Sherry
Sherry kopen
Sherry kopen online is eenvoudig met ons ruime assortiment, inclusief de beroemde La Guita. Kies uit smaken zoals Amontillado, Manzanilla of medium zoete sherry. Gebruik onze gebruiksvriendelijke filters om snel de perfecte sherry voor jouw smaak en gelegenheid te vinden!
-
La Guita Amontillado en Rama Sherry 50cl
Smaak Amontillado - droge, armomatische Land Spanje € 35,25Levertijd is 2 - 3 dagen
-
La Guita Manzanilla Sherry 75cl
Smaak Manzanilla - kruidige, droge, ziltachtige Land Spanje € 12,60Levertijd is 2 - 3 dagen
-
La Guita Pasada Manzanilla en Rama Sherry 50cl
Smaak Manzanilla - kruidige, droge, ziltachtige Land Spanje € 22,95Levertijd is 2 - 3 dagen
-
La Guita Rama En Manzanilla Sherry 37.5cl
Smaak Manzanilla - kruidige, droge, ziltachtige Land Spanje € 11,85Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Sandeman Sherry Medium Dry
Smaak Medium - medium zoet, noten, aromatisch Land Spanje € 9,85Levertijd is 2 - 3 dagen
Alles wat je moet weten over Sherry: Van zijn oorsprong tot perfecte combinaties
Hierbij alles wat je moet weten over sherry, de Spaanse wijn uit het land van paella, Don Quichote en Real Madrid. Sherry is zo geliefd dat het zijn eigen internationale #sherry week heeft gekregen: 2 t/m 8 juni! Voordat je sherry gaat kopen, zijn er een paar leuke feitjes om te weten, zoals hoe het wordt gemaakt en welke verschillende soorten er zijn.
- Sherry dankt zijn naam aan de Engelsen, die in 1600 in Jerez waren, de stad in Spanje waar sherry wordt gemaakt en verkocht.
- Sherry is een veredelde wijn, wat betekent dat het begint als een basiswijn en vervolgens sterker wordt gemaakt door alcohol toe te voegen.
- In Jerez zijn slechts drie druivensoorten toegestaan om sherry te maken: Palomino, Pedro Ximenez (PX) en Muscat of Alexandria.
- Afhankelijk van de gebruikte druiven kan sherry kan zoet of droog zijn. Droge sherry wordt gemaakt met Palomino druiven, terwijl natuurlijke zoete sherry wordt gemaakt met PX of Muscat druiven. Blended sherry (mix) zijn medium-droog of semi-zoet en zijn een combinatie van natuurlijke zoete sherry en een droge sherry.
- Als er op het label Fino, Manzanilla, Amontillado, Oloroso of Palo Cortado staat, betreft het droge sherry.
- Fino sherry krijgt zijn aroma’s van de flor, terwijl Olorosos ruikt naar pittig nootachtige toffee en PX vol zit met koffiearoma’s en gedroogd fruit.
- Sherry kan perfect worden gecombineerd met verschillende gerechten: Manzanilla en Fino passen goed bij olijven, noten en Serrano ham, terwijl Amontillado het beste past bij kruidige, pittige gerechten. Als je van rijke, zoete aroma’s houdt, dan is PX hemels heerlijk met pure chocolade, ijs of blauwe kaas.
- Serveer sherry in een witte wijn glas om alle aroma’s en smaken optimaal te ervaren. Hoewel het traditioneel gedronken wordt in kleine smalle glazen genaamd copita, komt sherry goed tot zijn recht in een wit wijnglas.
- Hoelang blijft sherry goed na opening? Eenmaal geopend, drink je sherry het beste snel op. Fino en Manzanilla moeten binnen een paar dagen na opening gedronken worden, terwijl Amontilado, Palo Cortado en Oloroso binnen een paar weken moeten worden geconsumeerd. Sommige sherry’s kunnen iets langer bewaard worden, maar dit is slechts een richtlijn. Ximénez kan maandenlang gedronken worden indien goed afgesloten.
Sherry (ook: xeres of xereswijn)
Sherry is een Spaanse wijn afkomstig uit de streek van Jerez de la Frontera in het zuiden van Andalusië. Deze wijn bevat, net als Port, een hoog alcoholgehalte. Alleen Sherry’s afkomstig uit Jerez de la Frontera mogen ook werkelijk Sherry genoemd worden!
