Rode wijn Rode wijn uit Hongarije
Rode wijn:
Voor elke gelegenheid de perfecte Rode wijn
Wij helpen je bij het vinden van de juiste wijn voor elke gelegenheid. Het is ook mogelijk om je favoriete wijn te vinden door middel van bovenstaande zoekbalk. Ben je niet op zoek naar een specifieke wijn? Het bekijken van onze toplijsten is dan zeker de moeite waard. Met Vinopio is het gemakkelijk om die ene fles te vinden die het allemaal beter maakt - en tegen een betaalbare prijs!


-
Apátsági Pincészet Hemina Red 2020Smaak Met body stevig, dominant, krachtig
Land Hongarije
€ 13,35Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Apátsági Pincészet Pannonhalma Infusio 2019Smaak Met body stevig, dominant, krachtig
Land Hongarije
€ 53,25Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Apátsági Pincészet Pannonhalma Tricollis Red 2020Smaak Licht, fris, fruitig
Land Hongarije
€ 11,20Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Apátsági Pincészet Pinot Noir 2021Smaak Licht, fris, fruitig
Land Hongarije
€ 18,15Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Etyeki Kúria Pinot Noir 2019Smaak Medium, soepel, vol rood - huiswijn
Land Hongarije
€ 12,85Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Etyeki Kúria Pinot Noir Magnum 2016 XLSmaak Medium, soepel, vol rood - huiswijn
Land Hongarije
€ 25,60Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Etyeki Kúria Red 2019Smaak Medium, soepel, vol rood - huiswijn
Land Hongarije
€ 10,00Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Gere Attila Athus Cuvée 2019Smaak Met body stevig, dominant, krachtig
Land Hongarije
€ 11,50Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Gere Attila Attila Cuvee 2015Smaak Met body stevig, dominant, krachtig
Land Hongarije
€ 105,05Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Gere Attila Cabernet Franc 2012 CadeauverpakkingSmaak Met body stevig, dominant, krachtig
Land Hongarije
€ 127,50Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Gere Attila Cabernet Sauvignon 2011Smaak Met body stevig, dominant, krachtig
Land Hongarije
€ 118,20Levertijd is 2 - 3 dagen
-
Gere Attila Cabernet Sauvignon Barrique 2017Smaak Met body stevig, dominant, krachtig
Land Hongarije
€ 24,00Levertijd is 2 - 3 dagen
Rode wijn is een wijn gemaakt van donker gekleurde (zwarte) druivenrassen. De werkelijke kleur van de wijn kan variëren van intens violet, typisch voor jonge wijnen, naar baksteen rood voor rijpe wijnen en bruin voor oudere rode wijnen.
Het sap van de meeste paarse druiven is groenachtig wit; de rode kleur komt van anthocyan pigmenten (ook genaamd anthocyanen) die aanwezig zijn in de schil van de druif; uitzonderingen zijn de relatief zeldzame teinturier variaties, die inderdaad rood gekleurd produceren. Veel van het rode-wijn-productieproces bevat daarom extractie van componenten voor de kleur en de smaak van de schil van de druif.
Rode wijn gemorst, wat nu?
Een ongelukje is snel gebeurd. Even een bruuske beweging aan je prachtig gedekte barbecuetafel en hup, daar gaat je glas rode wijn. Niet getreurd, ook die vlek is uit wasbaar!
• Het is geen fabeltje, zout en witte wijn helpen wel degelijk om rode wijnvlekken uit stoffen te verwijderen. Dep eerst met wat huishoudpapier de wijnvlek ‘droog’. Besprenkel daarna gekoelde witte wijn of koud water over de vlek. Bestrooi de vlek dan met zout. Meng twee kopjes warm water met een theelepeltje wasmiddel en spoel daarmee de bevlekte stof. Laat het geheel drogen en herhaal het proces indien nodig.
• Merk je pas de volgende ochtend dat er een rode wijnvlek op je tafellinnen zit? Meng dan één theelepel afwasmiddel met twee kopjes koud water. Gebruik dan een spons om dit mengsel op de vlek te deppen. Neem huishoudpapier of een schone droge doek en wrijf over de vlek tot ze verdwenen is. Spoel af met heet water en laat de stof drogen aan de lucht.
Proef deze 4 rode wijnen als je wilt leren over rode wijn
Het is belangrijk om er achter te komen wat je lekker vindt en om te weten welke verschillende, talloze soorten er zijn. We beginnen met rode wijnen die goed vertegenwoordigd zijn in het brede spectrum van wat er allemaal beschikbaar is.
