U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Malvasia Rode Wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Malvasia Rode Wijnen

Malvasia Wijn

Malvasia is een oude druivenfamilie met een gevarieerde collectie edele variëteiten. Deze druiven zijn in staat om wijn van elke haalbare kleur te produceren in droge, mousserende en zoete stijlen.

Er zijn tientallen regionale synoniemen voor en subvariëteiten van Malvasia, die het beeld schilderen van een goed bereisde familie die zich heeft aangepast aan tal van omgevingen. In de 21e eeuw wordt Malvasia geproduceerd in Italië, Spanje, Portugal, Griekenland, Kroatië, Slovenië en de Verenigde Staten.

De familie Malvasia wordt verondersteld van Griekse afkomst te zijn en is al meer dan 2000 jaar commercieel belangrijk voor de Middellandse Zee. Malvasia, de naam, is een afleiding van de Griekse kustplaats Monemvasia, waar de Venetianen een strategisch belangrijk fort en handelspost hadden in de tijd van hun rijk.

Gedurende de middeleeuwen werd Malvasia-wijn zo alomtegenwoordig onder Venetiaanse kooplieden dat ze hun wijnwinkels malvasiebegonnen te noemen. De kracht van het oude merk Malvasia is misschien wel het eerste voorbeeld van internationale wijnmarketing.

Malvasia heeft een sterke historische en viticulturale associatie met eilanden en enkele van de meest onderscheidende voorbeelden van de wijn komen uit deze maritieme omgevingen. Malmsey-wijn is het meest bekend en wordt gemaakt van verschillende leden van de Malvasia-groep op het Portugese eiland Madeira in de Noord-Atlantische Oceaan.

Malmsey is een rasuitdrukking van Malvasia die na de gisting wordt verwarmd en geoxideerd om een unieke wijnstijl te creëren. Het wordt gekenmerkt door zijn donkere kleur (afhankelijk van het type Malvasia dat wordt gebruikt) en rijke, rijpe en nootachtige smaken.

Madeira Bual verwart de zaken enigszins. Het druivenras Bual (of Boal) wordt in officiële documenten ook wel Malvasia Fina genoemd. Het staat echter los van de Malvasia-familie. Het komt ook af en toe voor op wijnetiketten die op het vasteland van Portugal worden geproduceerd.

Elders in Portugal worden ten minste een dozijn subvariëteiten malvasia geteeld in Douro, waar ze soms worden gebruikt bij de productie van White Port. In Noord-Spanje wordt Malvasia gemengd met Viura in Rioja en Navarra. Malvasia's lage zuurgraad betekent dat het gemakkelijk oxideert en lichaamsgewicht en textuur toevoegt aan de White Rioja Blend.

Een ander eiland dat synoniem staat voor Malvasia-wijn is Lipari, voor de noordoostelijke kust van Sicilië. Het gebied dat nu bekend staat als Malvasia delle Lipari DOC produceerde ooit enorme hoeveelheden zoete Malvasia-wijn. Helaas is Lipari nooit volledig hersteld van de verwoestende impact van phylloxera en de zoete, frisse en aromatische wijnen van de regio zijn nu zeldzaamheden.

De Canarische Eilanden en de Griekse Egeïsche Groep zijn andere eilanden die bekend staan om hun productie van Malvasia.

Malvasia wordt in heel Italië geteeld onder vele namen en stijlen. Malvasia blends worden vaak gecombineerd met Trebbianoen vormen een aanzienlijk deel van de goedkope tafelwijnen die op het vasteland worden gemaakt. De Friuli-Venezia-Giulia DOCs van Collio en Isonzo worden beschouwd als de beste rasvoorbeelden van droge Malvasia, met lichte stonefruit smaken en een uitgesproken bloemenboeket.

Verder naar het zuiden is de mode om licht sprankelende versies van Malvasia in Emilia-Romagnate maken, vaak met een roze tint. In Zuid-Italië worden halfgedroogde Malvasia-druiven gevinifieerd tot passitowijnen om te profiteren van de van nature hoge suiker- en potentiële alcoholniveaus van de familie.

Malvasia Bianca is de belangrijkste subvariëteit en heeft veel eigen nakomelingen. Er zijn ook een ander aantal verwarrend benoemde, maar niet-gerelateerde, regionale variëteiten genaamd Malvasia. Malvasia Corada is bijvoorbeeld eigenlijk Vitaal, Malvasia Rei is Palomino en Malvasia da Trincheira is Folgasa. De relatie van Malvasia Bianca di Candia met Malvasia Bianca is ook betwist.

Malavasia van Lazio (Malvasia Puntinata, Malvasia del Lazio)

Malvasia di Lazio is in feite een spontane oversteek van Muscat van Alexandrië en Schiava Grossa. Het is ook bekend als Malvasia Puntinata, omdat de huid van de bessen een enkele donkere stip heeft. De wijnen vertonen meestal aroma's van abrikoos.

Veel DOCs in Lazio specificeren dit druivenras in hun regelgeving. Deze specificeren echter vaak een component van bijvoorbeeld minimaal 70 procent van Malvasia di Lazio en/of Malavasia di Candia.