Reeds in de tijd van de Phoeniciërs, toen Jerez nog Xeres heette, werden er sherrywijnen in die regio gemaakt. De Romeinen veranderden de naam Xeres in Ceritium en ook toen werd er wijn gemaakt. Toen de Moren in de 8ste eeuw waren binnengetrokken, werd de productie doorgezet, hoewel de Moren moslim waren en de wijn zelf niet mochten drinken. Ze lieten het druivensap gisten en maakten er alcohol van. Dit maakte het voor de Hollandse handelaars interessant omdat in Holland allerlei likeur gemaakt werd. De naam Ceritium was inmiddels veranderd in Sheris.
In 1492 vertrokken de Moren. Toen ontstond de naam Jerez de la Frontera. Jerez werd een welvarende stad en de handel over zee trok piraten aan. Een van hen was Francis Drake. In 1587 trok hij de haven van Cádiz binnen en roofde 3000 tonnen sherry. De drank werd erg populair in Engeland en nog steeds wordt in Engeland de meeste sherry gedronken per persoon. Nederland staat op de tweede plaats. In de 17de en vooral 18de eeuw vestigden zich Engelse handelaars in Jerez zoals Osborne en Sandeman.
Overproductie
In de tweede helft van de 20ste eeuw groeide de belangstelling voor sherry zodanig dat er duizenden hectaren met wijnstokken werden geplant, ook waar het kalkgehalte niet voldoende hoog was. De kwaliteit ging hierdoor achteruit, bovendien werd de sherry te jong verkocht. De handelaars hebben hun les geleerd en alle wijnstokken uit die periode zijn weer gerooid.
Soorten sherry die te koop zijn (van droog naar zoet)
Ben je van plan om sherry te kopen, maar weet je niet het droge van het zoet te onderscheiden? We helpen je graag een handje, zodat jij straks een sherry kunt kopen die bij niet alleen bij jouw smaak past maar ook geschikt is voor de gelegenheid.
- Dry: droge sherry
- Fino: licht, fris en droog met een amandelsmaak. Heeft een lichtgele kleur met een alcoholpercentage van 15%.
- Amontillado: een droge en aromatische sherry met een hazelnootsmaakje. Is amberkleurig en bevat 16%-20% alcohol.
- Manzanilla: kruidig en droog met een beetje ziltachtige smaak. Heeft een strogele kleur en is gemaakt aan de Atlantische Oceaan rond Sanlúcar de Barrameda. Bevat 15% alcohol.
- Medium: beetje zoet met een notensmaak maar ook vol en aromatisch. Bijna altijd een blend van Fino en Pedro Ximénez. Heeft een amberkleur en bevat 15% - 17,5% alcohol.
- Oloroso: een droge en volle sherry met een zoetachtige smaak in het begin. Is amber of mahonie van kleur. Heeft een alcoholpercentage van 17% - 22%.
- Amorosso: een halfdroge sherry die soms een houterige rooksmaak nalaat, maar altijd lekker is als aperitief en heeft ook een alcoholpercentage van 17% - 22%.
- Pale Cream: een blend van de Fino en een speciaal gemaakte wijn. Is lichtzoet en pittig van aroma. Bevat een lichte noten- en honingsmaak en heeft een bleekgele kleur. Met 17,5% alcohol.
- Palo Cortado: is een sherry die door de natuur gemaakt wordt. Deze sherry is complex, indringend en verfijnd met een alcoholpercentage van 18% - 20%. Je kunt het vergelijken met een combinatie van Oloroso en Amontillado.
- Pedro Ximénez: een volle en krachtige sherry met een zeer zoete smaak. Het heeft een licht aroma van rozijnen en is bijna stroperig. Deze sherry is zeer donker van kleur met 17,5% alcohol.
- Cream Sherry: meestal een mengsel van Oloroso en Pedro Ximénez. Het heeft een smaak van noten en rozijnen met een fluweelzoete smaak. Deze sherry heeft een zeer bruine kleur en een alcoholpercentage van 15,5% - 20%. Het combineert goed met desserts met chocolade.
Alle sherry is wijn, niet alle wijn is sherry
Toen sherry zijn intrede op de Nederlandse markt deed, werd het beschouwd als luxe om wat sherry in de soep te doen. Die tijden zijn echter voorbij. Men weet nu dat er veel verschillende soorten sherry zijn die zowel voor als tijdens het eten gedronken kunnen worden. Een Fino of Manzanilla wordt in Spanje voor de maaltijd gedronken, vaak in combinatie met tapas. Dit toont aan hoe goed sherry past bij veel verschillende soorten gerechten. Cream sherry wordt voornamelijk gedronken bij desserts, vooral als daar chocolade in verwerkt is.
