U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Hongaarse rode wijnen uit Pannohalma

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Hongaarse rode wijnen uit Pannohalma

Hongaarse rode wijnen uit Pannohalm

De wijnregio’s van Hongarije.

Wijnbouw is gespreid over het gehele land. Vooral in het midden - tussen de Donau en Tisza - ligt de zanderige poesta Alföld. Daar wordt meer dan de helft van de Hongaarse wijn verbouwd. De steden Csopak, Balatonfüred en Eger zijn belangrijke wijncentra. Eger heeft in de bergen zeer grote kelders uit het zachte tufsteen gehakt. Hier liggen in de gangen of galerijen honderden eikenhouten fusten te lageren. Sommige zijn zeer oud, zwart uitgeslagen en met rode ijzeren banden bijeengehouden.

De officiële lijst van wijnstreken wordt bepaald middels een ministerieel besluit. De huidige lijst bevat 22 wijnstreken en kunnen worden verdeeld over 3 zones of gegroepeerd in 6 grotere regio's.

Centraal Hongarije- Donau, met sub-regio's

  • Csongrád
  • Hajós-Baja
  • Kunság

Voornamelijk frisse en lichte wijnen. Een streek met veel druivenvariëteiten.

Westelijk Hongarije-Balatonmeer, met sub-regio's

Door invloed van het enorme water oppervlak van het ondiepe Balatonmeer, heerst er in de omliggende wijngaarden een bijzonder microklimaat.

  • Badacsony: vulkanische bodem, volle witte wijnen met veel zuren.
  • Balatonboglár: witte en rode wijnen met een matige zuurgraad.
  • Balatonfelvidek: vulkanische bodem, volle witte wijnen met veel zuren.
  • Balatonfüred-Csopak: op de rode aarde, volle witte wijnen met veel zuren.
  • Somló (of Nagy-Somló): Historisch wijngebied. Vulkanische bodem, volle witte wijnen met een hoge zuurgraad. De belangrijkste druivenrassen zijn: Olaszrizling , Hárslevelű en Furmint .
  • Balatonmelléke. Tot 1999 werd de sub-regio genoemd naar de rivier Zala: voornamelijk witte wijnen.

De belangrijkste druivenvariëteit van de regio is Olaszrizling .

Pannonhalma, met sub-regio's
  • Pecs-Mecsekalja: voornamelijk witte wijnen. Traditioneel ras is daar Cirfandli.
  • Szekszárd: volle rode wijnen, beetje kruididg. Heel bekend is de "Szekszárder stierenbloed" (Szekszárdi Bikavér). Belangrijkste druivenrassen: Kadarka , Kékfrankos , Cabernet franc , Merlot
  • Tolna
  • Villány: robuuste, volle, kruidige rode wijnen. De belangrijkste rassen zijn Blauer Portugieser, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Merlot en een beetje Pinot Noir.
Észak-Dunántúl, met sub-regio's
  • Ászár-Neszmély: frisse en aromatische witte wijnen van traditionele druiven.
  • Etyek-Buda: frisse witte wijnen, met veel zuren.
  • Mór: Historisch wijngebied. Vulkanische bodem, volle witte wijnen. Het hoofdras is Ezerjó .
  • Pannonhalma: volle witte wijnen.
  • Sopron: elegante rode wijnen (voornamelijk Kekfrankos).

Noordelijk Hongarije:Tokaj

Wijngaard in Tokaj.
  • Tokaj-Hegyalja de heuvels van Tokaj.

De beroemdste wijnstreek van Hongarije ligt in de uitlopers van het Zempléngebergte in het uiterste noorden van het land - in feite het gebied overgaat in de zuidoostelijke hoek van de moderne Slowakije. Het gebied is bekend om zijn lange warme herfsten en nevels die binnenkomen van de rivier Bodrog. Dat creëert perfecte omstandigheden voor de edele rotting en kan bijdragen aan de botrytis ("aszú") op de druiven waar de regio bekend om staat. Deze worden individueel zo laat half november geplukt in emmers ('puttonyos') en vermalen tot een pasta. Verschillende hoeveelheden van deze aszú pasta wordt vervolgens toegevoegd aan de niet-aszú most of wijn gemaakt van een mix van Furmint , Hárslevelü , Muscat Blanc à Petits Grains , Kövérszőlő of Zeta druiven, en gefermenteerd. De resulterende wijn wordt vervolgens in relatief kleine vaten in het labyrint van de kelders van zachte vulkanische tuff gelegd die de luchtvochtigheid reguleren en waarop de wanden dikke dekens schimmel reguleren.

Net als in landen als Duitsland en Oostenrijk, komt ook in Hongarije de edele rotting - aszú - slechts enkele keren per decennium voor. Dat is de reden dat er - in die andere jaren - veel gewone droge Furmint-wijnen worden geproduceerd. Andere druiven die in de omgeving worden geteeld zijn onder andere Hárslevelü, Muscat Blanc, Kövérszőlő en Zeta. 

Bikaver uit Eger
Eger , met sub-regio's
  • Bükkalja: voornamelijk witte wijnen.
  • Eger: frisse witte wijnen uit Leányka en Királyleányka, volle witte wijnen voornamelijk van de Olaszrizling of Chardonnay. Het is de streek van de Egri Bikaver (stierenbloed van Eger) in vroeger jaren gemaakt van de druif Kadarka. Tegenwoordig is het een rode mengwijn voornamelijk gebaseerd op de Kekfrankos-druif. Voorts worden er ook Pinot noirs-wijnen gemaakt.
  • Mátra: elegant en volle witte wijnen van vulkanische bodem. De belangrijkste rassen zijn Müller-Thurgau , Olaszrizling en Chardonnay .