U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Carmenere rode wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Carmenere rode wijnen

Door het warmere klimaat dan dat van Europa, is Chili uitermate geschikt om van deze Carmenere druif kwalitatief goede wijnen te maken.

De Carménère is een van oorsprong blauwe Franse druivensoort, die heden ten dage meer voorkomt in Chili dan in het geboorteland Frankrijk.

Deze druif is een oude variëteit uit de Gironde, waar het voor het eerst in 1783 werd genoemd in het plaatsje Bergerac in de Dordogne-streek onder de naam Carmeynere. DNA onderzoek heeft uitgewezen dat het een kruising is van de Cabernet Franc en de Gros Cabernet uit de Tarn. Deze laatste wordt trouwens niet meer verbouwd.

Krachtige groeier, die een lage opbrengst genereert van kleine trossen druiven, die een diepe blauwe kleur hebben. Deze druif is gevoelig voor Coulure (tijdens het bloei wordt door overvloedige regenval het stuifmeel voor een belangrijk gedeelte weggespoeld waardoor bevruchting achterwege blijft met als resultaat : geen druiven !). In Chili rijpt deze druif pas 4 à 5 weken na de Merlot. In verschillende stadia van rijpheid ontdekken we heel verschillende kenmerken: als de druiven onrijp geoogst worden dan hebben de wijnen een sterk paprika en peper aroma. Als ze maar net rijp zijn, kom je tonen van zwarte peper en tomaat tegen, terwijl bij rijpe tot overrijpe druiven duidelijk chocolade-tonen en zwart fruit de boventoon voeren, maar dat heeft als nadeel dat de zuurgraad lager wordt.

Aan het begin van de 19e eeuw werd dit ras op grote schaal verbouwd in het zuidwesten van Frankrijk, maar is vanaf 1870 tijdens de uitbraak van Phylloxera bijna volledig verdwenen in dit land. Nog maar 21 hectare zijn anno 2010 overgebleven. In Italië komt dit ras nog mondjesmaat voor in het noordoosten met een oppervlakte van zo'n 50 hectare. Maar waarschijnlijk is het veel meer, omdat men deze druif verwart met de Cabernet Franc. De eerste Carménère wijnstokken werden rond 1850 naar Chili gebracht en daar vinden we een totaal van ruim 7.000 hectare nu. Door het warmere klimaat dan dat van Europa, is Chili uitermate geschikt om van deze druif kwalitatief goede wijnen te maken. China is sterk in opkomst met zo'n 1500 hectare in 2011 vooral in Jiaodong in de Chinese provincie Shandong. Hier is voornamelijk het synoniem Cabernet Gernischt wat vanaf het einde van de 19e eeuw werd aangeplant. Ten slotte hebben ook Argentinië en Canada een kleine aanplant.