Een unieke witte wijn
De streek, de Marco de Jerez, waarvan de volledige naam Denominaciones de Origen Jerez-Xérès-Sherry y Manzanilla de Sanlúcar de Barrameda is, ligt tussen de plaatsen Jerez, Sanlúcar de Barrameda en Lebrija. Het gebied heeft een aantal kenmerken die sherry tot een unieke witte wijn maken.
Allereerst heerst er in de streek een subtropisch klimaat met milde en natte winters en warme en droge zomers. Jaarlijks valt er bijna 600 millimeter neerslag, waarvan het grootste deel valt tussen oktober en april. December is de natste maand met 109 mm neerslag. Het aantal zonne-uren per jaar ligt rond de 2.965, bijna twee keer zoveel als in Nederland. In de zomer zorgt de wind voor enige verkoeling.
Ten tweede is de bodem zeer kalkrijk, wat een aparte smaak aan de druif geeft. Deze bodem houdt bovendien veel vocht vast, waardoor er zelfs in de zomer voldoende water is voor de druiven.
Ten derde is het een van de weinige regio's ter wereld waar de Palomino-druif groeit, die voor 80% van de sherryproductie wordt gebruikt. Een andere druif die wordt gebruikt is de Pedro Ximénez en op een klein gebied groeit de Moscatel.
Hoe wordt sherry gemaakt?
De oogstperiode begint aan het einde van de eerste week van september. Meestal worden alleen de witte druiven met de hand geplukt. Alleen de rijpe druiven worden meegenomen en de plukkers gaan meerdere keren door de wijngaard om de hele oogst binnen te halen. De druiven worden naar het pershuis gebracht, waar ze buiten op matten worden gelegd en een dag blijven liggen zodat een deel van het vocht verdampt. Direct na het persen wordt de most overgebracht naar bovengrondse opslagplaatsen waar de gisting plaatsvindt. Men laat de most volledig uitgisten en dan wordt de jonge wijn in fusten opgeslagen. De most wordt volledig uitgegist en daarna wordt de jonge wijn in fusten opgeslagen. Na een jaar beslist de keldermeester of de wijn een Fino of een Oloroso wordt. Alleen de beste wijn wordt voor de Fino gebruikt, die wordt versterkt tot 16% alcohol. De Oloroso wordt versterkt tot 17 of 18%.
De vaten met Fino worden maar driekwart gevuld. De wijn krijgt een laag flor (een grijswitte laag van gistcellen) waardoor er geen zuurstof bij de wijn kan komen. Flor komt tweemaal per jaar voor, in het voor- en najaar. Onder invloed van de flor krijgt de wijn ook een lichte amandelsmaak. Oloroso krijgt geen flor, omdat flor niet kan overleven in een hoger alcoholgehalte.
Sherry is een mengeling van wijnen uit verschillende jaren, er staat dus nooit een jaartal op het etiket. Om dit te bereiken liggen de vaten met sherry opgestapeld in een kelder, genaamd de solera. In de bovenste vaten zit de jongste wijn, terwijl in de onderste vaten, die op de 'sol' liggen, de sherry klaar is om gebotteld te worden. De vaten zijn met elkaar verbonden en wanneer de onderste vaten gedeeltelijk worden geleegd, worden ze bijgevuld door het vat erboven, en dat vat wordt weer bijgevuld door het vat daarboven.
Recept met sherry
Omdat we zo van sherry houden, hierbij een heerlijk Cocktail recept dat je kunt maken met sherry: 1. 50 ml Bulleit Bourbon 2. 125 ml Sherry 3. 1/4 theelepel Angosture bitter 4. 1/4 theelepel Orangebitter. Even roeren en serveren in een Martini glas. Salud!
Sherry kopen bij Vinopio
Bij Vinopio kun je gemakkelijk en snel sherry kopen, we bieden een uitgebreid assortiment sherry aan, dat per fles te bestellen is. Bovendien profiteer je van gratis verzending bij bestellingen vanaf 150 euro. Naast sherry hebben we ook een diverse selectie andere wijnen, waaronder rode wijn, port, champagne en likeurwijn. Ontdek onze uitgebreide collectie en laat je verrassen door de heerlijke smaken wijn die wij te bieden hebben!