Maak je geen zorgen, wij hebben het harde werk al voor je gedaan. Het enige wat je in huis moet halen zijn de 4 wijnen zoals hieronder beschreven. Thuis open je alle 4 de wijnen om ze te kunnen proeven in de volgorde zoals we nu uitleggen en beschrijven. Deze wijnen zullen je mee nemen op een reis om zuurgraad, tannine, body en alcohol te begrijpen en om zo te leren over verschillende rode wijn stijlen die je graag lust en degene die je minder lekker vindt.
Pinot Noir
De eerste stap is om de zuurgraad te leren proeven. Pinot Noir is de perfecte wijn om je daarbij te helpen. Pinot heeft een cult onder wijn gekken, omdat de smaken en aroma's heel verrassend kunnen zijn. Alle elementen sluiten op elkaar aan.
De wijn heeft een zeer licht rode kleur in het glas, en de lichtste body van alle wijnen die je zult proeven. Wanneer je ruikt aan de wijn, ervaar je vaak aroma's van kersen, frambozen en veenbessen. Pinot heeft weinig tannines, dus de zuurgraad – zoals de zure trekken die je van limonade krijgt – zal echt doorschemeren. Wij verkiezen de Pinot Noirs gemaakt in de stijl van de oude wereld omdat ze de soepele structuur en lichte zuurgraad het beste laat uitkomen. Terwijl New World Pinots ook geweldig zijn, kunnen ze vaak "rijper" zijn, waardoor ze een sappigere smaak hebben die vaak jam-achtig proeft. Ze dempen wel de zuurgraad die je wilt ervaren.
Oude wereld, geboorte plaats van de wijnen, Frankrijk, Spanje, Italië, Duitsland, Portugal, Oostenrijk, Griekenland, Libanon, Israël, Croatië, Hongerije, Roemenié en Zwitserland.
Nieuwe wereld, kolonies, Amerika, Nieuw Zeeland, Argentinië, Chili, Australië en Zuid Afrika (warm klimaat)
Als van deze zuurgraad houdt, zijn dit wijnen met soortgelijke smaakprofielen: Gamay, Grenache/Garnacha, Nebbiolo en Etna Roso.
Omdat Pinot Noir zo begeerd is, zal men bereid moeten zijn om het meeste geld uit te geven voor deze fles. Als je naar een winkel gaat kan er echt Pinot van mindere kwaliteit zijn die gewoon de naam van de druif gebruikt om te verkopen aan goede prijzen. Dus als het gaat om echte Pinot, moet men een prijs van 20 euro of meer verwachten.
• Pinot Noir Vinopio (oude wereld) Tibor Gal Pinot Noir 2009 – Sikhegy
• Pinot Noir Vinopio (nieuwe wereld) Mount Riley Pinot Noir 2015
• DOOS “Proef deze 4 rode wijnen als je wilt leren over rode wijn”
Syrah
Om Body van een rode wijn beter te leren begrijpen, is er geen betere rode wijn dan te beginnen met de Syrah. De inkt rode wijn met aroma’s van donker fruit, zoals pruimen en bosbessen, een beetje chocolade en tabak erin heeft een perfecte samenstelling. Als je op zoek bent naar een fluweelachtige soepele wijn, is dit de juiste keuze voor jou. Het is de perfecte wijn voor gerechten met lam. En zou ook welkome gast zijn voor een kaasschotel party die je wilt houden. Als je van Syrah wijnen houdt, is de volgende stap een Rhone blend uit Frankrijk met Syrah. Ook Malbec is een wijn waar je waarschijnlijk van zal genieten.
• Syrah Vinopio webshop Ernst & Gouws Shiraz 2013
• Rhone blend van Frankrijk met Syrah Vignerons De Beaumes De venise Vacqueyras Rouges 2014 AOC
• Doos “Proef deze 4 rode wijnen als je wilt leren over rode wijnen”
Cabernet Sauvignon
Nu is het tijd om een idee te krijgen of je wel of niet van tannines houdt. Looizuus (tannine) laat je mond een beetje droog aan voelen. Ze zijn fantastische antioxidanten. Cabernet Sauvignon is een goede wijn voor het ervaren van deze tannines. En niet te vergeten dat het de meest populaire rode wijn in de wereld is. Dus als beginner is het belangrijk om te weten of je het wel of niet lekker vindt. De wijn is vol body met aroma’s van donkere kersen, kruiden en hints van vanille, omdat de wijn vaak wordt gerijpt in eiken vaten. Wanneer je een sokje neemt, zal je groene peper ervaren die de wijn zijn kruidachtige kwaliteiten geeft. Het is een ideale wijn om te drinken bij een steak of roodvlees, zoals biefstuk. En leent zich uitstekend voor diners.
