Jaarlijks verlof 20/07 t/m 31/07. Bestellen is mogelijk maar worden pas verzonden na 31 juli 2023

Jaarlijks verlof 20/07 t/m 31/07. Bestellen is mogelijk maar worden pas verzonden na 31 juli 2023

Grote wijnflessen

Grote wijnflessen kopen voor leuke events

Deze grote wijnflessen zijn erg leuk voor trendy feestjes, bruiloften en evenementen. Of als blikvanger bij je thuis. Wij helpen je graag bij het vinden van de juiste fles voor elke gelegenheid, inclusief grote wijnflessen kopen. Het is ook mogelijk om je favoriete wijn te vinden door middel van de zoekbalk hierboven. Ben je niet op zoek naar een specifieke wijn? Dan is het zeker de moeite waard om onze toplijsten te bekijken. Met Vinopio is het gemakkelijk om die ene fles te vinden die alles beter maakt - en dat alles tegen een betaalbare prijs!

Grote wijnflessen
Grote wijnflessen
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 65

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 65

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Ontdek de voordelen van grote wijnflessen kopen

Wijn is verkrijgbaar in verschillende stijlen van flessen, variërend van groot tot klein. Bordeauxwijnflessen zijn een goed voorbeeld van flessen die het meest worden geproduceerd voor verschillende wijnen. De wijnfles dateert uit ongeveer 1700. Het verschil in grootte en vorm van de flessen begon nadat men had ontdekt dat kurk de flessen kon afsluiten, waardoor wijnen konden rijpen en ouder worden in de flessen.

Het ontdekken van het effect van de afgesloten flessen leidde tot het experimenteren met grotere flessen, die niet alleen esthetisch aantrekkelijker waren, maar ook de smaak van de wijn beïnvloedden. Wijn kan namelijk langer bewaard worden in grotere flessen dan in de hedendaagse normale 75cl flessen. Het is algemeen bekend dat wijn in grote flessen langzamer veroudert en waarschijnlijk meer complexiteit en nuance geeft aan de wijn. Dit komt doordat er meer lucht (zuurstof en zwaveldioxide) in de grotere flessen zit tussen de kurk en de wijn. Dit verklaart waarom mini flesjes wijn van 37,5 cl formaat sneller ontwikkelen dan grotere flessen.

Dit betekent dat als je van plan bent om een fles hele oude wijn te kopen of een wijn die lang kan blijven liggen, je dit beter kunt doen in een groter formaat fles. Grote wijnflessen kopen is dus een slimme keuze als je op zoek bent naar wijnen die kunnen rijpen en complexiteit ontwikkelen met de tijd.

Een tip: XL-flessen wijn zien er ook erg imposant uit op je diner.

Wat moet je weten voordat je een grote fles wijn koopt?

Grote flessen hebben zowel voor- als nadelen. Het positieve van grote wijnflessen is dat ze gemaakt zijn van dikker glas, waardoor de wijn minder vatbaar is voor temperatuurwisselingen van buitenaf. Een constante temperatuur helpt de wijn geleidelijk te laten rijpen. Een nadeel kan zijn dat grote flessen wijn waarschijnlijk op maat gemaakte of handgemaakte kurken nodig hebben. Als deze kurken inderdaad handgemaakt zijn door één persoon, kan het zijn dat de kurk niet perfect past, wat kan leiden tot een minder goede afsluiting van de fles. Hierdoor kan de wijn mogelijk niet goed oud worden in deze fles.

Bijzondere namen van grote wijnflessen: Geïnspireerd door de bijbel

Alle grote wijnflessen hebben hun eigen unieke naam. Interessant is dat de meeste unieke namen van de verschillende XL-wijn flessen geïnspireerd zijn op karakters uit de Bijbel:

 • Jerobeam, genoemd naar “First King of The Kingdom”
 • Methuselah, vernoemd naar “Olderst man”
 • Salmanzar, genoemd naar “ Assyrian King”
 • Bethazar, verwijzend naar “One of the wise men”
 • Nebuchadnezzar, genoemd naar “King of Babylon”
 • Solomon, naar “King Solomon, de wijsste van alle mensen, bouwde te Tempel in Jeruzalem”
 • Melcizede, genoemd naar “Name of serval priesthoods in differtent religions incl. church of Jesus Christ of Latter-day Saints”

Verken diverse grote wijnflessen

Andere wijnflessen zoals 1000ml, 500ml en 250ml zijn enkele van de unieke grote flessen die verkrijgbaar zijn. Het is belangrijk om te weten dat sommige grotere formaten alleen geproduceerd worden voor Champagne. Een uniek formaat Champagnefles heeft zelfs een bijnaam gekregen door Winston Churchill. Deze fles, gemaakt door Pol Roger voor Winston Churchill, bevatte precies 0.60 Liter Champagne, wat volgens Churchill de perfecte hoeveelheid was om ‘s ochtends te drinken. Grote wijnflessen kopen biedt dus diverse opties, elk met hun eigen unieke geschiedenis en betekenis.

