U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Nero d'Avola Rode Wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Nero d'Avola Rode Wijnen

Nero d'Avola (ook bekend als Calabrese) is de belangrijkste en meest aangeplante rode wijn druivensoort in Sicilië. 

Enorme volumes Nero d'Avola worden elk jaar op het eiland geproduceerd en zijn dat al eeuwen. De donkerhuidige druif is van groot historisch belang voor Sicilië en ontleent zijn huidige naam aan de stad Avola aan de zuidoostkust van het eiland. Het gebied was een broeinest van handel en bevolkingsbeweging tijdens de Middeleeuwen en Nero d'Avola werd vaak gebruikt om kleur en lichaam toe te voegen aan mindere wijnen op het vasteland van Italië.

Vertaald betekent Nero d'Avola "Zwart van Avola", een verwijzing naar de kenmerkende donkere kleur van de druif, maar de exacte oorsprong is onderwerp van discussie. De regio Calabrië kan aanspraak maken op de variëteit via het synoniem Calabrese (wat "van Calabrië" betekent), hoewel deze term een afleiding kan zijn van Calaurisi, een oude naam voor iemand uit Avola.

Gedurende het grootste deel van de 20e eeuw werd Nero d'Avola gebruikt als blendingdruif en de naam verscheen zeer zelden op wijnetiketten. Tegen het begin van de 21e eeuw was het fortuin van de druif echter aanzienlijk veranderd, en het is nu gebruikelijk om Nero d'Avola ook als raswijn te vinden. Het wordt vaak vergeleken met Syrah omdat het van vergelijkbare groeiomstandigheden houdt (Sicilië heeft een warm mediterraan klimaat)en veel vergelijkbare kenmerken vertoont.

Afhankelijk van de productiemethoden kan Nero d'Avola worden gemaakt tot dichte en donkere wijn die wordt opgeslagen in eikenhouten vaten en geschikt is voor veroudering, of jonge en verse wijnen. Jongere wijnen vertonen pruimen- en sappige smaken met rood fruit, terwijl complexere voorbeelden chocolade- en donkere frambozensmaken bieden.

Nero d'Avola heeft meestal hoge tannines, middelzuur en een sterk lichaam. Het kan echter ook erg glad zijn als het op hogere hoogten wordt gekweekt, waar koelere temperaturen het alcoholgehalte beperken. Het gedijt op het oostelijke deel van Sicilië en wordt berecht in Australië en Californië. Door zijn royale kleur wordt Nero d'Avola soms geproduceerd als rosé wijn.

Lekker bij:

  • Kipsalade met granaatappel, speldenpieten en rozijnen (rosé)
  • Gekarameliseerde gebarbecuede varkenspasteitjes(broodje cha)
  • Houtskool gegrilde biefstuk

 De nero d'Avola houdt van een zeer warm klimaat en produceert wijnen met zoete, ronde tannines en geurt nadrukkelijk naar een pepertje

  • Alba de Calabia
  • Calabrese cappuciu nero
  • Calabrese d'Avola
  • Calabrese de Calabria
  • Calabrese di Noto
  • Calabrese dolce
  • Calabrese nero
  • Calabrese pittatello
  • Calabrese pizuto
  • Calabrese pizzutello
  • Calabrese pizzutello con la foglia rotonda
  • Calabrese pizzuto
  • Calabreser Weiss
  • Calabria
  • Calabriai fekete
  • Calabrisi d'Avola
  • Fekete Calabriai
  • Kalabriai fekete
  • Raisin de Calabre noir
  • Strugeri de Calabria
  • Uva de Calabria