Porto

Voor elke gelegenheid de perfecte Port!

Wij helpen je bij het vinden van de juiste porto voor elke gelegenheid. Het is ook mogelijk om je favoriete port wijn te vinden door middel van bovenstaande zoekbalk. Ben je niet op zoek naar een specifieke wijn? Het bekijken van onze toplijsten is dan zeker de moeite waard. Met Vinopio is het gemakkelijk om die ene fles te vinden die het allemaal beter maakt - en tegen een betaalbare prijs!

Porto
Porto
Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

9 producten

Van hoog naar laag sorteren

Zoals Sherry en Vermout is Port een versterkte (maar niet gearomatiseerde) wijn, wat betekent dat het wijn is met een hoog alcoholgehalte, over het algemeen ouder, en ja, gedronken uit speciale kleine glazen. Maar port is meer dan de som van de oude school stereotypen — het overspant het gamma van verfrissend sappige tot rijkelijk complex.

Is het Port of Porto?

Porto of port is een Portugese wijn met een alcoholpercentage tussen de 18 en 20 procent. Port is er is in de varianten rood, wit en rosé en wordt vaak geserveerd als aperitief, digestief of als dessertwijn. Vergelijkbare wijnen met een hoog alcoholpercentage worden tegenwoordig ook in andere landen geproduceerd, zoals Australië en Zuid-Afrika. In de Europese Unie mag echter alleen port uit Portugal de naam dragen. Alle port moet gemaakt zijn van druiven die verbouwd worden in een specifiek afgebakend wijngebied langs de oevers van de rivier de Douro. De naam porto is afgeleid van de gelijknamige Portugese havenstad.

Essentiële informatie over Port

Kleur: Stro goud (witte port) naar Rijke Amber (Tawny) tot roodachtig bruin (Ruby en Vintage) en sinds kort ook rosé port.
Regio: Dourovallei in Portugal
Alcohol percentage: 16% - 20%
Leeftijd /Jaar: Ja! Tawny port kan voor decennia verouderen (zoals ook blended port - dat mix of mengsel betekent); Met de term Vintage port wordt bedoeld ouder geworden in de fles; Ruby port is kort hout gelagerd en dan gebotteld.
Gemaakt van: druiven, ca. 100 druivenrassen zijn toegestaan voor rode Port en de helft zoveel voor witte port. De zes meest voorkomende druivenrassen voor rode port zijn Tempranillo, Tinta Barroca, Tinta Cao, Tinta Roriz, Touriga Francesca en Touriga Nacional commerciële voorbeelden: Fonseca, Taylor Fladgate, Dow, Fortnum
Populaire Cocktails: de koffie Cocktail, Elk’s own en de Pray of thieves

Ruby port

Een Ruby-Port is donker- of robijnrood, tot bijna paars. Deze Port heeft een zoete, volle smaak. Kun je de smaak van zwarte bessen, chocola, stroop en kersen proeven?

De jonge ruby komt het meeste voor. Deze port is twee tot drie jaar opgeslagen op het vat, meestal in roestvaststalen tanks of betonnen bakken maar soms ook in eikenvaten. Ruby port is een blended port, mengeling van meerdere druivensoorten, jaren en wijngaarden.

Deze wijn is makkelijk te drinken en kan prima gecombineerd worden met chocolade en zachte kazen. Ruby-Port is een betaalbare Port en dat maakt het dan ook het perfecte drankje om te schenken tijdens bijvoorbeeld een verjaardag.

Producenten van Ruby-port gebruiken de druiven Touriga Francesa, Tinta Roriz en Touriga Nacional. Direct na het pletten van de druiven begint de fermentatie van het zoete sap. Daarna gaat de wijn op fles om het rijpingsproces te stoppen.

Een fles Ruby kan een aantal jaar ongeopend in de kelder blijven liggen. Nadat hij geopend is, blijft hij nog een maand goed. Smaak is fruitig en jong, je kan hem het beste drinken iets gekoeld tot 12 graden Celsius. Is inderdaad erg lekker bij zachte kazen en zoete nagerechten, maar wij drinken hem ook als aperitief!

Late Bottled Vintage port (LBV)

Het etiket moet altijd het oogstjaar & jaar van botteling vermelden. Is een mengeling van verschillende port soorten van één enkel jaar. Deze port ligt nog 4 a 6 jaar in eikenhouten vaten te rijpen en wordt dan gebotteld.

De Late Bottled Vintage Port is een mengeling van ports van één enkel jaar. Ze rijpen tussen 4 en 6 jaar in eikenhouten vaten en worden dan gebotteld. De meeste zijn dan rijp om gedronken te worden. Het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermelden.

