Cava & Mousserende wijn

Voor elke gelegenheid de perfecte Bubbels

Wij helpen je bij het vinden van de juiste wijn voor elke gelegenheid. Het is ook mogelijk om je favoriete wijn te vinden door middel van bovenstaande zoekbalk. Ben je niet op zoek naar een specifieke wijn? Het bekijken van onze toplijsten is dan zeker de moeite waard. Met Vinopio is het gemakkelijk om die ene fles te vinden die het allemaal beter maakt - en tegen een betaalbare prijs!

Cava & Mousserende wijn
Cava & Mousserende wijn
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 54

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

Producten 1-24 van 54

Pagina
per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Mousserende wijn of in de volksmond ook wel bubbeltjeswijn of schuimwijn, is wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn bestaan er ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet.

In de meeste landen waar wijn wordt geproduceerd, wordt ook een mousserende wijn gemaakt, vaak met verschillende kleuren, typen en smaken. Een fles mousserende wijn moet rustig open worden gemaakt, evenals het ontkurken van champagne, anders verdwijnt het koolzuur snel uit de wijn. Mousserende wijnen uit verschillende landen:

  • Hongarije: Pezsgő, zowel de Méthode Traditionnelle als Méthode Charmat wordt toegepast. Vooral langs de oevergebieden van het Balatonmeer wordt deze wijn geproduceerd, van droog tot zoet, wit en zelden ook rosé.
  • Italië: prosecco en asti spumante. De lambrusco is gemaakt met de méthode Charmat.
  • Spanje: cava.
  • Zuid-Afrika: vonkelwyn en Cold Duck.
  • Duitsland: Sekt b.A. Sekt bestimmte Anbaugebiete.

Gistingsmethodes van mousserende wijnen

Omdat de bakermat van mousserende wijn in Frankrijk ligt, wordt de manier waarop de wijn zijn bubbels krijgt in het Frans weergegeven.

  • Méthode Traditionnelle. Voorheen, en buiten de regio Champagne, bekend als méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de "mousse" is hier het hoogst. Eenmaal in een glas geschonken blijven de bubbels lang in de wijn behouden.
  • Méthode Charmat. Of méthode cuve close. Het koolzuur van de tweede gisting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig zijn.
  • Méthode Gazéifié, voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze methode wordt een stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat geschiedt voor koolzuurhoudende limonade. De bubbels zullen vrij snel uit de wijn verdwijnen nadat deze eenmaal is uitgeschonken.

Frankrijk

Champagne is de bekendste mousserende wijn. Alleen wijn uit de wijnstreek Champagne mag officieel de naam champagne dragen. Maar er zijn meer hoog gekwalificeerde mousserende wijnen. In Franstalige landen worden deze aangeduid met crémant. Hiervan zijn er verschillende soorten.

Behalve Crémant wijnen gemaakt volgens de méthode traditionnelle, worden in Frankrijk ook mousserende wijnen volgens de Méthode Charmat en of de Méthode Gazeifé gemaakt. Wanneer er maar weinig koolzuurgas in een wijn is opgelost, wordt dit weleens aangeduid met de term pétillant of perlant (Nederlands: parelend).

Sekt uit Duitsland

Ook in dit land worden mousserende kwaliteitswijnen volgens de méthode traditionnelle gemaakt. Dit is de sekt b.A., Sekt bestimmte Anbaugebiete. Voorts is er ook veel goedkope sekt op de markt. Dit heeft te maken met de classificatie van die wijn en heet dan kortweg "sekt" en géén "sekt b.A." Ook bestaan in Duitsland bijvoorbeeld perlwein en schaumwein. Dit is meestal een eenvoudige bubbeltjeswijn, die eigenlijk geen sekt mag worden genoemd. Deze soorten wijnen zijn gemaakt volgens de Methode Charmat of de Methode Gazeifé.

Cava uit Spanje

Een wijn is mousserend als er bubbels in zitten. Wist je dat deze bubbels ontstaan tijdens een tweede gisting die plaatsvindt in de fles? Hierdoor kunnen de bubbels niet meer ontsnappen. De mousserende Cava-wijnen worden geproduceerd in de Penedèsstreek, een wijngebied ten zuidwesten van Barcelona in Catalonië (Spanje).

Dit mooie kwaliteitsdrankje bestaat traditioneel uit drie soorten druiven; de xarello,macabeo en parellada.

Volgens de traditie krijgt de wijn een tweede gisting van tenminste negen maanden. Hierdoor draagt Cava ook wel liefkozend de bijnaam ‘Spaanse Champagne’. In theorie is dit overigens niet juist!

Alleen mousserende wijnen uit de Franse Champagnestreek mogen ook daadwerkelijk Champagne genoemd worden. Tegenwoordig zijn er veel cava-achtige, mousserende, wijnen te koop. Wist je dat je een echte Cava kunt herkennen aan de vierpuntige ster onderop de kurk?

De zoetheid van de Cava is afhankelijk van de hoeveelheid suiker in de likeur voor de tweede gisting. Cava’s worden ondergebracht in zeven categorieën; van zeer droog naar zoet.

