U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Baco Noir Rode Wijnen

Van laag naar hoog sorteren

Van laag naar hoog sorteren
Baco Noir Rode Wijnen

Baco Noir is een Frans-Amerikaanse hybride druivensoort die wordt geproduceerd als rode wijn in het noordoosten van de Verenigde Staten en Canada. 

De baco noir is een blauwe Franse druivensoort, die het overzee beter doet dan in Frankrijk zelf.

Met name de staat New York heeft veel succes geboekt met het ras, net als wijngaarden verder naar het noorden in Ontario.

Baco Noir's oorsprong gaat terug tot 1894, toen de Franse druivenkweker François Baco Folle Blanche kruiste met een onbekend lid van de Vitis riparia-familie van de Nieuwe Wereld. De bedoeling was om phylloxera-resistentewijnstokken te creëren die hun Franse karakter behouden. Op een gegeven moment werd Baco Noir geteeld in de Bourgogne en de Loire,maar het werd geleidelijk uit de oude wereld geleid en is sindsdien een van de meer succesvolle hybriden van Noord-Amerika geworden. Zijn witte tegenhanger, Baco Blanc,staat bekend als de enige hybride variëteit die is toegestaan in een Franse AOC-appellatie, dat wil makend Armagnac.

In Frankrijk is deze druif bijna verdwenen, omdat het niet meer voorkomt in het officiële Franse register van druivensoorten. Niet meer dan 11 hectare is ermee beplant in 2012. In Canada is de oppervlakte ruim 230 hectare in de staat Ontario. Ook in Nova Scotia en Quebec komt dit ras voor.

Met zijn lichte tot medium lichaam, goede zuurgraad en voorkeur voor koelere klimaten is Baco Noir een kwekersvriendelijk alternatief voor Pinot Noir. Het drukt niet de kenmerkende vosachtige aroma's en smaken van andere Vitis riparia-variëteiten uit, maar toont in plaats daarvan rijke fruittonen, getypeerd door bosbessen en pruimen.

Deze druif komt al vroeg in bloei en daardoor ontstaat ook de kans dat nachtvorst grote schade veroorzaakt en de toekomstige oogst geheel of gedeeltelijk tenietdoet. Voelt zich het beste thuis in stevige, volle grond. Alhoewel niet gevoelig voor meeldauw, speelt de wat obscure wortelknobbelziekte hier wel degelijk een rol. Deze wordt veroorzaakt door redelijk zeldzame bacteriën, die op de grond leven en het wortelsysteem van een plant aantasten. Hierdoor verkleuren de bladeren al heel snel en sterft de plant af. De druiven zijn relatief klein, de zuurgraad is hoog, maar daar tegenover staat dat de tannines laag zijn en dat betekent dat de wijn die van deze druif wordt gemaakt het beste vroeg gedronken kan worden. Lageren heeft geen zin.

Synoniemen zijn onder andere: 

  • Baco 1
  • Baco 24-23
  • Baco negru
  • Bacoi
  • Bago
  • Bako noar
  • Bako sieiski
  • Bako speiskii
  • Bakon

Lekker bij Baco Noir zijn onder andere:

  • Verkruimelde kalkoen sint-jakobsschelp
  • Geroosterde fazant geserveerd op Puy linzen
  • Gebakken Tasmaanse oceaanforel