U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Marselan Rode Wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Marselan Rode Wijnen

Marselan is een recente kruising tussen twee beroemde rode druivenrassen, Grenache en Cabernet Sauvignon. 

De hoog aangeschreven oversteek is nu te vinden in nichezakken over de hele wereld van China tot Uruguay met zijn wortels stevig in de Languedoc en de Provence regio's van Zuid-Frankrijk. Wijnen gemaakt van Marselan zijn medium-bodied met fijne tannines,goede kleur, en kenmerken van kersen en cassis.

Marselan werd in 1961 gefokt door het Franse National Institute for Agricultural Research (INRA) in het departement Hérault van de Languedoc-Roussillon, op hun station Domaine de Vassal in Marseillan, waarnaar de druif is vernoemd. Het doel van dit veredelingsprogramma was om hoogproductieve variëteiten te creëren met grote bessen.

Ondanks zijn natuurlijke weerstand tegen meeldauw en botrytis, betekende marselan's kleine bessengrootte dat het op dit moment in de schappen lag en in de jaren 1990 opnieuw werd bezocht toen producenten kwaliteit boven kwantiteit begonnen te zoeken.

Marselan werd in 1990 toegevoegd aan het Franse nationale druivenregister, meestal voor gebruik in IGP-wijnen. Het maakte zijn eerste verschijning in een AOC in 2011 en is nu toegestaan als een "accessoire druif" in Côtes du Rhône wijnen.

Het meest bekend is dat Marselan een van de zeven variëteiten is die zijn toegestaan in de Bordeaux- en Bordeaux Superieur-appellations op basis van een minderheid (vijf tot tien procent). De acceptatie ervan in de regio, samen met Albarino (Alvarinho), Arinarnoa, de obscure Castets, Liliorila, Petit Manseng en Touriga Nacional, is gericht op het bestrijden van de effecten van klimaatverandering op de wijngaarden en wijnen van de beroemde Franse regio.

Elders wordt het ras vaak gebruikt als mengcomponent naast de Zuid-Franse nietjes Grenache, Syrah, Mourvèdre en Carignan.

Naast in Frankrijk (waar de meeste aanplant te vinden is), heeft Marselan een thuis gevonden in een paar zakken van de Nieuwe Wereld. Misschien wel het meest opmerkelijk is de voet aan de grond van de variëteit in China, waar het een deel van de Chinees-Franse demonstratiewijngaard in de provincie Hebei, in de buurt van Beijing, bezet.

Het komt ook voor in delen van Noord-Spanje, namelijk Penedès en Catalonië.

Lekker bij Marselan-wijnen zijn onder andere:

  • Geroosterde schouder van lamsvlees met knoflook en rozemarijn
  • De stoofpot van het varkensvlees en van de zwarte boon(feijoada)
  • Licht gekruide groente- en linzenstoofpot