Crusted

Deze port is gemaakt van een mengeling van port soorten die 3 tot 4 jaar gerijpt zijn op vaten en belangrijk is dat ze ongefilterd gebotteld worden! Hierdoor vormt het bezinksel de zogenaamde crust. Deze port moet je zeker decanteren voor je hem drinkt en wordt ook wel poor man’s port genoemd.

Vintage port

Ongeveer een keer in de tien jaar is de oogst zo goed dat na proeverijen de wijn er zo uitspringt ten opzichte van andere jaren dat de IVPD (intituto dos Vinhos do Duro e do Porto) het tot vintage portjaar verklaard. Ieder porthuis kan zijn port aan bieden aan de IVDP om te laten testen, voldoet de port aan de strenge kwalificaties dan kan dit porthuis deze wijn ook het label vintage port gebruiken. Vaak gaat het hier om Single Quinta Vintage Port. Op het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermeld zijn.

Vintage ports worden maximaal drie jaar in eikenhouten vaten bewaard. Hierna worden ze gebotteld om verder op fles te kunnen rijpen, hier door krijgen ze wel een droesem (bezinksel). Het beste is om voor het drinken van vintage port de fles zo te decanteren dat het bezinksel achterblijft in de fles.

TIP: een typische Portugees gebruik is om na het decanteren van de fles vintage port de fles weer te vullen met een ruby port, deze port zal op deze manier ook meer “body” krijgen.

Vintage port drinken vereist een zorgvuldige behandeling. Zet de fles minstens 24 uur rechtop voor het openen in verband met het bezinksel. Een aantal uren voor het drinken decanteer je de port in een karaf maar je laat één tot twee glazen in de fles zodat er geen bezinksel mee komt.

Overzicht voor het decanteren van Vintage port

 • een port van 7 jaar of minder: 10 - 12 uur van tevoren decanteren,
 • een port van 8 - 15 jaar oud : 8 - 10 uur van tevoren decanteren,
 • een port van 16 - 25 jaar oud: 6 - 8 uur van tevoren decanteren,
 • een port van 26 - 35 jaar oud: 4 - 6 uur van tevoren decanteren,
 • een port van 36 - 45 jaar oud: 3 - 5 uur van tevoren decanteren,
 • een port van 46 - 60 jaar oud: 2 - 3 uur van tevoren decanteren,
 • een port van 60 jaar oud: 1 - 3 uur van tevoren decanteren.

Een fles Vintage kan jaren ongeopend in de kelder blijven liggen. Het kan voorkomen dat de kurk in zeer slechte staat verkeert. Nadat hij geopend is, blijft hij nog 48 uur goed. Je kan hem het beste drinken iets gekoeld tot 18 graden Celsius.

Single Quinta Vintage Port

Een vintage port die van één enkel wijngaard afkomstig is. Let op: de wijngaard moet op de fles vermeld staan! Deze Single Quinta Vintage ports kunnen in jaren voorkomen die niet als vintage port jaren gezien worden. Als een porthuis meent dat zijn Quint van uitzonderlijke kwaliteit is kan hij hem aanbieden aan de IVDP om te laten testen, voldoet de port aan de strenge kwalificaties dan kan dit porthuis deze wijn ook het label Single Quinta vintage port labelen. Op het etiket moet altijd het oogstjaar en het jaar van botteling vermeld zijn.

Witte Port

Een Witte-Port is strogeel. Deze Port wordt gemaakt van witte druiven en 3 tal jaren gerijpt op het vat. De smaak is fruitig met een geur van exotisch fruit, je kan hem het beste drinken iets gekoeld tot 8 -12 graden Celsius. Erg lekker bij amandelen als aperitief!

TIP: een typische Portugees gebruik is om de witte port te mixen: 1/3 witte port, 2/3 tonic en met een schijfje citroen.

Wat betreft de witte port, het concept is in wezen hetzelfde, behalve dat het gemaakt wordt met droge, witte Portugese druiven, resulterend in een lichtere, meer delicate port met lichte fruit smaken en eventueel kan worden bewaard in een kelder tot een vollediger complexiteit.

Tawny port

Een echte Tawny wordt minimaal drie jaar gerijpt in houten vaten. Dit geeft de wijn de taankleur en ontzettend veel smaak! Kun je de smaken van karamel, noten, chutney en zelfs vijgen herkennen?

Tawny-port is een ‘blend’ die meerdere jaren is gerijpt. De producten proeven elk jaar even van de Port om zo de smaak in de gaten te houden.

Wist je dat sommige Tawny’s wel tien tot veertig jaar in een vat rijpen? Geen wonder dat je deze wijn makkelijk zelf nog jaren in de kelder kunt laten liggen. De smaak wordt er niet minder op! Eenmaal geopend, kun je de fles nog twee maanden bewaren.

