Limoncello

Limoncello
Limoncello
Tonen als Foto-tabel Lijst

13 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren
Tonen als Foto-tabel Lijst

13 producten

per pagina
Van hoog naar laag sorteren

Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage van tussen de 25 en 30 procent, die wordt gemaakt van citroenen. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse citroenbrandewijn. Het is een likeur die vooral bereid wordt in het zuiden van Italië, rond de golf van Napels, langs de Amalfikust en op het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op Sicilië, Sardinië en Malta en zelfs in Frankrijk en Californië.

Traditioneel wordt limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento.

Tegenwoordig worden ook wel andere citroenen gebruikt. Alleen limoncello die met citroenen uit de omgeving van Sorrento wordt gemaakt mag de naam Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. dragen. De aanduiding IGP (Indicazione geografica protetta, in het Nederlands: beschermde geografische aanduiding) garandeert dat er Sorrento-citroenen zijn gebruikt.

Limoncello is een likeur die in Italië ook vaak zelf wordt gemaakt.

Voor het beste resultaat worden citroenen van Sorrento en (pure) alcohol van 95% gebruikt. De hoeveelheden variëren, maar over het algemeen wordt aan een halve liter pure alcohol de schil van vijf citroenen toegevoegd. Na drie weken (of iets langer) wachten wordt een siroop van 400 gram suiker en 500 ml water toegevoegd. Na circa 10 dagen wordt de drank na filtrering overgegoten in flessen en is de limoncello geschikt voor consumptie.

Indien men niet de beschikking heeft over 95% alcohol kan men ook een andere alcoholbasis gebruiken, zoals grappa, vodka of jenever. Het verschil is het ontbreken van de gele kleur en het duidelijk zwakkere aroma, omdat de olies uit de citroenschil niet optimaal opgelost worden.

Limoncello wordt meestal zeer koud (4 à 5°C) na de maaltijd als digestief gedronken.

Daarnaast wordt het ook meer en meer in cocktails gebruikt. Zo zijn bijvoorbeeld mixen met prosecco en tonic zeer populair.

Copyright © 2020 Vinopio