U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Rosé wijn

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Rosé wijn

Welke rosé gaan we drinken? Droog of zoet?

Ook rosé is er in de varianten droog, halfdroog/halfzoet en zoet. Kijk op het etiket.

  • Staat er Sec? Dan heb je een droge Rosé in handen.
  • Demi-sec is halfdroog/halfzoet
  • Sweet is zoet

Het heeft allemaal te maken met de manier waarop een wijn is gemaakt. Druiven bevatten suikers die omgezet worden in alcohol. Bij een lange gisting verdwijnen de suikers en dus de zoetheid, de wijn smaakt dan droog. En dan zijn er ook nog wijnen die gemaakt worden van meerdere soorten druiven, genaamd de blendwijn. Overigens wordt een wijn die gemaakt is van één soort druif een cepage wijn genoemd.

Laten we rosé drinken

Met de lente officieel hier, willen we een beetje tijd besteden aan een wijn die de komende maanden in duizenden wijnwinkels zal liggen en op restaurant-en wijnkaarten zal staan. Rosé werd een paar jaar geleden behoorlijk bekend, toen werd gemeld dat Sting flessen verslond backstage vóór concerten tijdens de Police reünie tour, ook zie je bekende BV drinken op TV Shows en al snel is het geïntegreerd.

Maar rosé is al eeuwenlang een deel van de wijn wereld. Vooral in Frankrijk waar op dit moment de verkoop van rosé, de witte wijn heeft overschreden! Het is de officiële drank in Frankrijk in de zomer en het is in snel tempo ook die in België en Nederland geworden. De vraag die de meeste mensen vaak hebben is: “Waar komt rosé vandaan”?

We weten dat rode wijn is gemaakt van rode druiven en witte wijn is gemaakt van witte druiven. Is rosé dan gemaakt van roze druiven? Aangezien roze druiven nog niet bestaan, heeft men een andere manier gevonden hoe rosé gemaakt kan worden. En die manier is door het contact met de schil. De kleur in elke wijn komt van het contact van het sap met de schil. Van de druif wordt het sap onttrokken. Hoe langer de schil in contact komt met het sap, hoe meer kleur er ontstaat. Dat betekent eigenlijk dat als je de schillen van rode druiven verwijdert je hiervan een witte wijn kan maken omdat het spa nooit de rode schillen raakt en dus wit blijft.

Rosé is in feite een product van rode druiven, maar wanneer een wijnmaker een rosé maakt komt het sap dat hij of zij heeft gewonnen voor een zeer korte periode van tijd, meestal maar 2 a 3 dagen, in contact met de schil zorgt voor een mooie roze kleur. Je kan niet verkeerd gaan met rosé op een mooie voorjaarsdag of zomerdag. Gekoeld bewaren vóór het openen van de fles. Je kunt buiten lekker nippen van je glas om daarna het volgende glas te drinken.

10 SHADES OF ROSÉ – 10 TINTEN ROSÉ

Deze dagen lijkt het erop dat elk wijnhuis aan het strijden is om hun eigen populaire rosé te produceren. Rosé staat vaak bekend als "roze wijn," maar hoe roze is rosé? Als je alleen bleke roséwijnen drinkt, beperk je jezelf aan één kant van het spectrum van de rosé smaak. Rosé kan variëren van perzik gekleurd tot bijna rood en je zou het in elke kleur eens moeten proeven. Hierbij een overzicht hoe verschillende tinten van rosé wijn smaken van de lichtste naar de donkerste rosé.

Roséwijnen uit de Provence

Roséwijnen uit de Provence zijn voornamelijk gemaakt van de Grenache druif, die vaak vermengd zijn met Syrah en Cabernet Sauvignond druif. Ze hebben meestal lichte smaken zoals, zoete bessen, watermeloen, grapefruit en vers gehakte kruiden. De Provence produceert de meest droge rosé in de wereld!

