U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Primitivo Rode Wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Primitivo Rode Wijnen

Primitivo is een donker gevilde druif die bekend staat om het produceren van inktzwarte, tanninewijnen, met name Primitivo di Manduria en zijn natuurlijk zoete Dolce Naturale-variant. 

Hoewel er omstreden en langlopende debatten zijn geweest over de geografische oorsprong van het ras, is er weinig twijfel dat primitivo's moderne huis in Zuid-Italië ligt, met name Puglia.

Een klassieke Primitivo wijn is rijk aan zowel alcohol als tannines,intens gearomatiseerde en diep gekleurd. In Manduria bereiken de versterkte liquoroso-varianten vaak een ABV van 18%, die wordt afgestompen tot 14% in de tafelwijnen. Een zekere bitterheid wordt vaak gevonden in Primitivo, wat, in combinatie met zijn mond-puckering tannines, betekent dat het een paar jaar nodig heeft in fles of vat

Primitivo kwam waarschijnlijk aan in Puglia vanuit de kustwijngaarden van Kroatië (net over de Adriatische Zee), waar het nog steeds wordt geteeld, onder verschillende tongverdraaiende namen, waaronder Tribidrag en Crljenak Kasteljanski. In het begin van de 19e eeuw werd het ras geïntroduceerd in de Verenigde Staten, onder de naam Zinfandel. Het bleek daar uiterst succesvol en verdiende een reputatie als de Amerikaanse 'nationale druif'. Het veroorzaakte aanzienlijke consternatie aan beide zijden van de Atlantische Oceaan toen DNA-analyse aantoonde dat Zinfandel en Primitivo dezelfde variëteit waren. Voor het volledige verhaal, en lijsten van Zinfandel wijnen, zie Zinfandel.

Primitivo heeft de afgelopen decennia iets van een achtbaanrit doorstaan. In de jaren 1990 was het ras lange tijd op zijn laagste punt. In de eu-wijnbouwprogramma's waren duizenden hectaren Primitivo-wijnstokken uit de grond gerukt. Maar aan de andere kant van de Atlantische Oceaan was Zinfandel booming, wat ongetwijfeld bijdroeg aan Primitivo's nieuwe leven. De nieuw-look Primitivo die al snel begon te ontstaan was niet langer alleen een blending variëteit, het was nu de historische druif achter de vlaggenschipwijnen van Zuid-Italië.

Primitivo leed slechter in het wijnstoktrekschema dan veel andere variëteiten, omdat het relatief moeilijk te beheren is in de wijngaard. De variëteit is gevoelig voor droogte, vorst en bloemen abortus en de relatief compacte trossen creëren kwetsbaarheid voor meeldauwziekten en wijnstokplagen.

De naam Primitivo vertaalt ruwweg als "vroege" (er is hier een duidelijke link met Tempranillo, wat hetzelfde betekent in het Spaans), en verwijst naar de vroegrijpende aard van de variëteit. Men zou kunnen worden vergeven voor het denken dat de druif op de een of andere manier "primitief" was, misschien minder verfijnd dan andere druivenrassen. Het robuuste karakter van veel Primitivo-wijn doet weinig om deze fout te corrigeren – zelfs in Puglia staat het bekend als Mirr Test ('harde wijn').

Synoniemen zijn onder andere: Zinfandel, Crljenak Kastelanski, Pribidrag, Tribidrag, Kratosija.

Lekker bij Primitivo-wijnen zijn onder andere:

  • Puglian spit-geroosterd lam
  • Rode bietencurry (thel-dala)
  • Wijngestoofde linzen met gerookt spek