We genieten van ons jaarlijks verlof van 29 maart t/m 14 april. U kunt zoals normaal een bestelling plaatsen maar de levertijd is wat langer. Verzending na 15 april 2024.
We genieten van ons jaarlijks verlof van 29 maart t/m 14 april. U kunt zoals normaal een bestelling plaatsen maar de levertijd is wat langer. Verzending na 15 april 2024.

Absint / Absinth - Turkije

Absint / Absinth - Turkije
Absint / Absinth - Turkije
Filteren
Geen producten gevonden voor deze selectie.

Absinthe

Absinthe is een sterkedrank op basis van anijs, absintalsem (Artemisia absinthium), venkel en een aantal aanvullende kruiden. Absinthe heeft meestal een groene of geelgroene tint, maar wordt soms als kleurloos distillaat gebotteld (blanke absinthe). Absinthe wordt op de markt gebracht met een variërend alcoholpercentage, dat soms flink boven de gangbare 40% (60 tot 70% of meer) kan liggen.

Absinthe wordt soms puur gedronken, maar gebruikelijk is om volgens een vast ritueel water en suiker toe te voegen. Een absinthelepel met een suikerklontje wordt op het glas geplaatst. Vervolgens wordt ijskoud water over het suikerklontje gedruppeld en ten slotte wordt er goed geroerd. In een moderne variant van het absintheritueel wordt het suikerklontje met absinthe geflambeerd.

Absinthe werd in het begin van de 20e eeuw in diverse Europese landen verboden, wegens de vermeende hallucinogene werking en neurotoxiciteit van het bestanddeel thujon. Aanleiding tot het verbod was onder andere het tragische geval van de Zwitserse alcoholist Jean Lanfray, die na overmatige alcoholconsumptie, waaronder twee glazen absinthe, zijn gezin uitmoordde.

Als surrogaat ontwikkelde de firma Pernod zijn beroemde anis, feitelijk een absinthe zonder alsem. Andere fabrikanten betraden de markt met hun pastis, waarin de kruidenextracten niet door distillatie maar door maceratie werden verkregen.

Recent onderzoek heeft de psychoactieve werking van thujon slechts kunnen aantonen bij zeer hoge doseringen, veel hoger dan waarvan bij normale absintheconsumptie sprake is. De groene kleur van absinthe is afkomstig van chlorofyl uit een extract van bladeren van absintalsem, citroenmelisse, hysop en venkel. Slechts in zeldzame gevallen werd de groene kleur verkregen door het toevoegen van koper of indigo.

Tegenwoordig is absinthe weer toegestaan in de Europese Unie. Echter de huidige absinthe is niet te vergelijken met die van vroeger: de maximale concentratie thujon in absint is wettelijk vastgelegd, en is thans tenminste 25 maal lager. In landen als Duitsland, Frankrijk en Italië wordt sinds de jaren '90 weer absinthe geproduceerd. Andere absintheproducerende landen, zoals Spanje en Portugal, hebben nooit een verbod op absinthe gekend. In Nederland was de verkoop van absinthe verboden bij de absinthewet van 1909. In 2005 werd deze ingetrokken, gevolgd door België in hetzelfde jaar.

Het vaak groene drankje absint is een graag geziene gast op vele feesten. De drank absint wordt standaard gemaakt van anijs, diverse kruiden, venkel en uiteraard absintalsem, de laatste van het lijstje is het kern ingrediënt en hieraan ontleent absint dan ook zijn naam. 

Over het algemeen heeft absint een (geel)groene kleur en een hoog alcoholpercentage, zo zijn er genoeg flessen te vinden met een percentage van boven de 50%! Dit maakt de drank onder andere geliefd bij jongeren en perfect om mee te shotten of om mee te mixen.

Absint drinken

Zoals hierboven vermeld, wordt absint wel eens puur gedronken of gemixt maar er zijn verschillende manieren om te genieten van dit drankje. Zo is het niet ongewoon om water en suiker toe te voegen, er bestaat zelfs een speciale lepel. Het ritueel gaat als volgt; men schenkt wat absint in en neemt de absintlepel in de hand. Dan plaatst men een suikerklontje boven op de lepel en druppelt men ijskoud water op het suikerklontje, vervolgens roert men goed door en voilà; de absint is klaar om te drinken!

 

Copyright © 2020 Vinopio