U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Gekoelde Rode Wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Gekoelde Rode Wijnen

Rode wijn koud drinken is een heel chill

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is rode wijn niet alleen om Netflix te kijken in je favoriete oversized trui. Het is acceptabel om je rode wijn in een ijsemmer of in je koelkast te gooien!

Vraag  jij je ook af welke rode wijnen er gekoeld kunnen worden gedronken?

Iedere zomer hetzelfde liedje: het wordt warm, heet zelfs, droog en dorstig: een koel, fris glas wijn is het enige dat verlichting kan brengen. Met als gevolg dat wijndrinkers bijna obsessief naar rosé of pinot gris grijpen. Niet geheel onterecht- het is heet en je wil iets drinken dat voor afkoeling zorgt! Waarom laten mensen rode wijn links liggen van juni tot oktober?

Ergens in een ver verleden toen we wijnen nog in kastelen dronken en kamertemperatuur beduidend lager was dan in een doorsnee huis vandaag, is de regel bedacht dat rode wijn enkel op kamertemperatuur gedronken kan en mag worden en witte wijn en rosé gekoeld moet zijn. Ook hier geldt: op zich niet per se slecht, maar voor discussie vatbaar.

Ja; rode wijnen kan je zeker en vast gekoeld drinken.! Het antwoord is vrij simple: In principe komen fruitige en sappige rode wijnen – die gemaakt zijn op basis van druiven met een dunne schil- hiervoor in aanmerking:

Rode wijn op kamertemperatuur drinken is eigenlijk een vrij goede manier om zijn kwaliteit te testen en zijn subtielere aroma’s en smaken naar voren te brengen.

In onze vooruitstrevende hedendaagse maatschappij is het nu aanvaardbaar om je rode wijn in een ijsemmer, een koelkast, een diepvries als het echt moet (liever niet, maar het kan) te gooien.

Temperatuur van gekoelde Rode WIJN:

Niet alleen aanvaardbaar, trouwens: heerlijk verfrissend en smakelijk is een gekoelde rode wijn. Wanneer een rode wijn licht gekoeld geserveerd wordt (tussen 12°C en 16°C), trekken de aroma’s en de smaak een beetje samen, komt de alcohol minder naar voren en is de toets aangenaam verfrissend. Er gaan wat van de diepere smaken verloren die je boven de 17°C wel hebt, maar alsof je daar nu op zat te wachten wanneer het buiten 38°C is. Let op, te koel of koud (onder 11°C) zorgt het ervoor dat je de alcohol bijna niet meer proeft en er van het smaakpallet nu tannine en eik op de wrange voorgrond komen.

Niet iedere rode wijn is ook even geschikt om te koelen:

Hou die Merlot, Cabernet Sauvignon, Malbec, Syrah en andere volle rode wijnen die doen denken aan kashmieren kamerjassen in barokke salons maar bij kamertemperatuur. Maar jonge, frisse en fruitige wijnen zoals een Beaujolais, Dolcetto, Pinot Noir, Poulsard of Lambrensco hadden al een halfuur geleden in je koelkast moeten liggen.

Gezien de trend is er ook een individuele voorkeur en een experimentatie drang: je drinkt jouw wijn zoals jij wil en de ideale temperatuur voor je favoriet is persoonlijk en, heb ik zelf ondervonden, ook leuk om te ontdekken. Om het bij zomeranalogieën te houden: denk aan een strandvakantie in de tropen waar de zee verschillende temperatuurlagen heeft. Het voelt zwoel en geborgen aan om in een warm stuk zee te zwemmen dat nu aanvoelt als het traag laten zakken in een warm bad. Aan de andere kant, in diezelfde zee kan het ook verfrissend zijn om in een stuk koud water te plonzen en er als herboren uit te komen. De beste manier om dit te testen is in een ijsemmer en periodiek proeven: er is geen goed of fout hier, enkel wat jij wil.

Dus, kort samengevat: kan je rode wijn gekoeld drinken? Absoluut. Zeker en vast. Soms. Afhankelijk van eigen smaak en de wijn die ter zake doet.

Rode wijn smaakt schitterend het hele jaar door.