U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Aromatische, fruitige, bloemige witte wijn

Van hoog naar laag sorteren
  1. 1
  2. 2

Van hoog naar laag sorteren
  1. 1
  2. 2
Aromatische, fruitige, bloemige witte wijn

Lichtgewicht aromatische wijnen met druivige smaken en meer of minder fruitige-bloemige geuren

Bepaalde druiven leveren bijzonder aromatische wijnen, die doorg op halfdroog kunnen zijn.

Duitsland levert de modellen voor deze categorie. Duitse wijnen bevatten weinig alcohol en zijn navenant "transparant" van smaak. Doel is de geurige frisheid van het vers fruit, met als tegenwicht zoetheid, of de (in Duitsland moderne) Trocken, suikervrije stijl. Onder aan de kwaliteitsschaal bijvoorbeeld Liebfraumich of Niersteiner Domtal), zeer zoete exemplaren.  Aan top echter vinden we er de meest exquise exemplaren, wijnen om op zichzelf te drinken - hun ware rol in het leven.

Gebruik ze voor etentjes, als aperitief, als glaasje bij een boek of de tv - ieder moment waarop frisheid en geur belangrijker zijn dan smaak en alcohol. Goed gekoeld zijn het in de zomer perfecte buitenwijnen. In de winter drink ik nog wel eens een licht gekoeld glas na het eten.

Goede kwaliteit Duitse domeinwijnen van Rijn of Moezel, met de Riesling als modeldruif, zijn de toppers in deze categorie. De stappen van delicaat naar rijk zijn: Kabinett, Spätles, Auslese. De Auslessen waren vroeger helemaal zoet: tegenwoordig laat men ze vaak volledig uitgissen tot droge- en sterkere wijnen. 

Frankrijkse aromatische antoowrden zijn de Rieslings en Gewürztraminers uit de Elzas (meer body en alcohol en meestal ook droger) en de de Sauvignon Blanc uit zowel het Loiredal (Touraine), de Dordogne, delen van het Zuidwesten als uit de Midi. De Coombard speelt hier ook een kleine rol. Een Grüner Veltliner uit Oostenrijk kan zijn eerste jaar een van de opwindendste en meest overtuigende voorbeelden van eerlustopwekkende stijl zijn. Het Italiaanse Tirol en Friuli en het aangrenzende Slovenë blinken hier ook uit. Dat doet ook Australië met zijn uitzonderlijk smaakrijke Rieslings. Nieuw Zeeland streft met Riesling, Gewurztraminier en soms Chenin Blanc hetzelfde effect na. Engeland doet het elk jaar beter, vooral met Müller-Thurgau en wijnen van de nieuwe Duitse variëteiten als huxelrebe en reichensteinter - die vele net iets te aromatisch vinden. De meest frisse Californische Gewürztraminers en Rieslings hebben soms deze stijl, maar vaker hebben ze meer body: echt wijnen voor bij smaakrijke gerechten. De Argentijnse Torrontes is uiterst geparfumeerd en moeilijk ergens mee te combineren.