Whisky

Whisky
Whisky
Tonen als Foto-tabel Lijst

21 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

21 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Whisky is tegenwoordig een ongekend populair drankje! Het maken van een goede whisky is een waar vakmanschap. Onder andere rijping in vaten en de gebruikte ingrediënten, hebben invloed op de smaak.

Is het whisky of whiskey?

Het maakt niet uit hoe je het schrijft; we hebben het over hetzelfde drankje. Het verschil komt voort uit waar de whisky gemaakt wordt. Komt het drankje uit Ierland? Dan is het een whisky. Staar er whiskey op het label? Dan komt is het waarschijnlijk een whiskey uit de Verenigde Staten. In de 19de eeuw ontstond er een verschil in het maken van whiskey. Schotse distilleerders gebruiken de Coffey Still-methode, in tegenstelling tot de Ierse makers die vasthielden aan de Pot-Still methode. Ieren die emigreerden namen de Ierse naam ‘Whiskey’ mee naar de Verenigde Staten.

Soorten whisky

Er zijn heel veel verschillende whisky’s. Om het assortiment van Vinopio overzichtelijk te houden, hebben wij de whisky’s onderverdeeld in categorieën.

Blended whisky

Blended whisky’s zijn zacht van smaak, omdat ze gemaakt zijn door een combinatie van grain- en malt whiskey’s. In tegenstelling tot een single malt whiskey, spreken we daarom van een blended whisky. Voorbeelden van blended whisky’s zijn The Famous Grouse, Balie Nicol Jarvie en Johnnie Walker Black Label.

Single Malt whisky

Een Single Malt whisky wordt gemaakt door een distilleerderij. In het drankje wordt alleen gemoute gerst gebruikt. Deze whisky heeft een vrij harde en zware smaak. Er is wel een groot verschil in welke regio de distilleerderij te vinden is. De verschillende Schotse whisky regio’s waar deze distilleerderijen te vinden zijn:

  • Speyside
  • Highland
  • Campbeltown
  • Islands
  • Islay
  • Lowland

Bourbon whiskey

Deze Amerikaanse whiskey’s wordt geproduceerd in Bourbon County in Kentucky. De Bourbon Whiskey gaat twee keer door het distillatie proces en wordt minstens twee jaar gerijpt in vaten. Wist je dat een harde eis is dat 51 procent van de Bourbon Whiskey moet bestaan uit mais of rogge?

Ierse whisky

Wie de whisky uitgevonden heeft, blijft tot op de dag van vandaag een raadsel. Wel is het waarschijnlijk dat dit drankje voor het eerst werd geproduceerd in Ierland. In Ierland wordt ongemoute gerst gebruikt om whisky te maken. Dit is dan ook de reden dat dit drankje drie keer gedistilleerd wordt in tegenstelling tot de Schotse whisky’s. Nog een verschil met de Schotse whisky is de turfsmaak; deze ontbreekt bij de Ierse whisky. Hoe dat komt? Omdat het mout van de Ierse whisky niet gedroogd wordt boven turfvuur.

Japanse whisky

Deze whisky lijkt qua karakter op de Schotse whisky. Een groot verschil zit ‘em in het feit dat Japanse producenten alleen whisky’s blenden die ze zelf geproduceerd hebben. Schotse distilleerder gebruiken ook vaak malts van collega’s. Nikka en Akashi zijn twee grote Japanse whisky-merken.

Moonshine

Een zelfgemaakte, illegaal gestookte sterkedrank wordt in Engeland ook wel Moonshine genoemd. Over de naam doen verschillende verhalen de ronde. Moonshine zou gebruikt worden, omdat deze illegale drank vaak ‘s nachts gemaakt zou worden. Maar de naam kan ook verwijzen naar de ‘That’s mere moonshine’, oftewel; het is maar maanlicht, er zit niks bijzonders in deze dozen. Hoe wordt Moonlight gemaakt? Om een Moonlight te maken, wordt zetmeel- of suikerhoudende producten gefermenteerd. Het alcoholgehalte verschilt; van 15 tot 90 procent! In het laatste geval wordt de drank verdund met water of sap, zodat het percentage daalt naar ongeveer 40 procent. Moonlight wordt overal ter wereld geproduceerd. Wel staan bepaalde streken erom bekend; Appalachan in Amerika bijvoorbeeld. Zelf alcohol maken is natuurlijk goedkoper dan een fles kopen in de winkel. Alhoewel sommigen ook voorkeur geven aan de smaak van illegaal gestookte alcohol. Een andere reden voor het maken van Moonlight is een verbod op alcohol door de overheid, bijvoorbeeld in Islamitische landen. Aan het zelf maken en consumeren van Moonlight zijn risico’s verbonden. Een onervaren maker kan voor gevaarlijke situaties zorgen! Gelukkig biedt Vinopio een gecontroleerde variant aan! Benieuwd naar de Moonshine? Kijk dan snel in de webshop voor deze bijzondere drank.

Copyright © 2024 Vinopio