U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Aglianico Rode Wijnen

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Aglianico Rode Wijnen

Aglianico Wijn

Aglianico is een rode wijndruivensoort afkomstig uit Zuid-Italië. Het is bekend dat het volle rode wijnen produceert die muskusachtige bessensmaken vertonen met stevige tannines en een goed verouderingspotentieel. Zelfs wanneer aglianico in warme klimaten wordt geteeld, is het in staat om een hoge zuurgraadte behouden , waardoor het een bijzonder nuttige wijnstok in de Middellandse Zee is.

Ondanks zijn relatief hoge zuurgraad is het ras laatrijp en krachtig, met de neiging om hoge hoeveelheden fruit te produceren als het niet wordt gecontroleerd door viticulturale praktijken.

De structuur en rijkdom van Aglianico maken het een populaire druif om te mengen in Zuid-Italië. In Campanië wordt het vaak gemengd met Cabernet Sauvignon en Merlot bij de productie van sommige IGT-wijnen.

Een van de belangrijkste uitdrukkingen is in de Taurasi DOCG,waar de druif de meerderheid (zo niet, het geheel) vormt van wijnen geproduceerd onder de benaming, ongeveer 80 km (50 mijl) ten oosten van Napels. Aglianico del Taburno, ook een DOCG, ligt net in het noorden.

Ten zuidoosten van Taurasi, in Basilicata, de enige DOC wijn in de regio, Aglianico del Vulture, wordt geproduceerd van Aglianico druiven geteeld op de vulkanische hellingen van Monte Vulture. De druif is ook te vinden op verspreide locaties

In hun jeugd zijn Aglianico-wijnen meestal erg tannine en geconcentreerd, vooral als ongunstige weersomstandigheden producenten dwingen hun gewas te oogsten voordat het volledig rijp is geworden. Een paar jaar rijping heeft een gunstige invloed op de wijn en helpt de tannines te verzachten en het fruitprofiel te laten ontstaan.

Aglianico-wijnen zijn meestal granaatrood en vervagen naar terracotta tinten na voldoende tijd op fles.

Aglianico-wijnstokken geven de voorkeur aan warme, droge omstandigheden en daarom is de druif getest in Californië en Riverina, Australië. Het rijpt laat, zelfs in deze warme klimaten, met de beste voorbeelden die aroma's van chocolade en pruim bieden.

Enige tijd werd aangenomen dat Aglianico grieks van oorsprong was - de naam is een afleiding van het woord "Helleense" - maar recente DNA-studies, evenals etymologisch en historisch onderzoek, suggereren dat dit niet het geval is en dat de druif in feite inheems is in Zuid-Italië.

Het moet niet worden verward met de vergelijkbaar klinkende Aleatico, over het algemeen gevonden in het oosten, in Puglia.

Synoniemen zijn onder andere: Agliatica, Ellenico, Ellanico, Gnanico, Uva Nera.

Lekker bij Aglianico-wijnen zijn onder andere:

  • Konijn
  • Kip met paprikasaus
  • Gebarbecued lamsvlees