U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Vintage Port

Van hoog naar laag sorteren

Van hoog naar laag sorteren
Vintage Port

Port samengesteld uit wijnen van één jaar.

Het jaartal wordt op het etiket vermeld. De wijn wordt na twee jaar gebotteld en moet dan nog minstens tien jaar liggen voor hij op dronk is.

Ongeveer een keer in de tien jaar is de oogst zo goed dat na proeverijen de wijn er zo uitspringt ten opzichte van andere jaren dat de IVPD (intituto dos Vinhos do Duro e do Porto) het tot vintage portjaar verklaard. Ieder porthuis kan zijn port aan bieden aan de IVDP om te laten testen, voldoet de port aan de strenge kwalificaties dan kan dit porthuis deze wijn ook het label vintage port gebruiken. Vaak gaat het hier om Single Quinta Vintage Port. Op het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermeld zijn.

Vintage ports worden maximaal drie jaar in eikenhouten vaten bewaard. Hierna worden ze gebotteld om verder op fles te kunnen rijpen, hier door krijgen ze wel een droesem (bezinksel). Het beste is om voor het drinken van vintage port de fles zo te decanteren dat het bezinksel achterblijft in de fles.

TIP: een typische Portugees gebruik is om na het decanteren van de fles vintage port de fles weer te vullen met een ruby port, deze port zal op deze manier ook meer “body” krijgen.

Vintage port drinken vereist een zorgvuldige behandeling. Zet de fles minstens 24 uur rechtop voor het openen in verband met het bezinksel. Een aantal uren voor het drinken decanteer je de port in een karaf maar je laat één tot twee glazen in de fles zodat er geen bezinksel mee komt.

Overzicht voor het decanteren van Vintage port

  • een port van 7 jaar of minder: 10 - 12 uur van tevoren decanteren,
  • een port van 8 - 15 jaar oud : 8 - 10 uur van tevoren decanteren,
  • een port van 16 - 25 jaar oud: 6 - 8 uur van tevoren decanteren,
  • een port van 26 - 35 jaar oud: 4 - 6 uur van tevoren decanteren,
  • een port van 36 - 45 jaar oud: 3 - 5 uur van tevoren decanteren,
  • een port van 46 - 60 jaar oud: 2 - 3 uur van tevoren decanteren,
  • een port van 60 jaar oud: 1 - 3 uur van tevoren decanteren.

Een fles Vintage kan jaren ongeopend in de kelder blijven liggen. Het kan voorkomen dat de kurk in zeer slechte staat verkeert. Nadat hij geopend is, blijft hij nog 48 uur goed. Je kan hem het beste drinken iets gekoeld tot 18 graden Celsius.