Het kan zijn dat veel wijngaarden nog niet correct zijn geïdentificeerd. Dit is niet ongewoon bij Italiaanse variëteiten; op veel locaties moeten veldidentificaties nog volledig in lijn komen met de resultaten van DNA-profilering in het lab.

Synoniemen zijn onder andere: Malmsey, Malvasier, Malvazia, Monemvasia.

Lekker bij Malvasia zijn onder andere:

  • Risotto met Gorgonzola, walnoten en peer
  • Waldorf salade
  • Amandelkorst schelvisfilet

Malvasia Nera Wijn

Malvasia Nerais een groep van de grotere Malvasia druivenfamilie. De relaties tussen hen zijn complex, maar over het algemeen zal een Malvasia Nera-druif een aromatische, dun gevilde variëteit zijn die kan worden gebruikt voor droge, mousserende en zoete wijnen, evenals speciale passito- en roséstijlen. Het sap zal variëren in kleur van licht tot een diepe robijnrode, producerende wijnen die licht tot middelgroot zijn met smaken van kersen en pruimen.

De varianten worden in heel Italië en de Middellandse Zee geplant, hoewel niet noodzakelijkerwijs in grote hoeveelheden. Ze worden vaker gemengd met andere druiven dan geproduceerd als een raswijn.

De beste variëteiten van Malvasia Nera wijnen zijn de twee Piemonte DOCs, Malvasia di Casorzo en Malvasia di Castelnuovo Don Bosco.

Malvasia Nera van Brindisi versus Malvasia Nera di Lecce

Er is veel discussie over de relatie tussen Malvasia Nera di Brindisi en Malvasia Nera di Lecce met genetische tests en DNA-profilering ten gunste van identiek zijn van de twee. In de wijngaard zijn ze duidelijk verschillend waardoor er nogal wat raadsel ontstaat. Malvasia Nera di Brindisi rijpt tot twee weken eerder met kleinere trossen en bessen en als wijn is Malvasia Nera di Lecce veel lager in aromaten.

De algemene consensus van vignerons is dat het afzonderlijke variëteiten zijn, terwijl ze volgens onderzoek op genetisch niveau hetzelfde zijn. In het Italiaanse nationale druivenregister blijven de rassen als afzonderlijke vermeldingen.

Malvasia Nera di Brindisi wordt geplant in Puglia, Toscane en Calabrië. In Toscane, althans tot de jaren 1990, was het gebruikelijk om het te mengen met Sangiovese. Het draagt bij aan een bepaald chocoladeachtig karakter en rijkdom die de meer rustieke aard van Sangiovese complimenteert. Cabernet Sauvignonbiedt echter gedurfdere en meer uitgesproken uitdrukkingen van vergelijkbare kenmerken en heeft Malvasia Nera di Brindisi grotendeels vervangen in Toscaanse blends.

Als ras is Malvasia Nera di Brindisi een nogal stoffige wijn, geproduceerd als zowel een rode als rosé stijl. Raswijnen van Malvasia Nera di Lecce bestaan niet, het wordt bijna altijd gemengd met Negroamaro, een van de variëteiten genetische ouders.

Het wordt meestal geplant in Puglia en hoewel wijnstokken zijn gevonden in Toscane, is het waarschijnlijk dat dit in feite Tempranillo zijn. Er is een uitgebreid debat rond als alle Malvasia Nera di Lecce in feite Tempranillo is met vignerons van de variëteiten die anders beweren.

Malvasia Nera van Bascilicata

Het is niet verwonderlijk dat dit in kleine hoeveelheden in het zuiden van Italië in Basilicatawordt geplant, maar niet zo productief als Malvasia Nera di Brindisi. In vergelijking met andere Malvasia Nera-variëteiten heeft het een hogere weerstand tegen druivenplagen en ziekten. Het produceert ook wijn met een hogere zuurgraad, een groter potentieel alcoholgehalte en een breder aromaprofiel.

Met dergelijke kleine aanplant wordt het vaak gemengd met andere druivenrassen gevonden in de DOC van Grottino di Roccanova en de IGT Basilicata. Occansionally wordt de variëteit aangeduid als Malvasia di Luciania, maar dit is niet gebruikelijk.

Malvasia Nera Lunga 

Een zeldzame variëteit die uitsluitend voorkomt in de Italiaanse provincie Asti in Piemonte. Het heeft vele namen, maar wordt meestal aangeduid als Malvasia Rosa of Moscatella.

Het wordt vaak verward met Malvasia di Schierano omdat de twee vaak in dezelfde wijngaard worden begraven, maar viticulturally zijn ze duidelijk verschillend. Malvasia Nera Lunga is laag in kracht met lange trossen druiven en is hoogproductieve.

Van alle Malvasia Nera-variëteiten heeft Malvasia Nera Lunga het hoogste niveau van aromaten.

Lekker bij Malvasia Nera-wijnen zijn onder andere:

  • Gnocchi met pruimen en parmezaan
  • Kangoeroefilet met macadamias, veenbessen en peer
  • Geroosterde eendenborst met polenta