  • Brut nature: zonder toevoeging van suiker
  • Extra brut: niet meer dan 6 gram suiker per liter
  • Brut: 6 tot 15 gram suiker per liter
  • Extra seco: 12 tot 20 gram suiker per liter
  • Seco: 17 tot 35 gram suiker per liter
  • Semi-seco: 33 tot 50 gram suiker per liter
  • Dulce: meer dan 50 gram suiker per liter

Prosecco uit Italië

De oorsprong van deze Italiaanse mousserende wijn is tot op de dag van vandaag een mysterie. Er wordt beweerd dat de proseccowijnstok al groeide in de tijd van het Romeinse Rijk. Hoe dan ook, zeker is dat de proseccowijnstok al tweehonderd jaar geleden gekweekt werd. De heuvels van Conegliano-Valdobbiadene staan bekend om hun proseccowijnstok, dit is dan ook de ideale omgeving voor de teelt van de Prosecco druif. De officiële naam van de druif die in de volksmond 'prosecco-druif' wordt genoemd is Glera.

Espumosos wijnen

Alleen wijnen die op de traditionele methode champenoise geproduceerd worden mogen worden geëtiketteerd met "Cava". Degenen geproduceerd middels andere processen mogen alleen "mousserende wijn" (vinos espumosos) worden genoemd. Normaal zijn deze mousserende wijntjes minder duur dan Cava en hebben ze een iets minder intense smaak. Waarschijnlijk heb je er al eens eentje gedronken in een discotheek of op een fevestival.

Spumante is een Italiaanse benaming voor mousserende wijn.

Spumante geeft aan dat een wijn mousserend is. Frizzante betekent dat een wijn half-mousserend is. De scheidslijn ligt bij 3 bar: alles tot en met 3 bar druk in de fles is frizzante, alles met meer dan 3 bar druk heet spumante. Het verschil wordt over het algemeen bepaald door de periode van tweede gisting. Een korte tweede gisting (vaak minder dan een maand) levert een lichtere bubbel op: Frizzante. Een langere tweede vergisting een sterkere bubbel: Spumante.Ook voor mousserende wijnen, die geen herkomstbenaming als bijvoorbeeld prosecco of franciacorta mogen dragen, gebruikt men nog weleens de term 'Spumante' als naam voor de wijn.

Espumante

Dit is een volgens de klassieke methode geproduceerde mousserende wijn uit Argentinië, Frankrijk en Portugal. Espumante wijnen onderscheiden zich door de aanwezigheid van kooldioxide uit de nagisting waardoor ze hun typische "bubbels" en schuim geven. Normaliter hebben mousserende wijnen hun laatste fase van de gisting in de fles (of klassieke Methode Champenoise). Er is ook een continue methode waarbij gisting plaatsvindt door de passage van de wijn door verschillende tanks (waar wijn wordt gefermenteerd en de tijd dat hij daar blijft). Dit is de Charmat Methode waarbij gisting plaatsvindt in een gesloten tank.

De verschillen tussen Champagne, Prosecco & Cava

Champagne was voor een lange tijd de enige "goede" mousserende wijn die de meeste Belgen en Nederlanders dronken. Dit is verleden tijd. Vandaag is er een goede kans dat je goede Italiaanse Prosecco’s en Spaanse Cava’s op wijnkaarten en bij je lokale wijnshop aantreft. Maar wat zijn de verschillen tussen deze drie populaire mousserende wonder wijnen? De grafiek hieronder toont de belangrijkste verschillen. Welke de druiven zijn gebruikt en hoe decodeert men de zoetheid op de etiketten.

Opmerking de meeste sekt wordt gemaakt en gedronken in Duitsland.

Als wij zeggen dat Cava, Champagne en Prosecco's werelds meest populaire mousserende wijnen zijn bedoelen we dat ze populair zijn waar ze worden geproduceerd, evenals in de rest van de wereld.

Meer informatie over mousserende wijnen als de Champagne, Prosecco & Cava

We hebben allemaal mousserende wijn op zijn minst geproefd rond de feestdagen of bij het vieren van een speciale gelegenheid, maar velen hebben geen idee wat het verschil is tussen wijnen zoals Cava, Champagne en Prosecco — of hoe ze zelfs de bubbels in de wijn krijgen in de eerste plaats. Laat ons het uitleggen.

Er zijn vele legendes van hoe mousserende wijn werd gemaakt, maar de mythe die ons het beste bevalt is het verhaal van de monnik Dom Perignon.

Mousserende wijn is een koolzuurhoudende wijn, een wijn met bubbels, waarvan de naam meestal is gekoppeld aan regio of het land waar de wijn vandaan komt. De carbonatie in mousserende wijn wordt gemaakt met behulp van één van de twee methoden: Méthode Champenoise (Champagne methode) of Methode Italiano, die ook bekend staat als de Charmat-Martinotti-methode.

