Pineau - Mistelle wijn

Voor elke gelegenheid de perfecte Pineau wijn

Wij helpen je bij het vinden van de juiste Mistelle wijn voor elke gelegenheid. Het is ook mogelijk om je favoriete wijn te vinden door middel van bovenstaande zoekbalk. Ben je niet op zoek naar een specifieke wijn? Het bekijken van onze toplijsten is dan zeker de moeite waard. Met Vinopio is het gemakkelijk om die ene fles te vinden die het allemaal beter maakt - en tegen een betaalbare prijs!

Pineau - Mistelle wijn
Pineau - Mistelle wijn
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Mistelle wijnen

Dit is de Franse term voor een drank op basis van ongegist druivensap en alcohol. Spaans: mistela (frans Mistelle). 

Bijvoorbeeld: Pineau de Charente (Cognac) Ratafia (Champagne) en Moscatel de Valencia.

Verse druivenmost (mengel van onvergist druivensap) met een hoog suikergehalte, waarvan de gisting door de toevoeging van alcohol (brandewijn) is gestopt. Dit is het geval bij Pineau des Charentes of Floc de Gascogne, die beide behoren tot de categorie "versterkte wijnen".

Daarom worden de likeurwijnen in Frankrijk bijna altijd als "mistelle" benoemd en niet als "vin" (wijn).

Pineau des Charentes is een Franse drank van most die versterkt is met cognac.

Strikt genomen is het geen versterkte wijn al wordt het wel zo benoemd. De smaak is min of meer zoet en het wordt vaak - licht gekoeld - als middagaperitief geserveerd. De drank wordt als witte, rosé en rode variant op de markt gebracht en heeft een alcoholpercentage van 16 à 22%. Ze heeft ook een eigen AOC en mag alleen van de kalksteenhellingen uit de departementen Charente, Charente-Maritime en sommige delen van de Dordogne komen waarmee dit gebied ongeveer overeenkomt met waar de Cognac vandaan komt. De maritieme invloeden van de oceaan zijn voor de drank van bijzonder belang. Ook de gebruikte cognac komt uit deze streek.

Pineau des Charentes wordt aanbevolen licht gekoeld te drinken; 8 à 10 graden Celsius uit bijvoorbeeld een model portglas.

De Pineau des Chartens kan geduid worden als een “zomerport”.

Hoe Pineau des Charentes precies is ontstaan is niet bekend. In 1589, zo wordt beweerd, zou een wijnboer per ongeluk zijn most bij een vat cognac gedaan hebben. Jaren later, toen hij het betreffende vat nodig had voor een grote oogst, ontdekte hij te maken te hebben met een mooie nieuwe soort drank.

Witte Pineau des Chartens

Deze van lichtgeel tot goudkleurige variant moet minimaal anderhalf jaar lageren waarvan één jaar op fust en een half jaar op fles.

Gebruikte druivenrassen: Ugni blanc, Folle Blanche, Colombard, Sémillon, Sauvignon blanc, Montils, Meslier Saint-François, Jurançon blanc, Merlot blanc, Merlot, Cabernet Sauvignon, en Cabernet Franc.

Rood en rosé Pineau des Chartens

De kleur van deze varianten kan uiteenlopen van roze tot dieprood tot bruin. De lagertijd is minimaal 14 maanden waarvan 8 maanden op fust.

Gebruikte druivenrassen: Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Malbec en Merlot.

Vieux en Très Vieux Pineau de Chartens

De oude Vieux Pineau des Charentes moet minstens vijf jaar rijpen op fust. De Très Vieux des Charentes minimaal 10 jaar. Dit geldt voor zowel de witte, rosé, als de rode varianten

Na het binnenhalen van de druiven worden zij onmiddellijk geperst en het sap met cognac van minimaal 60% alcohol gemengd. Voor de rode Pineau blijven de blauwe druiven eerst nog even in contact met het sap om de kleurstoffen af te gegeven. Door deze menging met de alcoholrijke cognac wordt gisting van de most voorkomen.

 

Copyright © 2020 Vinopio