U heeft niets in uw winkelwagen.

Subtotaal: € 0,00

Deze wijn is gewoonlijk wat minder zoet dan de andere Tokaj wijnen,

Meer afbeeldingen

Szent Tamás Tamás Tokaji Szamorodni Dry Dongo 2014

.
  • Hongarije
  • Szent Tamás
  • Droog - vol, karakter, maaltijdwijn
  • 75
  • 2014
  • Furmint. Tokaj’s
  • Tokaj, Hongarije
  • Youtube link

Levertijd is 2 - 3 dagen

Beschikbaarheid: Op voorraad

€ 29,50

Meer informatie

De single wijngaard “Dongo” werd ingedeeld bij de beste wijngaarden van Tallya dorp al in de 18e eeuw door de bel en Matolai. De basis rotsen andesiet en andesiet debritus onder diepe donkere bodem gekleurd door vulkanische as. Het is rijk aan kleimineralen vooral zeoliet derhalve wijnen van de wijngaard zijn complexe en zeer mineraal. De 2013 vintage was ideaal om goed uitgebalanceerd en complexe wijnen te produceren. De structuur van de Dongo Furmint wordt gedomineerd door gelaagde zuurgraad, de fruitige karakter van de Furmint variëteit en de noten van de 10 maanden

Bij Tokaji Szamorodni, wat betekent “zoals hij groeit”, gebruikt men de hele tros druiven voor de wijnproductie waarbij een aantal druiven in de tros wel overrijp zijn en andere niet.  Deze wijn is gewoonlijk wat minder zoet dan de andere Tokaj wijnen, dat is echter sterk afhankelijk van de hoeveelheid overrijpe druiven die vooral in goede wijnjaren veel meer gevormd worden dan in minder goede jaren. In goede wijnjaren is het suikergehalte van de Szamorodni vergelijkbaar met de Tokaji Aszu 4 puttonyos.

De Szamorodni is een stuk voordeliger dan de Aszu wijnen omdat met de hele tros in één keer plukt en niet handmatig elke overrijpe druif apart plukt.

Deze wijnen zijn er in 2 varianten, de droge die ‘Szaraz’ wordt genoemd of de zoete variant die ‘Édes’ op het etiket heeft staan.

De druiven voor deze droge witte wijn geoogst uit een aantal van de beste cru ' s van de Tokaji wijn regio. Dit unoaked, levendige witte wijn wordt geproduceerd primaire van Furmint verscheidenheid, die in staat is uit te drukken perfect de mineraliteit van de bodem van Mád. De Hárslevelű en Sárgamuskotály rassen een bijdrage leveren aan de complexe aromatische profiel. De verfrissende zuren is het besturen van de citrus smaak, met een vleugje van vulkanische mineraliteit