U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Dolcetto Rode Wijnen

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Dolcetto Rode Wijnen

Dolcetto Wijn

Dolcetto is een wijndruif met een donkere schil uit de heuvels van Monferrato in het noordwesten van Italië. De variëteit heeft met succes zijn weg naar Australië en de VSgemaakt, maar Piemonte wordt over het algemeen beschouwd als zijn spirituele thuis. De regio heeft verschillende appellations die uitsluitend zijn gewijd aan Dolcetto, waarvan de meest opvallende docg-wijnen van wijngaarden in de buurt van Dogliani, Diano d'Alba en Ovadaomvatten. Dolcetto wijnen uit Alba, Acqui en Asti hebben de DOC status en zijn ook het vermelden waard. In Ligurië, de zuiderburen van Piemonte, draagt de variëteit de naam Ormeascoen wordt het gebruikt om Ormeasco di Pornassiote maken.

Dolcetto wordt vaak gezien als de derde rode wijndruif van Piemonte en is een arme neef van Nebbiolo en Barbera. Als zodanig wordt deze gemakkelijk groeiende, vroegrijpe variëteit vaak gedegradeerd naar koelere wijngaardlocaties (vooral die op hogere hoogten), waar zijn kieskeurigere, meer prestigieuze neven moeite kunnen hebben om te rijpen. Gelukkig helpen deze koelere locaties de variëteit ook om de zuurgraad te behouden en voortijdige rijping te voorkomen (het rijpt al enkele weken voor Nebbiolo). Veel moderne versies van Dolcetto, uit heel Piemonte, ontwikkelen zich naar een meer Nieuwe Wereld stijl van wijn: intens fruitig, hoog in alcohol en over het algemeen overweldigend.

Dolcetto produceert zachte, fruitige wijnen met kleuren variërend van diep robijn tot paars. Ze worden vooral gekenmerkt door hun lage zuurgraad,die de bron is van de naam van het ras; Dolcetto betekent "kleine lieve". Degenen met een basiskennis van het Italiaans gaan er begrijpelijkerwijs van uit dat Dolcetto-wijnen allemaal zoet zijn, maar dit is zeker niet het geval - dolcetto in zoete stijl is iets van een zeldzaamheid.

Als het gaat om tannines,voert deze zachte, fruitige, zachte, "zoete" druivensoort een indrukwekkend gezicht uit en levert hetzelfde soort drogende, samentrekkende tannines als Nebbiolo. Dit werkt niet in het voordeel van Dolcetto; dergelijke tannines doen er jaren over om te polymeriseren en te verzachten, in die tijd zou een Dolcetto-wijn, met zijn lage zuurgehalte, verder verslechteren dan genieten. Gelukkig kan het overaanbod van tannines van de druif worden verzacht door een korte, zachte gisting, waardoor overextractie wordt vermeden, maar dit heeft natuurlijk zijn eigen neerwaartse effect op de aromatische intensiteit. Met het bovenstaande in gedachten is het gemakkelijk te zien waarom Dolcetto niet de superstervariëteit van Piemonte is.

Dolcetto-wijnen met zachte stijl kunnen binnen enkele maanden na de oogst worden verkocht en geconsumeerd, wat zeker niet gezegd kan worden voor Nebbiolo. Dit heeft zijn voordelen, omdat het helpt om de cashflow en voorraad van een wijnmakerij te stabiliseren. Dolcetto-verkoop kan een bufferzone bieden in het jaarlijkse budget van een wijnmakerij, wat wat inkomsten oplevert om de zaken draaiende te houden totdat de duurdere Nebbiolo-wijnen klaar zijn voor verkoop. Een vergelijkbare relatie kan worden waargenomen tussen nouveau en cru wijnen in Beaujolais.

In de jaren 1990 en in het begin van de 21e eeuw zijn de Dolcetto-wijnen van Piemonte steeds rijker, eikenachtiger en alcoholischer gemaakt, als antwoord op de groeiende vraag van de consument naar dergelijke krachtige wijnstijlen. De wereldwijnmarkt heeft weinig tegenstand getoond tegen deze beslist Nieuwe Wereld-kijk op Dolcetto.

Een typische Dolcetto-wijn is intens en fel gekleurd en biedt donkere, zacht kruidige aroma's met aardse ondertonen van amandelen - of walnoten in meer tanninevoorbeelden.

Let op ! : Aangezien de wijnen over het algemeen niet zijn ontworpen voor langdurige keldering, moeten ze binnen drie of vier jaar na de wijnoogst worden geconsumeerd.

Synoniemen zijn onder andere: Nera Dolce, Ormeasco, en geloofde ooit ten onrechte identiek aan Charbono.

Lekker bij Dolcetto zijn onder andere:

  • Kikkererwten met spinazie
  • Spaghetti en gehaktballetjes
  • De zalmcarpaccio van de koning