 • Aged Tawny hier staat op de fles het aantal jaren: 10, 20 , 30 of 40 jaar dat de port heeft gerijpt in vaten, hierdoor ontstaat de typische tawny kleur. Dit is een mengeling van verschillende ports, de leeftijd die op de fles aangegeven is, ongeveer de gemiddelde leeftijd van de blend.
 • Colheita Port hier gaat het om een port van één (goed) oogstjaar. De wijn moet ministens zeven jaar in een houten vat gerijpt hebben. De port is dan tawny van kleur en kan gedronken worden. Het oogstjaar en jaar van botteling worden op de fles vermeld. TIP; Colheita’s worden gezien als tawny’s van hoge kwaliteit!
 • Garrafira Port is een mengeling van ports van één enkel jaar. De Garrafeira port wordt wel eens de brug tussen de tawny en de vintage genoemd. Ze rijpen namelijk kort in houten vaten en worden dan overgebracht in grote glazen vaten waarin ze gedurende 20,30, tot 40 jaar traag verder rijpen. Hierna wordt de port overgegoten in flessen en daar kan de port verder rijpen.
 • Single Harvest Tawny, zoals het zegt: een tawny port uit 1 oogst jaar ! De meeste tawny’s zijn een blend van meerdere oogstjaren. De Single Harvest Tawny is de kwaliteit van 1 jaar dusdanig hoog (goed), dat ze besluiten deze niet te menden. De Single Harvest Tawny is dan ook van uitzonderlijke kwaliteit en in zeer lage aantal beschikbaar.

Rosé Port

Op 21 mei 2009 heeft de Portugese ministerraad een wet aangenomen die rosé port ook erkent als officiële portsoort. In 2008 kwam Croft met de Pink port op de markt, inmiddels zijn er meerde rosé port.

Hoe lang blijft mijn geopende fles Port goed?

Poort blijft goed of opgeslagen in de koelkast of op kamertemperatuur. Hebt je ruimte in de koelkast, zet hem daar. Het zal een beetje langer duren omdat de kou in wezen de port in een winterslaapstand brengt, hier door vertraagt het oxidatieproces.

Hou in gedachten als een waarschuwing: Vintage port, die over het algemeen een duurder port is, verliest na verloop van tijd nuance en karakter en moet relatief snel gedronken worden. Maar voor je dagelijkse port, doe de dop er weer op en keer terug naar de fles zo vaak als je wilt voor twee à drie maanden.

Houdbaarheid port:
Vintage Port, LBV en de SQVP: 48 uur Rosé, Tawny, Witte Port: 2 à 3 maanden Ruby Port: 1 maand

Overzicht van de afgelopen 60 Vintage Port jaren

2011, 2009, 2007, 2003, 2000, 1997, 1994, 1992, 1991, 1989, 1987, 1985, 1983, 1982, 1980, 1978, 1977, 1975, 1970, 1966, 1963, 1960, 1958, 1955, 1950, 1948, 1947, 1945

Je port glas is klein voor de reden!

Meestal, wanneer je in een bar of restaurant port geserveerd krijgt, zal het in iets geserveerd worden dat lijkt op dit: matig lange steel die aanloop naar een klein kopje. De vorm van het kopje kan variëren, natuurlijk. Sommige zijn tulp - vormige, sommige zijn recht en sommige zijn gemaakt om er te laten uitzien als kleine glazen katten (denken we?).

Gebaseerd op alles wat we hebben gehoord over aromaten en wijn (whiskey en zelfs bier), zou je concluderen dat een kleiner glas iets heeft te maken met de concentreren van de aromatische verbindingen — een soort van de manier waarop een Glencairn doet voor Scotch. En dat idee zou kunnen, aangezien port een versterkte wijn is, gemaakt met aromatische druiven zoals Touriga Francesca en Tinta Roriz. Natuurlijke lichaamswarmte van je hand met het glas, en de aromaten komen automatisch naar boven (wat betekent dat een gigantische rode wijn beker niet nodig zal zijn), het kleinere glas presenteert wellicht de port op zijn best.

En dan is er een andere en super eenvoudig, verklaring voor waarom Port glazen meestal klein zijn. Port is sterker dan normale wijn en heeft wel 20% alcohol. Een kleiner glas is bedoeld zodat je kleinere hoeveelheid gaat nemen. Tussen het hogere alcohol gehalte en geconcentreerde aromaten, is het logisch om je port in die kleine glaasjes te schenken. Wat niet wilt te zeggen dat normale, niet te grote wijn glas ook niet gaan. Gewoon schenken met matigheid, draai de port rond om haar aroma’s los te laten en duik in de vloeibare ontspanning.

Copyright © 2020 Vinopio