Als je genoten hebt van de Cabernet Sauvignon, zijn andere aanraders om te proberen Merlot, Sangiovese (Chianti), Tempranillo (Rioja) en de klassieke Bordeaux blend. Als je hield van de groene peper notities, zal je ook dol zijn op Carmenére en Cab Franc.
• Cabernet Sauvignon Vinopio Penley Estate Phoenix Cabernet Sauvignon 2012
• Doos “Proef deze 4 rode wijnen als je wilt leren over rode wijnen”
Zinfandel
Het is tijd om de impact van alcohol op wijn te bekijken. Ja, in elke wijn zit alcohol – we zouden er waarschijnlijk niet zo gek op zijn als dit niet zo was – maar sommige wijnen hebben een hoger gehalte dan anderen. Zinfandel is één van deze wijnen. Met Zinfandel wijn krijg je een overweldigende smaak aan aroma’s. Je krijgt een jamachtige gewaarwording omdat de druiven heel rijp zijn geplukt. Het is deze rijpheid die resulteert in het hoge alcohol gehalte. “Old vine” Zinfandel is daarom duurder dan een standaard Zinfandel. Als de wijnstokken ouder zijn, produceren ze minder vruchten, maar het fruit is rijker en smaakvoller dan de vruchten van de jonge wijnstokken. Het resulteert daarom in een rijkere volle wijn. Het hoge alcohol gehalte geeft een “vettige” en “volle” gevoel aan de rode wijn. Dit is reden waarom Cabernet wijnen uit Californië vaak voller en rijker smaken dan Cabernet wijnen uit Frankrijk. Door het hogere alcohol gehalte. Als je een Zinfandel fan bent, hou je van rijke- nieuwe wereldwijnen uit warme landen.
Old vine (Frankrijk: vieilles vignes, Duitsland: alte Reben) is een omschrijving op wijn labels, dat aangeeft dat een wijn is geproduceerd op oude wijnstokken.
• Zinfandel 100% Vinopio.”oud” (oud, old vine, vieilles vignes, alte reben) Girard Winery Old Vine Zinfandel 2013
• Zinfandel 100% Vinopio “jong” Murphy Goode Zinfandel 2012
• Doos “Proef deze 4 rode wijnen als je wilt leren over rode wijnen
7 Redenen om van rode wijn te houden
Elke hardwerkende vrouw weet dat relaxen met een vriendin en een glas rode wijn een fabelachtige manier is om te ontstressen. Het positieve van rode is dat het bepaalde gezondheidsvoordelen heeft, zoals bescherming van hart en bloedvaten en zelfs vermagering van je taille. Bekijk deze zeven redenen waarom stress verminderen met een glaasje vino een goed idee is.
1. Lager Cholesterol
Vezelrijke rode Tempranillo druiven, die worden gebruikt in bepaalde rode wijnen, zoals Rioja, kunnen daadwerkelijk een significant effect hebben op het cholesterolgehalte. Gezonde studiedeelnemers die het dezelfde druivensupplement innamen zoals in rode wijn aanwezig zagen hun LDL, of "slechte cholesterol", niveaus dalen met 9 procent. Deelnemers met een hoog cholesterolgehalte ervaren een daling van 12 procent. Wat is er aan de hand? Overtollig LDL eindigt in arteriële aders en vormende plak, waardoor de slagaders verharden en de bloeddruk stijgt. Wat uiteindelijk kan leidde tot hartaanvallen. Gematigd gebruik van rode wijn maakt de kans hierop kleiner.
2. Bescherm je hart
Tevens kunnen polyfenolen – de antioxidanten in rode wijn – je helpen om bloedvaten flexibel te houden en het risico op ongewenste stollingen verminderen. Ze werken bijna net zo effectief als aspirine. Maar wees voorzichtig: chronische veel drinken schaadt het hart, dus drink met mate!
