U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Nerrello Rode Wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Nerrello Rode Wijnen

Nerello Mascalese is een hoog aangeschreven druivenras met een donkere schil dat het meest groeit op de vulkanische hellingen van de Etna op Sicilië. 

De wijnen, die het afgelopen decennium een snelle toename in populariteit hebben gehad, hebben de neiging om hun omgeving weer te geven, waardoor strakke, frisse rode wijnen met fruitige, kruidachtige smaken, uitstekende mineraliteit en een aardse nuance worden gegeven. Nerello Mascalese wijnen hebben vaak een parfum dat doet denken aan die van de nobele wijnen van Barolo en Bourgogne.

Het ras dankt zijn naam aan de Mascali-vlakte tussen de Etna en de kust waar het vermoedelijk is ontstaan - een klein deel van de oudere wijnstokken dateert van vóór de phylloxera-epidemie van de jaren 1880. Het voorvoegsel Nerello verwijst naar de zwarte kleur van de druiven en wordt gedeeld door Nerello Cappuccio, de meest voorkomende mengpartner van Nerello Mascalese. Beide druiven zijn te vinden in Etna DOC-wijnen, waarbij Nerello Mascalese het grootste deel van de blend vormen en gemakkelijk aanplant van Nerello Cappuccio overtreffen (zie Nerello Cappuccio – Nerello Mascalese blends).

De enorm variabele vulkanische bodems van de Etna in combinatie met hoogtes tot 1.000 meter boven zeeniveau – enkele van de hoogste wijngaarden van Europa – helpen bij het produceren van wijnen met een immens karakter en complexiteit, en zonder het buitensporige gewicht dat siciliaanse rode wijnen vaak van lagere hoogten kenmerkt. Nerello Mascalese is een laatrijpe variëteit en de meeste wijnstokken zijn getraind in de traditionele bush-vine trainingsmethode, die goed werkt in het terroir.

De wijnstokken van Nerello Mascalese domineren ook de naburige Faro DOC rond de havenstad Messina. Gelegen in de heuvels boven de stad, bereiken wijngaarden hier ook indrukwekkende hoogten, zo niet helemaal de duizelingwekkende hoogten van de Etna.

Buiten de twee bovengenoemde DOCs wordt Nerello Mascalese gebruikt in een verscheidenheid aan mengsels onder de Sicilia IGT-banner, vaak naast de dominante Nero d'Avola-druivensoort van het eiland. Deze wijnen zijn meestal rood, maar rosé (rosato) wordt ook gemaakt. Aan de overkant van de Straat van Messina in Calabriëstaan de DOCs van Lamezia, Sant'Anna di Isola Capo Rizzutoen Savuto het gebruik van de variëteit in hun respectieve mengsels toe.

Recent DNA-onderzoek heeft bevestigd dat het ras het nageslacht is van het beroemde Italiaanse druivenras Sangiovese en Mantonico Bianco.

Synoniemen zijn onder andere: Niureddu, Negrello.

Lekker bij Nerello wijnen zijn onder andere:

  • De borsten van de duif in rode-wijnsaus
  • Wilde paddestoel en aubergine filo pakketten
  • Linguini met tomaat en mosselen