Asperge wijnen

Asperge wijnen
Asperge wijnen
Tonen als Foto-tabel Lijst

14 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

14 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Asperge wijnen – de beste wijnen voor het aspergeseizoen!

Na een lange en koude winter is er niets meer uitnodigende in het voorjaar, dan vers geplukt (of uitgelijnde) asperges. Het plezier van het eten van asperges wordt versterkt door het kiezen van de juiste wijn te koppelen met groene en witte asperges-recepten. Welk soort wijn past nog echt een asperge schotel? Zijn er bepaalde stijlen die goed werken, en welke combinaties moeten vermeden worden? Het lijkt erop dat deze vraag is niet gemakkelijk beantwoorden is.

Maar ik denk dat het probleem wordt overdreven. Net als elk ander ingrediënt het hangt ervan af hoe je ze gaat koken en serveren en hoeveel andere ingrediënten er op de bord zijn. Weinig mensen eten asperges volledig zonder opsmuk.
De meest populaire combinatie is met Sauvignon Blanc die een gemarkeerde asperges smaak zelf hebben, dus je een ander ingrediënt op je bord nodig, zoals zalm, kip of geiten kaas om het beste uit de  wijn te halen.
Wijnen die lastig kunnen zijn met asperges zijn wijnen met een vleugje zoetheid. Ge-ookte witte wijnen zijn meestal niet té succesvol (behalve met een rijk boterachtig sauzen), als ook wijnen met uitgesproken tannines. Hier zijn onze suggesties met verschillende asperges preparaten:

Asperge met een vinaigrette: welke wijn?

Dit moet een wijn die kan omgaan met de vinaigrette en niet zal concurreren met de asperges. Ik heb liever een aards, droog, unoaked Italiaanse wit zoals Verdicchio of droge van Orvieto naar een Sauvignon Blanc (Santa Cristina Campogrande Orvieto Classico) hier. Of een lichte, droge rosé zonder teveel upfront bessen fruit.

Asperges met gesmolten boter of mayonaise: welke wijn?

Waar de asperges wordt gecompenseerd door de rijkdom van boter of mayo, maar er niets anders ligt op het bord: een unoaked of licht oaked Chardonnay zoals Chablis

Asperges met hollandaise of zacht gekookt of gepocheerd eieren: welke wijn?

Hier neemt de saus of begeleidingen zwaarder dan de asperges dus ga voor een mature oaked Chardonnay (één waar het hout is goed geïntegreerd maar die is nog steeds vers proeft), traditionele witte Rioja of Champagne

Asperges geiten kaas of garnalen en salade: welke wijn?

Lekker met Sauvignon Blanc of met minerally Sauvignons uit de Loire zoals Sancerre Sauvignon Blanc. De geiten kaas accentueert de asperge smaak in de wijn. Engelse witte wijen als Bacchus zijn ook goed bij deze combinatie.

Asperges met gegrilde zalm: welke wijn?

Semillon-Sauvignon blends, vooral uit Bordeaux of West-Australië zijn in het algemeen goed met asperges en gegrilde zalm.

Asperges met krab: welke wijn?

Een zeer droge Riesling, uit bijvoorbeeld Oostenrijk zal  de krab niet overweldigen.

Met gesauteerde of gebraden kip met Asperges: welke wijn?

De asperges is hier een groente dus ga voor een wijn die overeenkomen met de kip zoals een licht of matig oaked Chardonnay

Asperges met risotto: welke wijn?

Met de romige risotto en asperges. Een scherpe, verse Italiaanse witte zoals Pinot Grigio uit de Alto Adige is de ideale optie in mijn mening of andere droge Pinot-Grigios

Asperge  met quiche: welke wijn? 

Alsace Pinot Blanc of Italiaanse Pinot Bianco is een over het algemeen betrouwbare keuze met quiches. U kunt ook gaan voor een lichte, unoaked Chardonnay

Gegrilde asperges met champignons/gebraden asperges met pancetta:welke wijn?

Hier is waar u kunt gaan voor een lichte rode Loire zoals Bourgeuil of Saumur-Champigny, goedkope rode Bourgogne of andere licht, unoaked Pinot Noir

Asperges in een roerbakschotel met saus: welke wijn?

Ervan uitgaande dat het iets redelijk licht voor het behoud van de smaak van de asperges zou ik gaan voor een droge Riesling uit bijvoorbeeld Duitsland

Witte asperges populair in Midden- en Zuid-Europa: welke wijn? 

Mijn favoriete koppeling is jonge Grüner Veltliner, hoewel anderen zal gaan voor droge Riesling of zelfs droge Muscat (hoewel de laatste niet naar ieders smaak is). Droge Spaanse rosado is ook goed

Copyright © 2024 Vinopio