te serveren. De gasten mogen wel zelf hun wijn meebrengenen drinken.