3. Bloedsuiker verlagen
De schil van de rode wijn – een rijke bron van natuurlijke samengestelde resveratrol – kan daadwerkelijk helpen diabetici hun bloedsuiker te reguleren. Studiedeelnemers namen 250 mg resveratrol aanvullend per dag gedurende 3 maanden en hadden lagere glucosewaarden dan degenen die de pil niet innamen. Ook hadden resveratrol-takers ook significante dalingen in totale cholesterol en systolische bloeddruk. Onderzoekers vermoeden dat resveratrol en insuline secretie stimuleert of activeert van een eiwit dat helpt reguleren van glucose en insuline gevoeligheid te reguleren.
4. Rode wijn boost je hersenen
Resveratrol kan ook de sleutel zijn tot het houden van een scherp geheugen. De stof heeft aangetoond dat het de vorming van bèta-amyloid proteïne belemmert, een belangrijk ingrediënt gevonden in de hersenen van mensen met de ziekte van Alzheimer. Voor een extra boost, maak kruiswoordraadsels en hersen krakers een uur voordat je afkoelt met een glas rode wijn.
5. Rode wijn beschermd tegen verkoudheid
Verschrikkelijk steeds verkouden te zijn toch ? De antioxidanten in rode wijn kunnen je helpen gezond te blijven. Een experiment van 2010 bewees dat 4.000 docenten op vijf Spaanse universiteiten, die meer dan 14 glazen per week wijn dronken voor een jaar lang 40 procent minder kans hadden om een verkoudheid te krijgen.
Waarom? Antioxidanten vormen beschermen cellen tegen de gevolgen van vrije radicalen, die een rol kunnen spelen bij diverse ziekten. En kunnen infecties bestrijden.
6. Afvallen van rode wijn
Resveratrol is een van de schijnwerpers als het gaat om de gezonde stoffen in wijn. Maar onderzoek suggereert dat piceatannol, een chemische reactie op ons lichaam geeft om resveratrol converteren, dit verdient ook enige lof. Deze reactie werd aangetoond in een reeks lab tests. Die daadwerkelijk lieten zien dat groei van vetcellen voorkomen werd. Hoe? Onderzoekers zeggen dat piceatannol bindt aan de receptoren van de insuline van vetcellen. Het blokkeert de trajecten die nodig zijn voor onrijpe vetcellen om te rijpen en te groeien.
7. Rode wijn lekker in het eten
Waarom je rode wijn consumptie beperken tot in het glas? Je kunt het drankje ook gebruiken in heerlijke gerechten in je keuken, hetzij als een saus of aanvullende ingrediënt.
Voortreffelijke Rode wijn uit Hongarije
Het aandeel Blauwe (rode) druivenrassen is vele malen kleiner dan de witte.
- Kadarka (Bulgaars: gamza) - een traditionele druif - komt nog het meest voor.
- Kékfrankos, Blaufränkisch
- Nagyburgundi, Gamay Noir
- Médoc noir, Merlot - wordt ook in de Bikavér ("stierenbloed") gebruikt.
- Cabernet Sauvignon
- Cabernet Franc
De kleur van de wijn is afhankelijk van het gebruikte druivenras en de bereidingswijze van de wijn.
- fehér bor witte wijn(): de geoogste witte druiven worden gekneusd en meteen geperst, waarna de verdere rijping op vat plaatsvindt
- rosé: rode druiven worden na kneuzen slechts enkele uren in de kuip bewaard, waarna ze geperst worden en op vat verder gerijpt
- siller (Schiller): een lichtrode wijn:
- traditionele siller is een gemengde wijn, die wordt gemaakt uit gezamenlijk geoogste witte en blauwe druiven
- moderne siller wordt gemaakt als enkelvoudige, rode wijn, maar de gisting op schil in de kuip wordt eerder afgebroken, meestal binnen één of enkele dagen, zodat de kleur lichter blijft dan bij rode wijn
- vörös bor (rode wijn): een enkelvoudige, gemengde of cuvee wijn, waarbij de gekneusde druiven zo lang in de gistingskuip blijven, dat de kleur goed donker is en de smaak van de schillen goed is geëxtraheerd. Hierna wordt de wijn geperst en gaat de wijn op vat
Naar suikergehalte van Hongaarse wijnen
Bij onderstaande indeling speelt het suikegehalte de belangrijkste rol, maar ook het zuurgehalte kan medebepalend zijn.
- száraz bor (droge wijn): suikers gewoonlijk minder dan 4 g per liter
- félszáraz bor (halfdroge wijn): suikers 4 tot 12 g/l
- félédes bor (halfzoete wijn): 12 tot 45 g/l
- édes bor (zoete wijn): meer dan 45 g
Het hoe en wat bij Hongaarse wijnen op het etiket!
