U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Carignan rode wijn

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Carignan rode wijn

De carignan is de druif waarvan de meeste rode wijn ter wereld gemaakt wordt. 

Hij groeit het beste in warme streken zoals Spanje, Italië, Californië en het zuiden van Frankrijk. Zelfs in China komt hij voor. Carignanwijn is inktzwart, fors en bevat veel tannine. De inkt komt niet alleen in de kleur, maar ook in de geur terug. Ook pruimen, peper en leer zijn in de carignan te proeven. Dankzij nieuwe technieken en door hem met andere druivensoorten, zoals grenache en cinsualt, te mengen, ontstaan mildere en sappigere wijnen. Corbiéres, Minervois en Roussillon zijn daar voorbeelden van.

De uit Spanje afkomstige carignan behoort tot 's werelds meest geplante blauwe druivensoorten. Buiten Spanje wordt hij vooral gecultiveerd in het Zuid-Franse Languedoc-Roussillon. Als men de druif conventioneel vergist, ontstaat een kleurrijke wijn met behoorlijk wat zuren en tannines maar als hij à la beaujolais wordt bereid (via de zogeheten macération carbonique), dan wordt zijn smaak soepel en fruitig. Kwaliteitswijnen kunnen ook verkregen worden van oude (weinig opbrengst) stokken. Deze oude stokken produceren vooral op leisteen geconcentreerde en tanninerijke wijnen, die in de melange voor structuur zorgen. Er kunnen aroma's van specerijen, kruiden en wildbraad ontstaan.

Franse wijnen met vaak een meerderheid aan carignandruiven zijn côtes du Roussillon en côtes du Roussillon villages, terwijl de druif ook wordt gebruikt in Spaanse wijnen uit Catalonië, in Aragón (de druif is vernoemd naar de wijngemeente Cariñena) en een klein aandeel in veel rioja's. Ten slotte wordt de druif ook veel verbouwd in Centraal-Californië.