Pinot Noir rosé

Pinot Noir rosé is een tint donkerder dan Provence rosé, maar deelt veel van de dezelfde vruchten zoals aardbeien en meloen. Deze is ook helder en met quasi dezelfde zuurgraad. Echter, rosé Pinot Noir is een beetje aardser dan rosé uit de Provence. Hier in ontbreekt ook die "bloem" smaak die in de sierlijke Provence roséwijnen wel aanwezig is.

Tempranillo roséwijnen

Tempranillo roséwijnen zijn een beetje gekruider dan Provence roséwijnen of Pinot Noir roséwijnen, maar nog steeds dezelfde verfrissende smaak bevatten van de bessen. Net als Rioja (gemaakt van de Tempranillo druiven), heeft Tempranillo rosé die verkwikkende groene paprika smaak. Tempranillo rosé heeft ook dezelfde “bloem” kwaliteit als in rosé uit de Provence.

Witte Zinfandel

Witte Zinfandel is een zoete heldere roze rosé die een beetje een reputatie ontwikkelde als zoet en basic vanwege zijn lage prijs. Zeker heel lekker bij tropische aroma's zoals ananas en banaan of een goede aanvulling op pasta’s, geroosterde groenten gerechten of gerechten met een iets scherpe, zure smaak.

Witte Merlot

Witte Merlot is vrij gelijkaardig aan witte Zinfandel in productie en smaak. Hij is zoet en smaakt zoals een frambozentaart of andere decadente bessen desserts, zoals pannenkoeken met jam. Net als witte Zinfandel, kun je deze rosé heerlijk drinken met rijke gerechten. Ook lekker als contrast met zuurdere gerechten.

Sangiovese rosé

Sangiovese rosé heeft een roze ondertoon in tegenstelling tot tinten van Oranje. Deze energieke wijn biedt een perfect evenwicht tussen een droge, maar toch fruitige smaak. Je krijgt een mond vol honingdauw, veenbessen en frambozen.

Cabernet Sauvignon

Cabernet Sauvignon druiven worden gebruikt in rosé van over de hele wereld. Deze rosé heeft een beetje een donkerdere kleur dan rosé gemaakt van Sangiovese en Tempranillo druif. Cabernet Sauvignon rosé biedt aspecten van zurige citrus en verrassende smaken zoals leder, tabak en peper. Door al die robuuste smaken is deze rosé sterk maar ook fris van smaak. Je kunt Cabernet Sauvignon rosé zelfs drinken met lichte zeevruchten gerechten of een vegetarische schotel.

Syrah rosé

Syrah rosé is donkerrood – een duidelijke indicatie van de druiven waar van deze gemaakt is. Syrah is een zeer tannine druif, zodat het een meer stevige rosé produceert. Echter, naast kracht, heeft Syrah rosé een overheerlijk paars vruchten extract. Denk aan pruimen, gedroogde kersen en verse bosbessen vermengd met aspecten van rook en specerijen. Dit is geweldige rosé bij stoofschotels die zowel hartige en zoete elementen, zoals vlees en rijpe tomaat, bevatten.

Montepulciano rosé

Montepulciano rosé heeft een diepe ruby kleur. In feite staat op het label "cerasuolo," wat kersenrood betekent. Deze wijn heeft medium body, en bevat verfijnde specerijen en fruit die je aan glühwein zou toevoegen. Denk aan kruidnagel, kaneel, sinaasappelschil en gedroogde vruchten. Montepulciano rosé wordt gemaakt in de Italiaanse regio Abruzzen waar de pigment-rijke Montepulciano-druiven schillen het sap gemakkelijk in korte tijd laten kleuren.

Tavel

Tavel is een regio in het Rhônedal gewijd aan het maken van uitsluitend rosé. Deze is hoofdzakelijk gemaakt van de Grenache druif en is de rosé voor rode wijn liefhebbers. Rosé van Tavel is stevig, pittig en vol van assertief tannine. Het is een roze rosé wijn die daadwerkelijk gedronken kan worden bij vlees en andere gerechten met sterke smaken en texturen. Rosé van Tavel is erg donker. De intense kleur geeft een indicatie van de krachtige smaak.