- enkelvoudige wijn (cépage): uit één druivenras, traditioneel gemaakte wijn
- vegyes bor (gemengde wijn): gemaakt van bij de oogst al samengevoegde druivenrassen
- cuvee: uit meer wijnen samengestelde assemblage-wijn. De term "cuvee" wordt hier anders gebruikt dan in Frankrijk.
- barrikolt bor (barrique-wijn): wijn gerijpt in jonge, eikenhouten vaten (wat een lichte, vanilleachtige extra smaak kan geven)
- aszú: wijn gedeeltelijk samengesteld uit asszú-druiven (door edele rotting aangetast en ingedroogd)
- pezsgő (mousserende wijn): wijn gemaakt door een tweede gisting in de fles, of in een tank gerijpt
- jégbor (ijswijn): wijn gemaakt uit bevroren druiven
De wijnbouw in Hongarije heeft een geschiedenis die teruggaat tot zeker het Romeinse tijd. Met gemiddeld 3,5 miljoen hectoliter per jaar staat het in Europa na Frankrijk, Italië, Spanje, Portugal, Duitsland en Roemenië op de 7e plaats. Er is ruim 70.000 hectare aan wijngaarden. Het land kent veel traditionele wijnen naast de internationale wijntypen. Ongeveer twee derde van de wijnen is witte wijn. Hoewel een deel daarvan min of meer zoet van smaak kan zijn, zijn het niet altijd typische dessertwijnen. Het zoet gaat met pittige (Hongaarse) gerechten goed samen. Belangrijke Hongaarse wijnen die internationale bekendheid genieten zijn de Tokaji en de rode wijn (Egri) Bikavér ook wel Stierenbloed genoemd. In 1997 is de wijnwetgeving geheel herzien. Hongaarse wijn krijgt vaak de naam van de streek gevolgd door de gebruikte druif.
Hoewel Hongarije een Europees land is, is het Hongaarse woord voor wijn niet vanuit het Latijn afkomstige “vitis”, maar via het Turks naar “bor”. Het zou volgens oude geschriften erop kunnen wijzen dat de Magyaren al contact hadden met de eerste wijnmakers in de Zuidelijke Kaukasus.[1]
De Romeinen planten wijnstokken in hun toenmalige provincie Pannonië. Tot in de 5e eeuw zijn er verslagen over de uitgestrekte wijngaarden van het land. Daarna zijn er nieuwe druivensoorten uit Italië en Frankrijk bijgekomen.
Tijdens de invasie van Suleiman de Grote in de vroeg 16de eeuw, brachten ontheemde Serviërs de rode Kadarka druif naar Eger. Dit oude ras werd mede gebruikt voor een robuuste rode wijn die later bekend werd als Stierenbloed. Na het veronderstelde “geheime ingrediënt” in de wijn, versterkte dit destijds de verdedigers van Eger in 1552.
Het was ook tijdens deze bezetting waarin de regio Tokaj bekend werd om zijn wijnen. Het werd toen aangemoedigd laat de druiven te oogsten ten gunste van de edele rotting. Tokaji aszú wordt in een document van 1571 genoemd, en zou zijn gezegend door Lodewijk XIV van Frankrijk "Vinum Regum, Rex Vinorum" - Wijn van koningen, koning der wijnen.
Nadat het Ottomaanse Rijk Hongarije moest afstaan aan de Oostenrijkers in 1699, werd de Germaanse invloed gevoeld met de introductie van druivensoorten zoals Blauer Portugieser.
In 1882 werd Hongarije hard getroffen door de phylloxera epidemie. Traditionele wijnbouw rondom Eger en de vele druiven van Tokaj werden vervangen door monoculturen. Merendeel Blaufränkisch (Kekfrankos) en "Bordeaux"-variëteiten in rode wijn districten. Furmint, Muscat en Hárslevelű in het Tokaj-gebied. De twintigste eeuw zag de invoering van moderne druiven zoals Zweigelt, die makkelijker te kweken en te vinifieren is dan de Kadarka. Echter, onder het communisme werd de kwaliteit verwaarloosd door industrialisatie, overproductie en pasteurisatie. Sinds 1989 is er hernieuwde belangstelling voor de traditionele variëteiten en wordt er opnieuw geïnvesteerd, met name in Tokaj-Hegyalja.