U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Monastrell - Mourvedre Rode Wijnen

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Monastrell - Mourvedre Rode Wijnen

Mourvedre (Monastrell) Wijn

Mourvedre (Monastrell in het geboorteland Spanje, Mataro in Australië en Californië) is een variëteit met een zwarte huid die al eeuwenlang wordt geteeld in wijngaarden rondom de westelijke Middellandse Zee. Vermoedelijk afkomstig uit Spanje, wordt het nu uitgebreid geteeld in het Iberisch schiereiland, Zuid-Frankrijk, Californië en Zuid-Australië.

Mourvedre houdt van warme, droge klimaten en heeft kleine bessen met een dikke huid – de leerboekcombinatie voor het maken van wijnen met intense kleur en een hoog tanninegehalte. In feite zijn het de monddrogende tannines van de variëteit die het de Franse bijnaam Etrangle-Chien (de hondenwurger) hebben opgeleverd.

Mourvedre's vlezige, kruidige aroma's zijn zeer onderscheidend, net als de sterke tannines. Deze kwaliteiten maken het een krachtig ingrediënt om te mengen, meestal met levendige, rijke Grenache en gestructureerde, pittige Syrah (zie Grenache – Mourvedre – Syrah). Andere klassieke Zuid-Franse variëteiten zoals Carignan en Cinsaut zijn ook frequente mengpartners voor Mourvedre, meer vanwege traditie en gemak (ze groeien op vergelijkbare plaatsen en rijpen bijna gelijktijdig) dan smaak of aroma.

Single-variety Mourvedre of Monastrell wijnen komen niet bijzonder vaak voor, maar naarmate de nieuwsgierigheid van de gemiddelde wijnconsument toeneemt, experimenteren steeds meer producenten met het maken van wijnen van 100 procent Mourvedre.

In Frankrijk is Mourvedre een belangrijke variëteit in zowel de Provence als het zuidelijke Rhônedal,waar het een regelmatig begrip is in Cotes du Rhone en Chateauneuf-du-Pape blends.

Het ras werd zeer hard getroffen door de phylloxera-epidemie van de jaren 1880, in die mate dat het grotendeels werd uitgeroeid uit sommige wijngaardgebieden. De opmerkelijke bolwerken in deze tijd waren rond Bandol, dat zandgronden heeft waar phylloxera niet in kan overleven (het geeft de voorkeur aan zwaardere grondsoorten, met name klei). Tegenwoordig liggen mourvedre-wijnstokken nog steeds langs de kustheuvels van Bandol, en de variëteit vormt ten minste de helft van de tannine, vlezige rode wijnen van de regio en zijn zacht pittige rosés - enkele van de beste ter wereld.

In Spanje hebben moderne viticulturale mode de focus verlegd naar Tempranillo en Cabernet Sauvignon, hoewel Monastrell een deel van zijn vroegere belang herwint. Op een gegeven moment was het de op een na meest geplante rode wijnvariëteit in Spanje (achter Garnacha). Spaanse Monastrell-wijnen zijn meestal rijke, donkere zaken en vertonen vaak smaken van braam en zwarte kers.

In Australië en Californië wordt Mourvedre vaak Mataro genoemd, hoewel het prestige geassocieerd met zijn Franse naam veel producenten heeft aangemoedigd om de term Mataro te verlaten. Australische en Californische voorbeelden van de variëteit zijn meestal rijker en fruitiger dan die geproduceerd rond de Middellandse Zee.

Het kweken van Mourvedre wordt niet aanbevolen voor vignerons zonder veel geduld. De wijnstokken doen er enkele jaren over voordat ze fruit van welke kwaliteit dan ook beginnen te produceren – soms kunnen er vijf jaar verstrijken voordat een Mourvedre-wijnstok zijn eerste oogst oplevert. De variëteit is ook een late rijper, een van de allerlaatste die wordt geplukt. In de kustheuvels van de Provence (met name rond Bandol) wordt Mourvedre bewust geplant op warmere hellingen op het zuiden om het rijpingsproces te versnellen, terwijl Syrah en Grenache worden geplant op koelere hellingen op het noorden.

Synoniemen zijn onder andere: Monastrell, Mataro, Esparte, Etrangle-Chien.

Lekker bij Mourvedre zijn onder andere:

  • Gestoofde ossenstaartstoofpot
  • Melkgevoed kalfsfaal met baba ghanoush
  • Gebakken aubergines die met lamsgehakt worden gevuld