U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Cinsault rode wijnen

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Cinsault rode wijnen

De cinsault is een typische mengdruif die zelden ontbreekt in wjn uit het zuiden van Frankrijk.

Hij heeft body, is vlezig en gespierd. Met die eigenschappen zorgt hij, gemengd met bijvoorbeeld de grenache, voor stevigheid en maakt hij de carignan zachter. De cinsault is een van de variëteiten die in de Chateauneuf-du-Pape en de Cotes du Rhone kan voorkomen. Uit een kruising tussen de piot noir en de cinsault is de Zuid-Afrikaanse pinotage ontstaan.

Cinsault is een traditionele mediterrane blauwe druivensoort. De druif is bekend geworden door de kruising met de Pinot noir, waar de Pinotage uit voort is gekomen.

Cinsaut is een vroeg rijpende druif, die een hoog rendement kan opleveren. Het is een druif die zich uitermate goed leent om machinaal te oogsten. Doordat de druif resistent is tegen botrytis, samen met zijn hoge opbrengst per hectare werd deze druif in de jaren tachtig van de 20ste eeuw veelal aangeplant als vervanger van de Aramon Noir. Tegenwoordig is de druif echter weer minder populair aan het worden. Dit betekent dat veel Cinsault wordt gerooid voor een ras als de Syrah. De druif heeft weinig tannines, en een mooie zuurgraad. In een wijn geeft de Cinsault amandel, framboos en noten als bouquet.

De druif wordt veel gebruikt in roséwijn waar hij zich uitstekend voor leent door zijn, voor een blauwe druif ongewoon, weinig pigment. Als cépage voor rode wijn wordt zij weinig gebruikt. Hier wordt de druif gebruikt als goede tegenhanger van de Grenache noir, de Carignan en de Syrah. Hoe meer de plant wordt teruggesnoeid hoe hoger de kwaliteit wordt.

De druif komt vooral in gebieden met een warm klimaat voor. Was de bakermat van de druif Languedoc-Roussillon en de Rhône, tegenwoordig vindt men de druif overal in wereld waar wijnbouw mogelijk is. Gebieden waar hij op grote schaal wordt verbouwd zijn; Spanje, Californië, Zuid-Afrika, Marokko, Italië, Australië en zelfs in Libanon.