Hierbij de lijst en uitleg van de meest frequente wijnfles formaten:

 • Halve kwart (1/8) Fles 93.5 ml – Topette – wordt gebruikt als samplefles
 • Kwart fles (1/4) 18.7 ml – Picollo – bevat ongeveer één glas wijn
 • Halve fles (1/2) 37.5 ml – Demi of Split – geschikt voor twee glazen wijn
 • Standaard (1) 750 ml – de meest bekende wijnfles, goed voor 4 à 6 glazen wijn
 • Magnum 1.5 liter – gelijk aan 2 standaardflessen wijn
 • Jeroboam of Double Magnum 3 liter – staat voor 4 flessen wijn
 • Bordeaux Jeroboam 5 Liter – staat gelijk aan 6,75 flessen wijn
 • Imperial 6 liter – gelijk aan 8 flessen wijn
 • Methuselah 6 liter – staat gelijk aan 8 flessen Champagne
 • Salmanzar 9 liter – gelijk aan 12 flessen wijn
 • Balthazar 12 liter – bevat 16 flessen wijn
 • Nebuchanezzar 15 liter – staat gelijk aan 20 flessen wijn
 • Melchoir 18 liter –gelijk aan 24 flessen wijn
 • Solomon 20 liter – bevat 26 flessen wijn
 • Sovereign 25 liter – staat gelijk aan 33.3 flessen wijn
 • Primat of Goliath 27 liter – gelijk aan 36 flessen wijn
 • Melchizedek 30 liter – bevat 40 flessen wijn

Interessant is dat zowel de Imperial als de Methuselah beiden 6 liter (8 flessen) bevatten. Het verschil tussen de namen is wat er gebotteld wordt. Imperials zien eruit als standaard wijnflessen en worden gebruikt voor witte of rode wijn. De Methuselah wordt meestal gebruikt voor Champagne of mousserende wijnen. Dit zijn flessen met een lange hals en meer schouders, zoals een Bourgondische fles. Grote wijnflessen kopen biedt dus verschillende mogelijkheden, elk met hun eigen specifieke toepassing en benaming.

Kleine wijnflessen komen ook voor in speciale formaten en vormen. Hierbij een klein overzicht van deze unieke en ongewone wijnflessen.

 • Chopine (1/3) 250 ml – equivalent aan 1¼ glas wijn – vaak gebruikt in Frankrijk
 • Clavelin halve 350 ml – Vin Juane – een gele wijn uit de Jura regio in Frankrijk
 • Jennie 500ml – Tokaji of Sauterness – zeldzame fles voor zoete dessertwijn
 • Clavelin vol 620 ml – Vin Juane – een gele wijn uit de Jura/Frankrijk
 • Grace Family – Liter 1000 ml - uit California, VS – special ontworpen voor Cabernet Sauvignon
 • Marie Jeanne 2.25 liter – gelijk aan 3 flessen wijn – voornamelijk gebruikt voor Portwijnen, bekend als Tregnum of Tappit Hen

De eerste wijnflessen hadden een ronde vorm en waren allemaal verschillend, omdat ze individueel geblazen werden voor verschillende wijnsoorten. Dit maakte ze niet erg handig om op te slaan in de kelder! Zoals verwacht ging de ontwikkeling van wijnflessen hand in hand met de ontdekking van kurk (rond 1600). De perfectie ervan werd bereikt in de 19e eeuw. De standaardgrootte was toen ongeveer 700 ml tot 800 ml, omdat dit formaat gemakkelijk op te slaan was en de juiste hoeveelheid wijn voor ongeveer 2 personen bevatte.

Ontdek het grote assortiment: Koop nu grote wijnflessen online!

Op zoek naar grote wijnflessen? Bestel nu gemakkelijk online en filter op smaak, druifsoort, inhoud, land, streek, en meer om de perfecte fles te vinden die bij jouw smaak past. Profiteer van snelle verzending en bestel per fles. Bij bestellingen vanaf 150 euro is de verzending zelfs gratis! Waar wacht je nog op? Begin nu met winkelen en koop jouw favoriete grote wijnflessen!

Copyright © 2024 Vinopio