U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Negroamaro Rode Wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Negroamaro Rode Wijnen

Negroamaro Wijn

Negroamaro is een druivenras met een donkere schil dat al minstens 1500 jaar wordt geassocieerd met de regio Puglia in Zuid-Italië. Meestal gevonden in een mix, naast Primitivo, Malvasia Nera, Sangiovese of Montepulciano,wordt Negroamaro gewaardeerd om zijn diepe kleur, medium-volle tannines en donkere bessenfruit smaken.

De variëteit kan ook aarden tonen toevoegen die kunnen overgaan in licht medicinale smaken. Het is mild aromatisch en kan complexe wijnen produceren die kenmerken vertonen van gemalen bruine kruiden zoals kruidnagel, kaneel en allspice.

Het schiereiland Salento van Puglia is misschien wel de bron van de beste Negroamaro-wijnen, met name die geproduceerd onder de Salice Salentino DOC-titel. Het warme mediterrane klimaat past hier goed bij de variëteit, waardoor de wijnstokken een optimaal rijpheidsniveau kunnen bereiken.

Een relatief droogte-winterharde variëteit, het wordt zelden geteisterd door de beperkte regenval in het gebied. Het is verder gecharmeerd van lokale viticulturisten omdat ze een betrouwbare cropper zijn.

Er zijn twee denkscholen waar Negroamaro's naam vandaan komt. De eerste is dat het een moderne Italiaanse vertaling is (waarbij "neger" "zwart" betekent en amaro "bitter") verwijzend naar de donkere kleur- en hartige smaken van de variëteit.

Het is echter bekend dat het hete zuidelijke uiteinde van Italië rijpe rode wijnen met een hoog suikergehalte produceert, dus "bitter" moet niet te letterlijk worden genomen. De tweede denkschool hanteert een Latijns-Griekse interpretatie en zegt dat het "donkerzwart" betekent, een verwijzing naar Negroamaro's intense kleur.

De variëteit wordt verondersteld te zijn aangekomen in Puglia vanuit Griekenland, waarschijnlijk via wat nu het huidige Albaniëis.

Een beetje Negroamaro wordt gekweekt in Californië en Australië,maar de variëteit blijft het meest geassocieerd met de hiel van de laars van Italië.

Synoniemen zijn onder andere: Nigramaro, neger Amaro.

Lekker bij Negroamaro-wijnen zijn onder andere:

  • Gestoofde wilde zwijnen schachten
  • Lam rogan josh
  • Spaghetti en gehaktballetjes