Sake

Sake (Japans: 酒, IPA: [sa'kɛ]?) komt uit Japan en wordt gemaakt van rijst, daarom wordt het ook wel rijstwijn genoemd.
Japanners noemen het trouwens Seishu en zijn erg trots op hun drankje. Al eeuwenlang wordt Sake door de Japanners gemaakt door de fermentatie van rijst en water. Tijdens dit proces stijgt het alcoholpercentage tussen de 5 tot 19 procent.
Er zijn overigens veel verschillende soorten Sake, maar meestal wordt dit drankje onderverdeeld in twee categorieën; met toegevoegd alcohol en zonder toegevoegd alcohol.
Wist je dat Sake tegenwoordig vaak wordt gedronken tijdens speciale gelegenheden? De Japanners trekken graag een fles open tijdens bijvoorbeeld het Shinto reinigingsritueel, maar ook bij sportoverwinningen en trouwerijen. Sake wordt dan zelfs gratis uitgedeeld, omdat dit geluk zou brengen.
Hoe de Japanners hun Sake drinken, ligt aan het seizoen. Dit drankje kan namelijk koud, op kamertemperatuur en zelfs warm of heet gedronken worden!