U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Graciano Rode Wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Graciano Rode Wijnen

Graciano Wijn

Graciano is een zwarte wijndruif uit Noord-Spanje, voornamelijk geteeld in Navarra en Rioja. Hoewel zelden gezien buiten Spanje, wordt de variëteit in kleine hoeveelheden gevonden in Australië en Californië. Onder de naam Morrastelwordt het ook in kleine hoeveelheden geteeld in de Languedoc.

De klassieke Graciano wijn is matig tannine,diep gekleurd en intens geparfumeerd, met aroma's van moerbei, viooltjes en chocolade. In Rioja, waar de meeste rode wijnen in eikenhout worden gerijpt, worden deze tonen aangevuld met vanille en zoete kruiden – de handelsmerken van vatgerijpte rode wijn.

Het intense aroma van Graciano maakt de variëteit erg populair bij wijnmakers, die het meestal gebruiken in de klassieke Rioja Blend met Tempranillo en Garnacha (hoewel er een paar verschillende voorbeelden bestaan). De aanwezigheid van de variëteit wordt gevoeld in mengsels, zelfs bij gebruik in kleine volumes. In dit opzicht heeft het veel gemeen met Petit Verdot, een andere kleurrijke, smaakvolle, rode wijnvariëteit die wordt gewaardeerd om zijn rol in mengsels en slechts zelden alleen wordt gevinifieerd.

Helaas zijn de wijnstokken van Graciano minder succesvol in de wijngaard dan in de wijnmakerij. Ze zijn niet alleen bijzonder gevoelig voor meeldauw, ze zijn ook zeerlaagproductieve, waardoor het ras impopulair is bij wijnbouwers - vooral die betaald door de kilogram. In de 20e eeuw ontwortelden veel Rioja-wijnhuizen hun Graciano-wijnstokken, ten gunste van meer modieuze druiven zoals Tempranillo en Cabernet Sauvignon. Gelukkig wordt de variëteit nu gestaag weer belangrijk, vooral in warme, droge klimaten.

Hoewel er verschillende tegenstrijdige verhalen bestaan, wordt Graciano beschouwd als dezelfde variëteit als de Cagnularivan Sardinië.

Synoniemen zijn onder andere: Graciana, Morrastel, Tinta Miuda, Tintilla de Rota, Minustello, Parraleta.

Lekker bij Graciano wijnen zijn onder andere:

  • Chorizo en linzenstoofpot met Morcilla (Spaanse bloedworst),
  • Lamsgevulde paprika's
  • Aangebraden kangoeroe met frambozenglazuur