U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Feteasca Neagra Rode Wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Feteasca Neagra Rode Wijnen

Feteasca Neagra Wijn

Feteasca Neagra is een druivenras met een donkere schil dat inheems is in de Republiek Moldavië en Roemenië,hoewel het nu op grotere schaal in de laatste wordt geplant. Het wordt beschouwd als een van de beste rode Roemeense wijnen, met pittige, rokerige fruitkarakters en een goede tanninestructuur.

Het oorspronkelijke grondgebied van het druivenras, waarvan de naam "zwart meisje" betekent, was het oude vorstendom Moldavië. Deze historische regio vormt nu de meerderheid van de Republiek Moldavië en de aangrenzende Oost-Roemeense regio ook wel Moldavië genoemd, met twee kleinere delen die nu tot Oekraïne behoren.

Feteasca Neagra verdween grotendeels uit zijn Moldavische huis tijdens het Sovjettijdperk, hoewel het in Roemenië werd gecultiveerd met de focus in het oosten van het land. Het wordt niet commercieel geplant buiten Oost-Europa, hoewel een moderne trend naar meer obscure druivenrassen deze verandering in de komende jaren kan zien, vooral omdat de druif als van enige kwaliteit wordt beschouwd.

Feteasca Neagra is een aantrekkelijk vooruitzicht voor wijnbouwers, omdat het bestand is tegen zowel koude temperaturen als droogteomstandigheden. Het rijpt laat en heeft dikke schillen, wat leidt tot wijnen met een uitstekende concentratie anthocyanen,waardoor de wijnen goed pigment hebben. Tegenwoordig wordt Feteasca Neagra meestal geproduceerd als een raswijn, hoewel het in het verleden vaak werd gemengd met Cabernet Sauvignon en Merlot om het meer lichaam en gewicht te geven.

Een typische Feteasca Neagra-wijn staat bekend om zijn diepe robijnrode kleur, karakteristieke bramensmaken en kan worden gerijpt als deze goed wordt behandeld in het wijnhuis. Donkere kersen, pruimen en chocolade kunnen ook detecteerbaar zijn, evenals vanille waar wijnen wat eikenhout hebben gezien. Het is een relatief veelzijdige druif omdat Feteasca Neagra droog, halfdroog of zoet geproduceerd kan worden.

Recente DNA-profilering heeft gesuggereerd dat de variëteit geen mutatie is van de witte Feteasca Alba-variëteit die ook op grote schaal in Roemenië wordt geplant, zoals eerder werd gedacht. Er zijn ten minste vier verschillende soorten Feteasca Neagra; deze mutaties suggereren dat het druivenras op zichzelf relatief oud is.

Synoniemen zijn onder andere: Coada Randunicii, Feteaska, Fetyaska, Pasareasca.

Lekker bij Feteasca Neagra-wijnen zijn onder andere:

  • Gekruide varkensribbetjes
  • Rogan Josh lamscurry
  • Bloedworst