Champagne

Voor elke gelegenheid de perfecte Champagne!

Wij helpen je bij het vinden van de juiste champagne voor elke gelegenheid. Het is ook mogelijk om je favoriete wijn te vinden door middel van bovenstaande zoekbalk. Ben je niet op zoek naar een specifieke wijn? Het bekijken van onze toplijsten is dan zeker de moeite waard. Met Vinopio is het gemakkelijk om die ene fles te vinden die het allemaal beter maakt - en tegen een betaalbare prijs!

Champagne
Champagne
Tonen als Foto-tabel Lijst

19 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

19 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Champagne online bestellen of kopen in België bij Vinopio

Een wijn is mousserend als er bubbels in zitten. Wist je dat deze ontstaan tijdens een tweede gisting die plaatsvindt in de fles? Hierdoor kunnen de bubbels niet meer ontsnappen.

Champagne is de alom bekende mousserende wijn, die alleen wordt geproduceerd in de Champagnestreek in Frankrijk. Er zijn verschillende soorten en kleuren; de witte champagne is ongetwijfeld de bekendste variant, maar wist je dat er ook rosé-champagne bestaat?

Champagnes krijgen hun unieke karakter door de bewerkingen in de kelder, maar ook de herkomst van de druiven, de persing, de verhouding tussen de gebruikte druivenrassen en het jaar van de oogst zijn van invloed op het uiteindelijke product.

Champagne is geen champagne als het niet in de champagnestreek geproduceerd wordt. En dan ook nog alleen volgens méthode traditionnelle! Het drankje is uniek door de rijping in de kelder, de druiven en de persing. Natuurlijk wordt er ook buiten de Champagne-regio mousserende wijn geproduceerd. Dan wordt het creëren van de mousserende touch de vinificatie méthode traditionnelle genoemd. Een voorbeeld zijn, wederom uit Frankrijk afkomstige, "crémant"-wijnen. Overigens zorgt de claim op de de naam Champagne voor de nodige wrijving tussen Europese staten. Ondanks het EU-verbod, produceren verschillende Baltische EU-staten, waaronder Letland, mousserende wijnen onder de naam Sovjetskoje Sjampanskoje. Deze staten zijn dan ook van mening dat de Franse overheid ten onrechte de naam Champagne hebben geclaimd.

Natuurlijk heeft Vinopio een breed assortiment Champagnes op voorraad. Probeer bijvoorbeeld de heerlijke André Goutorbe Brut Tradition. Maar ook de flessen van Veuve Clicquot en Dom Pérignon zijn eindeloos populair.

De champagnes worden vooral onderscheiden door hun al dan niet zoete smaak. De Franse wet schrijft voor hoe de verhoudingen tussen de smaaktypen en de doseringen moeten zijn:

  • Brut, met een dosage van minder dan 15 gram per liter.
  • Extra Sec, met een dosage van meer dan 12 en minder dan 20 gram per liter.
  • Sec, met een dosage meer dan meer dan 17 en minder dan 35 gram per liter
  • Demi-Sec, met een dosage van meer dan 35 en minder dan 50 gram per liter.
  • Doux, met een dosage van meer dan 50 gram per liter.

Champagne feesten met bubbels

Champagne is het enige drankje die vrouwen mooier maakt nadat ze ervan hebben gedronken. Althans, dat beweerde Madame de Pompadour, de beroemdste maïtressa van de Franse koning Lodewijk XV. Ze hield zelfs meer van het geestrijke drankje dan van de liefde, zo wil de legende.Gek genoeg mocht Champagne in de de achtiende eeuw, toen Lodewijjk XV sier hield in Versailles, geen bubbels bevatten, omdat vrouwen er te snel dronken van werden. De drank werd met behulp van een speciaal staafje ontdaan van zijn bubbels. Gelukkig is dat onrecht intussen uit de wereld geholpen.

Wist je trouwens dat er één fles Champagne liefst 47 miljoen bubbels zitten? Een leuk weetje om mee uit te pakken wanneer je met Kerst of Nieuwjaar aan de feesttafel zit...

België is de vijde grootste invoerder van champagne ter wereld, na Groot-Brittanië, de Verenigde Staten, Duitsland en Japan. En opvallend ongeveer twee derde van de totale oogst van deht bubbelend brouwsel wordt genuttigd tussen kerst en Nieuwjaar. Proost !

Welke champagne ga je kopen?

Brut champagnes zijn droge champagnes die geschikt zijn als aperitief of feestchampagne.

Zoek je een zoetere champagne? Een demi-sec of doux champagne is dan je keus. Ook geschikt voor mensen die van zoete witte wijn houden Een rosé champagne voor een romantisch gebaar of als je van een fruitige champagne houdt.

Blanc de blancs champagnes bestaan uit 100% Chardonnay druiven. Deze champagnes zijn wat duurder dan een klassieke blend champagne doordat de Chardonnay druif prijziger is en zijn frisse elegante champagnes.