Er zijn vele legendes over hoe mousserende wijn werd gemaakt, maar de mythe die ons het beste bevalt is het verhaal van de monnik Dom Perignon. Zoals het verhaal gaat, was de monnik in de jaren 1600 bezig met het maken van witte wijn in de Champagnestreek van Frankrijk. Toen hij de gistingstanks gecontroleerd, leek het hem dat de gist klaar was met het omzetten van alle de suiker in alcohol. Maar de temperatuur in de Champagne regio wordt zo koud dat de gist in de tanks gewoon was gaan slapen en het gisting proces niet klaar was met alle suikers. Toen de lente kwam en de wijn in de flessen begon op te warmen, werd de gist wakker en haastig begon de werking van alle overgebleven suikers. De kooldioxide kon niet ontsnappen omdat het in een grote gistingstanks zat. En werd geabsorbeerd door de wijn. Toen Dom Perignon ging controleren of zijn wijn goed was kwam hij terecht bij knallen kurken. Hij heeft de wijn geproefd en hield van de resultaten, dit was geboorte van Champagne. Sinds de ontdekking van de Champagnemethode, die vaak de traditionele methode genoemd wordt, ploft Champagne over de gehele wereld en werd in snel tempo de meest bekende en hoogst aangeschreven mousserende wijn.

Hoewel het verhaal van de Dom Perignon een mythe is, is een uitstekende manier om de Champagnemethode uit te leggen. Met deze methode `ontdekt´ Perignon dat een secundaire gisting in de fles kan worden gebruikt om de bubbels te maken die wij associëren met een mousserende wijn. Sinds de ontdekking van de Champagnemethode, die wordt vaak de traditionele methode wordt genoemd, is Champagne geploft over de gehele wereld en in snel tempo de meest bekende en hoog aangeschreven bubbel geworden. Het is daarom dat de meeste andere wijn regio's deze methode gebruiken als de manier om mousserende wijn te maken, met inbegrip van Spaanse Cava. Dus als de meerderheid van de mousserende wijn is gemaakt met behulp van de Champagnemethode, waarom noemen we dan niet alle mousserende wijn Champagne?

De Fransen redelijk territoriaal over de naam, de enige mousserende wijn die gemaakt is in de Champagnestreek van Frankrijk mag Champagne genoemd. De Fransen haten het wanneer wijn die niet uit de Champagne streek komt als Champagne wordt aanboden. De naam Cava is dan gecreëerd om te verwijzen naar de mousserende wijnen uit Spanje. Voor een lange tijd refereerde de Spanjaarden naar hun producten als Champagne, wetende dat de consumenten vertrouwd waren met de naam als een mousserende kwaliteitswijn en ze zouden profiteren van de verkoop. Dit werd een halt toe geroepen door de Fransen.

Mousserende wijn heeft vier niveaus van zoetheid. Het niveau van de zoetheid van de wijn wordt rechtstreeks geprint op de fles. Deze niveaus zijn: Extra Brut: Dit is de droogste soort mousserende wijn die je kunt kopen. In dit soort mousseerde wijn, heeft de gist absoluut alle suikers opgenomen, dus is er een volledige afwezigheid van suikers in de wijn.

Brut: Dit is het meest populaire soort van mousserende wijn. De wijn is droog, maar er is slechts een hint van zoetheid. In deze bubbels stopt de wijnmaker het fermentatieproces net voordat de gist alle suikers heeft opgenomen, een kleine hoeveelheid achterlatend in de wijn. Champagne is de meest voorkomende mousserende wijn die Brut worden gelabeld.

Extra droog: Dit soort mousseerde wijn is droog, maar niet zo droog als Brut of extra Brut, wat betekent dat het een lichte zoetheid behoudt. Maar merkbaar zoeter dan Brut wijnen is. Prosecco is bijvoorbeeld meestal Extra Dry

Demi-sec: Dit is een zoete mousserende wijn. Men zal meestal Demi-sec drinken bij een dessert, door de hoeveelheid merkbaar suiker. Hoewel het de meest bekende methode is voor het maken van mousserende wijn, duurt de Champagnemethode lang en kan erg duur zijn. Het heeft de tijd nodig om te gisten in de tank en vervolgens nogmaals in elke afzonderlijke fles gedurende tenminste vijftien maanden. Op zoek naar een snellere en goedkopere manier om mousserende kwaliteitswijn te maken ontdekt Fransman Eugene Charmat de Charmat methode en de Italiaan Federico Martinotti de Martinotti methode. Bij deze methode wordt de wijn van haar eerste gistings vat overgebracht naar een grote verzegelde hydrofoor tank waar deze nagisting ondergaat voor het maken van de carbonatie bubbels . Dan wordt de koolzuurhoudende wijn gebotteld en verscheept naar de markt. Zo wordt alle Italiaanse Prosecco gemaakt.

Het echte verschil tussen de Charmat-Martinotti-methode en de Champagnemethode is de uiteindelijke smaak van de wijn. Wijnen in de Charmat-Martinotti-methode Processo zijn vaak jonger en fruitiger terwijl wijnen gemaakt met behulp van de Champagnemethode Champagne, Cava vaak droger en minder fruitig zijn.

Copyright © 2020 Vinopio