U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Zweigelt Rode Wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Zweigelt Rode Wijnen

Zweigelt Wijn

Zweigelt - een kruising van Saint-Laurent met Blaufrankisch, gecreëerd in 1922 - is de meest aangeplante rode wijndruif in Oostenrijk. De populariteit wordt aangetoond met de variëteit die in elk Oostenrijks wijngebied wordt geteeld en de beste voorbeelden uit Burgenland,met name de Neusiedlersee. Een klassieke Oostenrijkse Zweigelt is rijk gekleurd met een diepe, heldere kern van gekruide kersen- en frambozensmaken. De beste voorbeelden hebben het potentieel om goed te kelderen voor een decennium of zo, maar de meerderheid kan het beste binnen een paar jaar na release worden geconsumeerd.

Hoewel rasechte Zweigelt-wijnen veel voorkomen, wordt de druif ook vaak gebruikt in blends. Het wordt vaak gecombineerd met Cabernet en Merlot om een Oostenrijkse twist te creëren op de klassieke Bordeaux Blend. Enkel zoals gewoonlijk is het gehuwd met zijn ouder-verscheidenheid Blaufrankisch voor een zuiver-bebloede (als enigszins incestueuze) all-star Oostenrijkse menging.

Zweigelt beperkt zich niet alleen tot droge stijlen, maar wordt ook gebruikt om zoete wijnen in verschillende vormen te produceren. 's Werelds duurste wijnen gemaakt van Zweigelt zijn strohwein gemaakt van gedroogde druiven, of ijswijn. En deze beperken zich niet alleen tot Oostenrijkse wijngaarden; ten minste één top-end Zweigelt ijswijn wordt geproduceerd in de Okanagan Valley in Canada.

Zweigelt werd ontwikkeld door Dr Friedrich "Fritz" Zweigelt, die het oorspronkelijk Rotburgernoemde. Dit leidde tot verwarring met een geheel verschillende variëteit (zie Rotberger) die rond dezelfde tijd in Geisenheim, Duitsland werd gecreëerd. Pas in de jaren zeventig werd deze duplicatie definitief opgelost, toen het ras van dr. Zweigelt door de invloedrijke Oostenrijkse wijnmaker Lenz Moser werd omgedoopt tot "Zweigelt".

Zweigelt is een echt geslaagde kruising en heeft wenselijke kenmerken geërfd van beide moederrassen (zie Saint-Laurent en Blaufrankisch). Van Saint-Laurent krijgt het zijn heldere, Pinot-achtige kersenaroma's en de mogelijkheid om zijdezachte, elegante wijnen te maken. Van Blaufrankisch heeft het een bepaalde kruidigheid en een goede zuurgraad genomen. Beide ouders zijn in staat om wijnen te maken met diepe, rijke paars-karmozijnrode kleuren, dus het is geen verrassing dat Zweigelt-wijnen de neiging hebben om zeer rijk gekleurd te zijn; de beste hebben een donker, broedend uiterlijk in het glas. Helaas creëert dit laatste kenmerk een natuurlijke verleiding voor sommige wijnmakers om hun Zweigelt-wijnstokken te overklokken, wat resulteert in wijnen met een acceptabele diepte van kleur, maar eerder verdunde smaken en aroma's. De relatief strenge Oostenrijkse wijnwetgeving heeft ertoe bijgedragen dat de opbrengsten tot op zekere hoogte onder controle zijn gehouden, maar er zijn nog steeds duidelijke verschillen tussen die Zweigelts van hoogproductieve wijngaarden en die van meer kwaliteitsbewuste producenten.

Een belangrijke indicator voor zweigelts succes als kruising is dat het nu zelf moederras is geworden, met name met Cabernet Franc om Cabernet Moraviëte creëren , maar ook met Rathay om de weinig bekende Roeslervan Oostenrijk te creëren .

Omdat Zweigelt later dan Saint-Laurent toppen en rijpt eerder dan Blaufrankisch, biedt het een soort verzekeringspolis in de wijngaard. Terwijl de andere twee variëteiten gevoelig zijn voor barre weersomstandigheden (respectievelijk voorjaarsvorst en herfstregen), ontwijken Zweigelt-wijnstokken deze seizoensgebonden bedreigingen meestal. Zweigelt heeft ook het voordeel dat het een hoogproductieve variëteit is, wat verder bijdraagt aan zijn populariteit bij wijnbouwers.

Dankzij zweigelts populariteit in Oostenrijk wordt het ras nu populair in Tsjechië, Duitsland, Hongarije en Slowakije. Kleinschalige aanplant is ook verder weg uitgeproefd, in Canada, Japan en Engeland.

Synoniemen zijn onder andere: Blauer Zweigelt, Zweigltrebe, Rotburger.

Lekker bij Zweigelt zijn onder andere:

  • Geroosterde ham hock
  • Gegrilde worstjes met mosterd
  • Eendenconfijt