Vintage en prestige champagnes vallen in het duurdere segment; deze bestaan uit de allerbeste druiven en hebben het langst gerijpt.

Cuvee Champagne De eerste persing met lichte druk levert de cuvée op.Bekende cuvées de prestige zijn Dom Pérignon van het huis Moët & Chandon, La Grande Dame van het huis Veuve Clicquot en Cristal van het huis Louis Roederer. Ook de rosé champagnes zijn kostbaar.

Op flessen wordt ook de aanduiding Brut Nature of Extra-brut gebruikt, Ook de aanduidingen "champagne non dosé", "ultra brut", "extra brut" en "brut intégrale" worden wel op de etiketten aangebracht. Al de benamingen zijn onbeschermd maar duiden op een niet gezoete champagne. Brut duidt op een dosage van minder dan 15 gram per liter. Bij de Brut Nature wordt geen suiker toegevoegd.

Grand Année, betekend feitelijk dat dit Champagnes zijn uit een uitstekend jaar!

206.0000 euro per fles

Champagne is een duur drankje, al hoeft dat niet zo te zijn. Goedkope bubbels zijn vaak vervaardigd van minderwaardige druiven, maar tussen de rommel zitten ook enkele pareltjes. Zoals de populaire Comte de Brimand Brut Reserve, (vinopio variant André Goutorbe Brut Tradition 37.5 liter) een echte prijsknaller, die amper 12,99 per fles (Lidl) kost. In blinde smaak test heeft de Brimand herhaaldelik hoge scores gehaald. Gelijkaardige testen tonen trouwens aan dat slechts een kleine groep mensen het verschil proeft tussen goedkope en dure bubbels. Heel wat goedkope flessen zijn wellichts zelfs lekkerder dan de duurste van alle champagnes, de Heissieck 1907, die niet minder dan 206.000 euro per fles kost. Zoals de naam aangeeft, werd deze unieke godendrank gebotteld in het jaar 1907. Zowat 200 flessen ervan werden in 1997 terug gevonden p de bodem van de zee. Ze bevonden zich aan boord van een Duitse torpedoboot die in 1916 tot zinken was gebracht voor de Finse golf. Het is een wonder dat ze na ruim 80 jaar ongeschonden uit het water zijn gevist, maar het lijkst waarschijnlijk dat de geest in al die tijd toch uit de fles is verdwenen. De waanzinnig hoge prijs wordt vooral bepaald door de exclusiviteit.

Drie druivensoorten

Champagne wordt gemaakt van grosso modo drie druivensoorten : de chardonnay, de pinot en de pinot meunier. Tot de jaren 80 had de pinot meunier het overwicht, vandaag zijn de drie druivensoorten gelijkmatig aanwezig. De verschilldne types champagne worden ingedeeld op basis van hun suikergehalte. Extra Brut bevat miniumum 6 gram suiker per liter, Brut minimum 15 gram suiker per liter, Sec mimium 35 gram suiker per liter, Demi-Sec tussen 35 en 50 gram suiker per liter.

Veruit de populairste champagne is de Brut. In de zeventiende eeuw, de begindagen van champagne, was vooral de Demi-Sec geliefd. Door de eeuwen heen zijn we echter steeds minder zoete variante gaan appreciëren.

Champagne die uitsluitend gemaakt is van witte druiven wordt blanc de blancs genoemd. Champagne van uitsluitend blauwe druiven noemt men blanc de noirs. De meeste champagne is wit, een minderheid is rosé. Rode champagne wordt niet gemaakt

Wat is het verschil tussen Cava, Prosecco en Champagne?

Wat onderscheidt champagne van de Spaanse cava en de Italiaanse prosecco? Ten eerste de bebruikte druivensoorten. Cava is doorgaans samengesteld uit macabeco, parellada en xarel-lo. Prosecco bestaan voor miminaal 85 procent uit proseccodruif , aangevuld met andere italiaanse druivensoorten als verdiso en bianchetta trevigiana en internationale varianten als de pinot bianco, pinot grigio en chardonnay. Ten tweede, en minstens even belangrijk, is de geografische afbakening. Champagne mag enkel worden produceerd in gelijknamige treek in het noorden van Frankrijk. Wie het elders probeert wordt teruggefloten. Ironisch genoeg hebben de plaatselijke wijntelers in 2008 besloten om de champagnestreek uit te breiden, om tegemoet te kunnen komen aan de wereldwijde hoge vraag naar de drank.

Champagne gezond of ongezond

Tot slot hoe goed of slecht is een glaasje champagne voorde gezondheid? Volgens diverse sturdies heeft het drankje een gunstige invloed op het hart en het geheugen. Eén objectief voordeel tegenover andere feestdrankjes: een glas champagne van 100ml bevat 77 calorieën, tegenover 85 calorieën in een glas rode of witte wijn en 96 in een glas zoete witte wijn. Een heel kleine bubbels mag dus wel.

Copyright © 2020 Vinopio