U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Amarone wijnen

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Amarone wijnen

Amarone della Valpolicella , meestal bekend als Amarone.

Is een typisch rijke Italiaanse droge rode wijn gemaakt van de gedeeltelijk gedroogde druiven van de Corvina (45-95%, waarvan 50% kan vervangen worden door Corvinone ), Rondinella (5-30 %) en andere goedgekeurde rode druivenrassen (tot 25%). Valpolicella is in de provincie Verona, in het grote Veneto-gebied in de buurt van Venetië. Er zijn opmerkelijke wijnen geproduceerd daar sinds de oudheid.  De wijn kreeg in december 1990 de status van Denominazione di Origine Controllata (DOC). Op 4 december 2009 werden Amarone en Recioto della Valpolicella bevorderd tot de status van Denominazione di Origine Controllata e Garantita (DOCG). Totale productie te koop (inclusief Recioto) in 2008 was 8,57 miljoen flessen.

In het Italiaans betekent de naam Amarone letterlijk "de Grote Bitter";  oorspronkelijk was dit om het te onderscheiden van de Recioto geproduceerd in dezelfde regio, wat zoeter is in smaak

Hoe herken je een goede Amarone wijn?

Het uiteindelijke resultaat is een zeer rijpe, raisiny, volronde wijn met zeer weinig zuur.  Alcoholgehalte overschrijdt gemakkelijk 15% (het wettelijke minimum is 14%) en de verkregen wijn wordt zelden vrijgegeven tot vijf jaar na de wijnoogst, hoewel dit geen wettelijke verplichting is.

Het arbeidsintensieve proces van de productie van deze wijn vormt een aanzienlijk risico voor de ontwikkeling van verschillende wynfouten .Het natte en regenachtige weer tijdens de oogst kan ervoor zorgen dat de druiven vallen voordat ze uitdrogen. Wijnmakers moeten er zorgvuldig bij zijn om rottige bunches te verwijderen die maagwaren in de wijn kunnen veroorzaken.

Druiven worden rijp geoogst in de eerste twee weken van oktober, door zorgvuldig te kiezen voor bossen die vruchten niet te dicht bij elkaar hebben, om de lucht te laten stromen. Druiven mogen drogen, traditioneel op stromatten. Dit proces heet appassimento of rasinate (om te drogen en schrompen) in het Italiaans. Dit concentreert de resterende suikers en smaken en is vergelijkbaar met de productie van Franse Vin de Paille . De pomace die overblijft van het afdrukken van de Amarone wordt gebruikt bij de productie van Ripasso Valpolicellas.

Modern Amarone wordt geproduceerd in speciale droogkamers onder gecontroleerde omstandigheden. Deze aanpak minimaliseert de hoeveelheid afhandeling van de druiven en voorkomt het ontstaan ​​van Botrytis cinerea. In Amarone is de kwaliteit van de druivenhuid een primaire zorg, omdat die component de tannines , kleur en intensiteit van de smaak op de wijn brengt. Het proces van uitdroging concentreert niet alleen de sappen in de druif, maar verhoogt ook de huidcontact van de druiven. Het droogproces metaboliseert de zuren verder in de druif en zorgt voor een polymerisatie van de tannines in de huid die bijdraagt ​​tot het algehele evenwicht van de afgewerkte wijn.

Typisch is de lengte van het droogproces 120 dagen, maar varieert volgens producent en de kwaliteit van de oogst . Het meest voorkomende gevolg van dit proces is het verlies van gewicht: 35 tot 45% voor Corvina druiven, 30 tot 40% voor Molinara en 27 tot 40% voor Rondinella. Na het droogproces dat eind januari of begin februari is voltooid, worden de druiven verpletterd en door een droog, lage temperatuur fermentatieproces dat tot 30 of 50 dagen kan duren. Het gereduceerde watergehalte kan het fermentatieproces vertragen, waardoor het risico op vervuiling en mogelijke wynfouten , zoals hoge vluchtige zuren , verhoogd wordt. Na de gisting wordt de wijn verouderd in barriques gemaakt van frans, slovensk of slavische eik. 

Als de fermentatie vroegtijdig wordt gestopt, bevat de verkregen wijn resterende suiker (meer dan 4 gram suiker per liter) en produceert een zoete wijn die bekend staat als Recioto della Valpolicella. Recioto was de traditionele wijn die volgens deze methode werd geproduceerd, en oorspronkelijk was Amarone Recioto-wijnen die te lang gefermenteerd waren. In tegenstelling tot Amarone kan Recioto della Valpolicella worden gebruikt om een mousserende wijn te produceren. Ripasso is een Italiaanse wijn die wordt geproduceerd wanneer de olijfolie Valpolicella in contact komt met de Amarantella. Dit gebeurt typisch in het voorjaar na de oogst. De verkregen wijn is meer tannine, met een dieper kleur, en heeft meer alcohol en meer extract. Het woord Ripasso wijst zowel op de wijnbouw techniek als op de wijn, en komt meestal op een wijnkaart